Jump to content

Wpływ braku wody w rurce fermentacyjnej


Recommended Posts

Witam, postawiłem brewkita zgodnie z instrukcją 5 dni temu i zapomniałem o jednej rzeczy- uzupełnić rurkę fermentacyjną wodą. Uzupełniłem ją dziś. Jestem w tej dziedzinie nowicjuszem, pytanie czy ma to duży wpływ na fermentację, czy to jej nie zepsuło? 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, manek147 napisał:

Witam, postawiłem brewkita zgodnie z instrukcją 5 dni temu i zapomniałem o jednej rzeczy- uzupełnić rurkę fermentacyjną wodą. Uzupełniłem ją dziś. Jestem w tej dziedzinie nowicjuszem, pytanie czy ma to duży wpływ na fermentację, czy to jej nie zepsuło? 

Jak żaden robal nie wleciał, to będzie ok. Słyszałeś o otwartej fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, zielony07 napisał:

W lato było by po herbacie.

Teraz masz szansę.

W zimie też latają , ostatnio jak fermentowałem lagera pod koniec grudnia w piwnicy pojawiło się wokół rurki kilka owocówek  ,które hibernowały na suficie. 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, dirk gently napisał:

A słyszałeś o otwartej fermentacji w piwnicy w bloku? Bo ja nie

Tak słyszałem o otwartej fermentacji w domowych warunkach. Różne eksperymenty ludzie robią. Co nie znaczy, że polecam, lub pochwalam. W przypadku kolegi miałem na myśli, że rurka nie ma wpływu na przebieg fermentacji, a jedynie zabezpiecza brzeczkę przed wpływem czynników zewnętrznych typu np. muszki.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, dirk gently napisał:

No właśnie nie wiem czy *pusta* rurka zabiezpiecza brzeczkę przed muszkami, pewnie nie. No ale o tej porze roku nie ma muszek.

No oczywiście pełna. Tego chyba tłumaczyć nie trzeba. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.