Jump to content

Hop spider


JanuszMyszyński

Recommended Posts

Witam

 

Mam kilka pytań dotyczących urządzeni hop spider. Może są naiwne, ale jestem początkujący, a o tym ustrojstwie dowiedziałem się stosunkowo niedawno. 

 

1. Jak oceniacie jego efektywność? Tzn. nie zatrzymanie chmielin, tylko wpływ na odczucie goryczki czy aromatu. Czy hop spider nie redukuje tego jakoś? Jeśli tak to czy znacznie czy tylko minimalnie.

2. Czy dużą rolę odgrywa odgrywa grubość oczek? Bo widziałem opcje 300, 400 i 800 mikronów?

3. Jaki rozmiar hop spidera byłby wystarczający?

4. Znalazłem takie coś na Alliexpress. Co myślicie? 

https://pl.aliexpress.com/item/Beer-Hop-Spider-Strainer-304-Stainless-Steel-Homebrew-Pellet-Hop-Filter-4-x10-400-Micron-Filtering/32818793888.html?spm=a2g17.search0104.3.123.4955fb789KSC5k&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10151_10065_10344_10068_10342_10325_10546_10343_10340_10548_10341_10084_10617_10083_10616_10304_10615_10307_10313_10059_10534_100031_10604_10103_10142,searchweb201603_25,ppcSwitch_5&algo_expid=4a11755e-47a1-4120-b0ab-66736b3b110b-18&algo_pvid=4a11755e-47a1-4120-b0ab-66736b3b110b&priceBeautifyAB=5

Link to comment
Share on other sites

Ja nie odczułem wpływu na nachmielenie. Posiadam taki z aliexpress jak podlinkowałeś. Byłem zadowolony, ale ostatecznie korzystam tylko z hopspidera, nie widzę używania w moim przypadku tych dwóch urządzeń na raz.

Jeżeli nie masz możliwości użycia hopstoppera to hopspider to dobre rozwiązanie.

Ja obecnie używam hopspidera do filtrowania chmielin po chmieleniu na zimno.

Rozmiar dobiera się do garnka ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja sobie kupilem taki koszyk i jestem z niego bardzo zadowolony. Tak jak kolega powyzej nie mam strat w nachmieleniu, kosz jest na tyle duzy, ze wrzaca brzeczka elegancko wyplukuje z chmielu wszystko co trzeba i rozprowadza po calym kotle. Jedno "ale" jakie mam, to rozmiar - przy garnku 30-litrowym haki do zawieszania sa kompletnie nieprzydatne, bo cale to ustrojstwo po prostu stoi sobie w garze. Zachcialo mi sie krowy o wysokosci 35 cm to teraz mam... :)

 

Co do wielkosci oczek - wydaje mi sie ze im mniejsze tym lepiej. Byle plyn sie przedostawal...

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem najwięcej wątpliwości może budzić wydajność chmielenia na aromat (na o min, tzw. flameout). Brzeczka wtedy już nie wrze, nie ma więc wymuszonego ruchu cieczy. Granulat wrzucony do koszyka może więc oddać aromaty tylko do cieczy zawartej w koszu.

Link to comment
Share on other sites

Niekoniecznie. Kosz zostaje w kotle na czas chlodzenia (spirala), podczas ktorego mieszam recznie.

@luki161, jezeli pytanie bylo do mnie: ja mam 300, przepuszczalnosc chmielu sladowa, a i to podejrzewam ze w zwiazku z tym, ze podczas gotowania raz czy drugi zamieszalem lyzka wewnatrz koszyka. Ewentualnie moglo troche sie przecisnac grawitacyjnie przy wyjmowaniu kosza po chlodzeniu - daje wtedy brzeczce odcieknac. Ale tak jak wspomnialem, przeleciala minimalna ilosc chmielin, ktore potem pieknie leza po chlodzeniu na dnie razem z bialkami. Odpadu max. 1 litr.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Hej, planuję kupić hopspider identyczny do tego o którym pisał @sredstvom 15cmx35cm 300micronów. Posiadam garnek trochę większy bo 40 litrów ale cały czas za mały żeby go powiesić na ściance, będzie wystawać jakieś 7cm.

Czy są jakieś przeciwwskazania żeby koszyk stał na dnie garnka?

Mógłbym kupić mniejszy 10x25 ale wydaje mi się że większa powierzchnia będzie przydatna zarówno przy chmieleniu, jak i filtracji osadów po gotowaniu.

 

I jeszcze drugie pytanie. Planuję chmiel podczas gotowania wrzucać do hopspidera a po gotowaniu opróżnić go i przelać przez niego brzeczkę w celu oddzielenia osadów. Czy planowana przez mnie technika się sprawdzi, czy może o czymś zapominam?

 

 

Sory za odkopanie tematu ale nie chciałem zakładać nowego.

Link to comment
Share on other sites

Ja sobie uszyłem z siatki 180um  z Aliekspresu "skarpetę" 15x40cm. Z kubka nierdzewnego z urwanym uchem wyciąłem sam rant górny z dwucentymetrowym pasem i zaczepem, który wygiąłem aby zaczepić o o brzeg garnka - tak jak się zaczepia tani kosz to koszykówki o murek. Recyrkulowałem przez niego brzeczkę zarówno kubkiem (pierwsze warzenie z Hopstoperem) jak i pompą. Zatrzymuje chmieliny, brzeczka klarowna, zmian w smaku brak. Przy około 100g chmielu trzeba uważać żeby się nie zatkało przełomem i chmielinami. Brzeczka klarowna - łyżka osadów na 25l warkę.

Gdybyś tylko wrzucił chmiel w takim worku do brzeczki i liczył że ona z niego wypłucze co potrzeba, to pewnie tak z połowę więcej trzeba by sypnąć - nie próbowałem.

Edited by c64club
Link to comment
Share on other sites

Ja sobie uszyłem z siatki 180um  z Aliekspresu "skarpetę" 15x40cm. Z kubka nierdzewnego z urwanym uchem wyciąłem sam rant górny z dwucentymetrowym pasem i zaczepem, który wygiąłem aby zaczepić o o brzeg garnka - tak jak się zaczepia tani kosz to koszykówki o murek. Recyrkulowałem przez niego brzeczkę zarówno kubkiem (pierwsze warzenie z Hopstoperem) jak i pompą. Zatrzymuje chmieliny, brzeczka klarowna, zmian w smaku brak. Przy około 100g chmielu trzeba uważać żeby się nie zatkało przełomem i chmielinami. Brzeczka klarowna - łyżka osadów na 25l warkę.
Gdybyś tylko wrzucił chmiel w takim worku do brzeczki i liczył że ona z niego wypłucze co potrzeba, to pewnie tak z połowę więcej trzeba by sypnąć - nie próbowałem.
Podaj link z aliexpres na siatkę.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Podany rozmiar w mikrometrach to wielkość oczka. Im większa tym siatka rzadsza. Zastanawiam się jeszcze nad większą skarpetą z siatki 180, a kiedyś uszyć z podwójnej - wewnątrz 250-300, na zewnątrz 180, taka do tęgich i mocno chmielonych piw. Żeby grubsze kawałki przełomu i chmielin nie zatykały mi siatki 180.

Edited by c64club
Link to comment
Share on other sites

Zastanawia mnie  jeszcze pewna kwestia odnośnie użycia hopspidera.

Lepiej wrzucać chmiel do hopspidera a po gotowaniu przelewając do wiadra przelać przez hopspider w celu usunięcia przełomu, czy skoro i tak i tak będę przez niego filtrował to może lepiej chmiel wrzucić luzem i przefiltrować przelewając przez hopspider do wiadra? 

 

W pierwszej opcji zostanie mniej osadu do odfiltrowania a w drugiej mniej zabawy, tylko trzeba zdezynfekować. Starsan w sprayu da radę? 

Może trochę głupie pytanie ale nurtuje mnie ta kwestia. Jak wy go używacie. 

Link to comment
Share on other sites

U mnie jest recyrkulacja przez hopspider. Wyłapuje możliwie dużo osadu, bo się częściowo przytyka przełomem. To tak jak z wysładzaniem - młóto filtruje, nie FD, sraczwężyk czy inna siatka. Jeśli chcesz tylko przelać do fermentacji, możesz hopspider ugotować - wytrzymuje warzenie w brzeczce, to i w wodzie wytrzyma.

Link to comment
Share on other sites

Albio szybka i wygodna metoda, albo skuteczna. Zawracanie przez ostatnie 5 minut litrowym kubkiem raz po razie, wystarczajaco klaruje brzeczke. Jednokrotne przelanie przez skarpete - czesc drobin zostanie w brzeczce nastawnej.  W takim przypadku przepuszczalbym przez skarpete z siatki 180-250 um ale obleczonej ponczochą.

Link to comment
Share on other sites

Ponczocha tak jak hopspider, jest wielorazowa. Hopspiderprzy jednokrotnym przelaniu zachowa sie jak hopstoper. Ja juz teraz bede korzystac tylko z recyrkulacji przez hopspider, nawet jakbym to mial recznie robic. 

Link to comment
Share on other sites

W sumie ta metoda z ręczna recyrkulacją przez ostatnie minuty wydaje się ciekawa. Odpada dezynfekcja hopspidera, a jak okaże się skuteczniejsza od zwykłego przelania to może być ciekawa. 

W takim wypadku wydaje mi się że chmiel najlepiej od razu wrzucić do hopspidera? 

I jeśli dobrze rozumiem to po zakończonym gotowaniu nie ma sensu już przelewać przez hopspider tylko od razu mogę przelać do fermentora, bo przełom zostanie zatrzymany w koszyku?

Link to comment
Share on other sites

Jesli chceszbrecyrkulowac tylko kilka oattnich minut, gotuj chmiel normalnje. Nie bedzie tak klarownie jak przy recyrkulacji przez caly czas, ale lepiej niż bez hopspidera. Jak wsypiesz chmiel do hopspidera, to musisz przez niego brzeczke przepuszczać. Albo sypnąć troche więcej i chociaż porządnie mieszać.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Cześć, mam kilka pytań w temacie hop spidera. Dałem się ostatnio namówić na coś takiego jak na zdjęciu - planuję go głównie używać do chmielenia w trakcie gotowania, ale pan zachwalał, że spoko nowinka do chmielenia na zimno w kegu. Generalnie raczej dość sensowny gadżet, górne wieczko odkręcane, z zawleczką za którą można go gdzieś w Corneliusie podwiesić.

 

Natomiast co do chmielenia na zimno:

1. Z racji, że w kegu jednak cyrkulacji nie ma, to jaka ilość chmielu byłaby odpowiednia w porównaniu z tradycyjną metodą? 1,5-2 krotna?

2. Ponieważ z reguły kega nie wypijam w kilka dni, to po jakim czasie należy się obawiać łodygi?

3. A może po prostu podwiesić w fermentorze podczas burzliwej, jeśli bym powiedzmy olał (NEIPA) cichą...?

 

Dzięki z góry i pozdrawiam,

IMG_1209.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cześć kupiłem coś takiego 
https://s.click.aliexpress.com/e/wYrHTTa

Chcę do tego podłączyć kolanko i krociec do wezyka i z tego ciągnąć do fermentora grawitacyjne z garnka po chlodzeniu. Nie wiem czy jeszcze na końcu lac przez jakiś hop spider lub ponczoche czy te 300 mikronów da radę. No i czy grawitacja da radę czy potrzebna pompa (chmiele w siatce). 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.