manek147 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Witam, postawiłem brewkita zgodnie z instrukcją 5 dni temu i zapomniałem o jednej rzeczy- uzupełnić rurkę fermentacyjną wodą. Uzupełniłem ją dziś. Jestem w tej dziedzinie nowicjuszem, pytanie czy ma to duży wpływ na fermentację, czy to jej nie zepsuło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Nie ma zbytnio (a wlasciwie wcale nie ma), przynajmniej nie bedzie pytań ze nie bulka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek147 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 W lato było by po herbacie. Teraz masz szansę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Godzinę temu, manek147 napisał: Witam, postawiłem brewkita zgodnie z instrukcją 5 dni temu i zapomniałem o jednej rzeczy- uzupełnić rurkę fermentacyjną wodą. Uzupełniłem ją dziś. Jestem w tej dziedzinie nowicjuszem, pytanie czy ma to duży wpływ na fermentację, czy to jej nie zepsuło? Jak żaden robal nie wleciał, to będzie ok. Słyszałeś o otwartej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 to jest ochrona przed muchami, możesz dużo waty wepchnąć w wylot rurki i też będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 10 godzin temu, zielony07 napisał: W lato było by po herbacie. Teraz masz szansę. W zimie też latają , ostatnio jak fermentowałem lagera pod koniec grudnia w piwnicy pojawiło się wokół rurki kilka owocówek ,które hibernowały na suficie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek147 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedzi, fermentacja trwa - gaz uchodzi przez rurkę z wodą. Zastanawia mnie jeszcze fakt, że nie pojawiła się piana, są tylko poruszające się pęcherzyki na całej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Bo piana już pewnie zdążyła opaść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 13 godzin temu, Gawron napisał: Jak żaden robal nie wleciał, to będzie ok. Słyszałeś o otwartej fermentacji? A słyszałeś o otwartej fermentacji w piwnicy w bloku? Bo ja nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 3 minuty temu, dirk gently napisał: A słyszałeś o otwartej fermentacji w piwnicy w bloku? Bo ja nie Tak słyszałem o otwartej fermentacji w domowych warunkach. Różne eksperymenty ludzie robią. Co nie znaczy, że polecam, lub pochwalam. W przypadku kolegi miałem na myśli, że rurka nie ma wpływu na przebieg fermentacji, a jedynie zabezpiecza brzeczkę przed wpływem czynników zewnętrznych typu np. muszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 No właśnie nie wiem czy *pusta* rurka zabiezpiecza brzeczkę przed muszkami, pewnie nie. No ale o tej porze roku nie ma muszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 4 minuty temu, dirk gently napisał: No właśnie nie wiem czy *pusta* rurka zabiezpiecza brzeczkę przed muszkami, pewnie nie. No ale o tej porze roku nie ma muszek. No oczywiście pełna. Tego chyba tłumaczyć nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi