JanuszMyszyński Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Witam Mam kilka pytań dotyczących urządzeni hop spider. Może są naiwne, ale jestem początkujący, a o tym ustrojstwie dowiedziałem się stosunkowo niedawno. 1. Jak oceniacie jego efektywność? Tzn. nie zatrzymanie chmielin, tylko wpływ na odczucie goryczki czy aromatu. Czy hop spider nie redukuje tego jakoś? Jeśli tak to czy znacznie czy tylko minimalnie. 2. Czy dużą rolę odgrywa odgrywa grubość oczek? Bo widziałem opcje 300, 400 i 800 mikronów? 3. Jaki rozmiar hop spidera byłby wystarczający? 4. Znalazłem takie coś na Alliexpress. Co myślicie? https://pl.aliexpress.com/item/Beer-Hop-Spider-Strainer-304-Stainless-Steel-Homebrew-Pellet-Hop-Filter-4-x10-400-Micron-Filtering/32818793888.html?spm=a2g17.search0104.3.123.4955fb789KSC5k&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10151_10065_10344_10068_10342_10325_10546_10343_10340_10548_10341_10084_10617_10083_10616_10304_10615_10307_10313_10059_10534_100031_10604_10103_10142,searchweb201603_25,ppcSwitch_5&algo_expid=4a11755e-47a1-4120-b0ab-66736b3b110b-18&algo_pvid=4a11755e-47a1-4120-b0ab-66736b3b110b&priceBeautifyAB=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ja nie odczułem wpływu na nachmielenie. Posiadam taki z aliexpress jak podlinkowałeś. Byłem zadowolony, ale ostatecznie korzystam tylko z hopspidera, nie widzę używania w moim przypadku tych dwóch urządzeń na raz. Jeżeli nie masz możliwości użycia hopstoppera to hopspider to dobre rozwiązanie. Ja obecnie używam hopspidera do filtrowania chmielin po chmieleniu na zimno. Rozmiar dobiera się do garnka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Ja sobie kupilem taki koszyk i jestem z niego bardzo zadowolony. Tak jak kolega powyzej nie mam strat w nachmieleniu, kosz jest na tyle duzy, ze wrzaca brzeczka elegancko wyplukuje z chmielu wszystko co trzeba i rozprowadza po calym kotle. Jedno "ale" jakie mam, to rozmiar - przy garnku 30-litrowym haki do zawieszania sa kompletnie nieprzydatne, bo cale to ustrojstwo po prostu stoi sobie w garze. Zachcialo mi sie krowy o wysokosci 35 cm to teraz mam... Co do wielkosci oczek - wydaje mi sie ze im mniejsze tym lepiej. Byle plyn sie przedostawal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 A jakiej wielkosci Ty masz i czy duzo chmielin przelatuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Moim zdaniem najwięcej wątpliwości może budzić wydajność chmielenia na aromat (na o min, tzw. flameout). Brzeczka wtedy już nie wrze, nie ma więc wymuszonego ruchu cieczy. Granulat wrzucony do koszyka może więc oddać aromaty tylko do cieczy zawartej w koszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Niekoniecznie. Kosz zostaje w kotle na czas chlodzenia (spirala), podczas ktorego mieszam recznie. @luki161, jezeli pytanie bylo do mnie: ja mam 300, przepuszczalnosc chmielu sladowa, a i to podejrzewam ze w zwiazku z tym, ze podczas gotowania raz czy drugi zamieszalem lyzka wewnatrz koszyka. Ewentualnie moglo troche sie przecisnac grawitacyjnie przy wyjmowaniu kosza po chlodzeniu - daje wtedy brzeczce odcieknac. Ale tak jak wspomnialem, przeleciala minimalna ilosc chmielin, ktore potem pieknie leza po chlodzeniu na dnie razem z bialkami. Odpadu max. 1 litr. luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Hej, planuję kupić hopspider identyczny do tego o którym pisał @sredstvom 15cmx35cm 300micronów. Posiadam garnek trochę większy bo 40 litrów ale cały czas za mały żeby go powiesić na ściance, będzie wystawać jakieś 7cm. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby koszyk stał na dnie garnka? Mógłbym kupić mniejszy 10x25 ale wydaje mi się że większa powierzchnia będzie przydatna zarówno przy chmieleniu, jak i filtracji osadów po gotowaniu. I jeszcze drugie pytanie. Planuję chmiel podczas gotowania wrzucać do hopspidera a po gotowaniu opróżnić go i przelać przez niego brzeczkę w celu oddzielenia osadów. Czy planowana przez mnie technika się sprawdzi, czy może o czymś zapominam? Sory za odkopanie tematu ale nie chciałem zakładać nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Sprawdzi sie a nawet bedzie git bo bedziesz napowietrzal o ile bedzie hop spider w powietrzu trzymanyWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 13 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Ja sobie uszyłem z siatki 180um z Aliekspresu "skarpetę" 15x40cm. Z kubka nierdzewnego z urwanym uchem wyciąłem sam rant górny z dwucentymetrowym pasem i zaczepem, który wygiąłem aby zaczepić o o brzeg garnka - tak jak się zaczepia tani kosz to koszykówki o murek. Recyrkulowałem przez niego brzeczkę zarówno kubkiem (pierwsze warzenie z Hopstoperem) jak i pompą. Zatrzymuje chmieliny, brzeczka klarowna, zmian w smaku brak. Przy około 100g chmielu trzeba uważać żeby się nie zatkało przełomem i chmielinami. Brzeczka klarowna - łyżka osadów na 25l warkę. Gdybyś tylko wrzucił chmiel w takim worku do brzeczki i liczył że ona z niego wypłucze co potrzeba, to pewnie tak z połowę więcej trzeba by sypnąć - nie próbowałem. Edytowane 13 Listopada 2018 przez c64club bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Ja sobie uszyłem z siatki 180um z Aliekspresu "skarpetę" 15x40cm. Z kubka nierdzewnego z urwanym uchem wyciąłem sam rant górny z dwucentymetrowym pasem i zaczepem, który wygiąłem aby zaczepić o o brzeg garnka - tak jak się zaczepia tani kosz to koszykówki o murek. Recyrkulowałem przez niego brzeczkę zarówno kubkiem (pierwsze warzenie z Hopstoperem) jak i pompą. Zatrzymuje chmieliny, brzeczka klarowna, zmian w smaku brak. Przy około 100g chmielu trzeba uważać żeby się nie zatkało przełomem i chmielinami. Brzeczka klarowna - łyżka osadów na 25l warkę. Gdybyś tylko wrzucił chmiel w takim worku do brzeczki i liczył że ona z niego wypłucze co potrzeba, to pewnie tak z połowę więcej trzeba by sypnąć - nie próbowałem.Podaj link z aliexpres na siatkę. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Wpisz w wyszukiwarce aliexpressa "nylon mesh micron" i będziesz miec wszystkie siatki, nie tylko 180. BTW po co cytować caly post? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 Eh bo na tapatalk nie umiem inaczej.A powiedz mi im wartość np 180- 300 większą to siatka będzie gęściejsza czy na odwrót. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 14 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Podany rozmiar w mikrometrach to wielkość oczka. Im większa tym siatka rzadsza. Zastanawiam się jeszcze nad większą skarpetą z siatki 180, a kiedyś uszyć z podwójnej - wewnątrz 250-300, na zewnątrz 180, taka do tęgich i mocno chmielonych piw. Żeby grubsze kawałki przełomu i chmielin nie zatykały mi siatki 180. Edytowane 14 Listopada 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Zastanawia mnie jeszcze pewna kwestia odnośnie użycia hopspidera. Lepiej wrzucać chmiel do hopspidera a po gotowaniu przelewając do wiadra przelać przez hopspider w celu usunięcia przełomu, czy skoro i tak i tak będę przez niego filtrował to może lepiej chmiel wrzucić luzem i przefiltrować przelewając przez hopspider do wiadra? W pierwszej opcji zostanie mniej osadu do odfiltrowania a w drugiej mniej zabawy, tylko trzeba zdezynfekować. Starsan w sprayu da radę? Może trochę głupie pytanie ale nurtuje mnie ta kwestia. Jak wy go używacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 U mnie jest recyrkulacja przez hopspider. Wyłapuje możliwie dużo osadu, bo się częściowo przytyka przełomem. To tak jak z wysładzaniem - młóto filtruje, nie FD, sraczwężyk czy inna siatka. Jeśli chcesz tylko przelać do fermentacji, możesz hopspider ugotować - wytrzymuje warzenie w brzeczce, to i w wodzie wytrzyma. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedz. Zależy mi głównie na szybkiej i wygodnej metodzie odzielenia chmielu przed fermentacją. Skuteczniejsą od węzyka i wygodniejsza od rajstopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Zamontuj sobie w kadzi warzelnej hop stoper i po kłopocie. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Prawdopodobnie najwygodniejsza opcja ale na tą chwilę warzę w zwykłym emaliowanym garnku bez kranu i nie miałbym go jak założyć. Rozważę to rozwiązanie kiedy przesiądę się na nierdzewkę z zaworem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Albio szybka i wygodna metoda, albo skuteczna. Zawracanie przez ostatnie 5 minut litrowym kubkiem raz po razie, wystarczajaco klaruje brzeczke. Jednokrotne przelanie przez skarpete - czesc drobin zostanie w brzeczce nastawnej. W takim przypadku przepuszczalbym przez skarpete z siatki 180-250 um ale obleczonej ponczochą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Ponczocha tak jak hopspider, jest wielorazowa. Hopspiderprzy jednokrotnym przelaniu zachowa sie jak hopstoper. Ja juz teraz bede korzystac tylko z recyrkulacji przez hopspider, nawet jakbym to mial recznie robic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 W sumie ta metoda z ręczna recyrkulacją przez ostatnie minuty wydaje się ciekawa. Odpada dezynfekcja hopspidera, a jak okaże się skuteczniejsza od zwykłego przelania to może być ciekawa. W takim wypadku wydaje mi się że chmiel najlepiej od razu wrzucić do hopspidera? I jeśli dobrze rozumiem to po zakończonym gotowaniu nie ma sensu już przelewać przez hopspider tylko od razu mogę przelać do fermentora, bo przełom zostanie zatrzymany w koszyku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Jesli chceszbrecyrkulowac tylko kilka oattnich minut, gotuj chmiel normalnje. Nie bedzie tak klarownie jak przy recyrkulacji przez caly czas, ale lepiej niż bez hopspidera. Jak wsypiesz chmiel do hopspidera, to musisz przez niego brzeczke przepuszczać. Albo sypnąć troche więcej i chociaż porządnie mieszać. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Dzięki, wszystko już jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Cześć, mam kilka pytań w temacie hop spidera. Dałem się ostatnio namówić na coś takiego jak na zdjęciu - planuję go głównie używać do chmielenia w trakcie gotowania, ale pan zachwalał, że spoko nowinka do chmielenia na zimno w kegu. Generalnie raczej dość sensowny gadżet, górne wieczko odkręcane, z zawleczką za którą można go gdzieś w Corneliusie podwiesić. Natomiast co do chmielenia na zimno: 1. Z racji, że w kegu jednak cyrkulacji nie ma, to jaka ilość chmielu byłaby odpowiednia w porównaniu z tradycyjną metodą? 1,5-2 krotna? 2. Ponieważ z reguły kega nie wypijam w kilka dni, to po jakim czasie należy się obawiać łodygi? 3. A może po prostu podwiesić w fermentorze podczas burzliwej, jeśli bym powiedzmy olał (NEIPA) cichą...? Dzięki z góry i pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Cześć kupiłem coś takiego https://s.click.aliexpress.com/e/wYrHTTa Chcę do tego podłączyć kolanko i krociec do wezyka i z tego ciągnąć do fermentora grawitacyjne z garnka po chlodzeniu. Nie wiem czy jeszcze na końcu lac przez jakiś hop spider lub ponczoche czy te 300 mikronów da radę. No i czy grawitacja da radę czy potrzebna pompa (chmiele w siatce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się