jaras Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) nie za ciemny Ci wyszedł ten wit? 0,5kg prażonej pszenicy-jaki kolor Ci wyszedł?Jak to chmieliłeś i przyprawiałeś? Stąd też wyraźnie jest zaznaczone, że to coś "na kształt wita" - bardzo nie lubię ziaren kolendry, a chciałem spróbować jak ma się pszenica niesłodowana w piwie, więc jak już miałem eksperymentować to poszedłem krok dalej - i wyszło pomarańczowe. Skórki z dużego grejpfruta, dwóch małych pomarańczy i dwóch limetek na 10' i 2' po połowie + 50gr Vanguarda od 50' do końca "ciągle" - po kilka bobków co 4-5 minut... Edytowane 10 Czerwca 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech.B Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Serwus, mam prośbę o ocenę receptury. na 22 litry Pilzneński - 2 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 1,6 kg Słód pszeniczny - 0,5 kg Melanoidowy (opcjonalnie dla koloru) 0,1 kg Zacieranie: 52* - 15 min 64* - 45 min 72* - do negatywnej jodowej 78* - 10 min wysładzanie - no sparage 11 litrów wody w 78* dodane do kadzi filtracyjnej Gotowanie 70 min: 70 min - Marynka 18g 10 min - 8g kolendry, 10g curacao 3 min - 10g curacao, 10g skórki cytryny. Drożdże: S-33 w 100ml brzeczki Fermentacja: tutaj temperatura może być problematyczna, miedzy 20* a 25* wyliczenia z beer smitha: 12 plato 16 IBU 7,1 EBC 5% ABV Edytowane 17 Czerwca 2013 przez Wojciech.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Brakuje owsa lub platków owsianych. Curacao zastąpiłbym w całości świeżą skórką z pomarańczy, w większej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Uwarzyłem jakiś czas temu Witbier wg receptury http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Dorota_Chrapek_%28dori%29. Wyszło 12 blg, odfermentowane do 2, drożdże Wyeast Forbidden Fruit Zabutelkowane 2 tygodnie temu. Otworzyłem dzisiaj jedną butelkę żeby sprawdzić nagazowanie i zaskoczył mnie kompletny brak piany, przy nalewaniu robi się jakieś 0,5 cm i bardzo szybko znika. W smaku bardzo dobre, nagazowanie w sam raz. Czy coś się jeszcze może poprawić z czasem? Zazwyczaj nie otwieram piw tak wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech.B Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) w jakiej temp stało piwo po zabutelkowaniu? Edytowane 19 Czerwca 2013 przez Wojciech.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regius Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 W pokojowej 18-22, po 2 tygodniach wyniosłem do 16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Czy mogę użyć do tego piwka s-04 jak nie mam nic innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Czy mogę użyć do tego piwka s-04 jak nie mam nic innego? Możesz, ale wtedy to nie będzie witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Ciężkie życie początkującego. Ciekawe swoją drogą czy to jest organoleptycznie do odróżnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Ciężkie życie początkującego. Ciekawe swoją drogą czy to jest organoleptycznie do odróżnienia. Oczywiście, że tak. Piwo robią głównie drożdże, a nie zasyp. Prosta rzecz, którą da się zauważyć to startery na 100% pilzneńskiego z drożdżami do pszenicy. Goździki gryzą w język a banany aż wychodzą z kolby . Edytowane 22 Czerwca 2013 przez kilis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Ciężkie życie początkującego. Ciekawe swoją drogą czy to jest organoleptycznie do odróżnienia. Jeśli jesteś początkujący to bym nie zalecał ci warzenia tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Uwarzylem pszeniczniaka ale bez żadnych przypraw, tylko zasyp 2,9kg Słód pilznensk, 3kg przenicy i 0,1kg monachijskiego, ekstrakt 12,5 BLG ...właśnie fermentuje na burzliwej, czy jest szansa doprawic pszeniczniaka na cichej, wczesniej ktoś pisał zapodac 10g Amarillo, da on posmak cytrusowy? oczywiscie mam przyprawy typu kollendra, suszone skurki pomaranczy i cytryny, trawe cytrynowa i jagody jalowca ale na cichą raczej chyba już za późno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zawsze możesz zrobićz przypraw "herbatkę" i dodać na dowolnym etapie do butelkowania włącznie. Cichą możesz soboe odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 mam przyprawy typu kollendra, suszone skurki pomaranczy i cytryny, trawe cytrynowa i jagody jalowca ale na cichą raczej chyba już za późno? Nie jest za późno - ja przyprawiam wyłącznie na zimno i mi to pasuje. Ale uważaj z ilością, bo jest to bardzo "wydajna" metoda. Jak na mój gust wystarczy ok. 10g skórek + 10g kolendry na 20L piwa na 5-7 dni cichej w temperaturze ok. 15-20°C - rezultatem było bardzo aromatyczne piwo, dopiero po kilku tygodniach aromaty zaczynają z niego ulatywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 W temacie wita, może to głupawe pytanie bo płątki to podobno walcowane ziarna pszenicy, czy planując zasyp/skład wita nie mając pszenicy niesłodowanej możemy przyjąć przelicznik wagowy dla płatków 1kg/1kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 w praktyce tak się robi, w teorii powinieneś odjąć wodę zawartą w pszenicy. Pszenica ma wilgotność od 8 do 15%, a płatki trochę mniej. Także teoretycznie płatków powinno się dać mniej, ale kto by się tym przejmował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Dzięki, spróbuję najpierw zmniejszyć o 10% ilość płatków względem pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 znalazłem na targu pszenicę, w związku z tym plan mam i proszę o weryfikację... radę. Planowana warka około 40l 3,5kg słód pilzneński 1kg słód pszeniczny 2,5 kg pszenicy niesłodowanej 500g płatków owsianych Coś zwiększyć/zmniejszyć? Płatki i pszenica - kleikowanie w 10l wody Po kleikowaniu 7l wody dolać i ustalić temperaturę 55-57 stopni - zasyp słodów po 5-10 minutach podgrzać do 63-62 - przerwa 40 minut podgrzać do 72-73 - przerwa 20 minut 78 stopni - filtracja i wysładzanie Mam do dyspozycji gorzką niedojrzałą pomarańczę od skworcu, nie wiem czy wagowo przyjąć taki sam przelicznik jak dla curacao? kolendrę chcę podzielić na dwie porcje po 10g(5min) i 15g(przed wyłączeniem palnika) chmiel... marynka? tradition?(te mam kilka z niemieckiej hodowli) Ostateczny plan jest taki żeby po chmieleniu podzielić to na dwa fermentory i zaszczepić różnymi drożdżami, S-33 i ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 proponuję dodać minimum jedną cytrynę. Nuty cytrusowe właśnie są najlepsze w gotowym piwie ze skórek cytryny. Cała kolendra na koniec gotowania. Słód pszeniczny zastąp pilźnieńskim i pszenicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Czyli tak jak dumałem początkowo 4,5kg pilzneński 3kg pszenica, o cytrynie czytałem, nie chcę przegiąć z cytrusami, skórka z całej cytryny zamiast pomarańczy czy jako uzupełnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 nuty cytrusowe są bardzo ulotne z wita proponuję 1 cytrynę i jedną pomarańczę ( to delikatne , jak dla ,nie zestawienie) w wicie cytrusów nigdy za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Drożdże M-27. Zerknij na mojego witka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Dzięki sprawdzę chętnie te drożdże Kandyzowana skórka dała jakiś aromat oprócz słodyczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 odpuść sobie kandyzowane skórki, bardzo niewielka cytrusowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Właśnie próbowałem roztłuc te suszone pomarańcze od skworcu, nosz... jakie twarde to to, sądzę że dam tej pomarańczy co mam z 50g tylko że zmielonej, startą skórkę z 2 cytryn i jak popatrzyłem na przepis kolegi to zastanawiam się czy na 40l te 25g kolendry to nie za cienko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się