Usiu Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Czy takie białe kropki w Witbierze to normalna sprawa (drożdże), czy mam się martwić. Pachnie wybornie, jeszcze nie smakowałem, więc nie wiem jak smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Uśredniasz pomiar z 3 balingomierzy ? Kropki wydają się normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Uśredniasz pomiar z 3 balingomierzy ? haha, nie, wrzuciłem je wszystkie, żeby zobaczyć czy są rozkalibrowane, każdy dał inny wynik, to zrobiłem potem test na wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 w instrukcji z TB jest 37 gram chmielu lubelskiego na 60 minut gotowania nie lepiej to wrzucić na 15 lub 10 ostatnich minut gotowania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Czy ktoś zna jakiś patent na ześrutowanie pszenicy ? Najprościej byłoby na "rolniczym" śrutowniku. Na "porkertopodobnych" trzeba bardziej dokręcić żarna, żeby dostać odpowiednio drobną śrutę (ziarno jest twardsze niż słód, nie kruszy się tak lekko). Mi mocniejsza wiertarka pomaga ak więc nie jest to kolendra indyjska i obebnie kolendra może być z innych źródeł niż tylko Maroko oraz Indie. Ostatnio na alledrogo jest kilku sprzedających oferujących przyprawy indyjskie w tym kolendrę. Zakupiłem do sprawdzenia kilka paczek. Swego czasu miałem indyjską i różnica w aromacie a później w witku była dla mnie widoczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 w instrukcji z TB jest 37 gram chmielu lubelskiego na 60 minut gotowania nie lepiej to wrzucić na 15 lub 10 ostatnich minut gotowania?? Trochę goryczy ma być w witku. Nie ma jednak przeszkód, żeby nie dodawać chmielu - jak się ładnie pisze "szlachetnego" - na końcowe 15/5 min gotowania. Chodzi jednak o to, żeby na pierwszym planie były inne niż chmielowe akcenty. Ilość dodanego chmielu na delikatny aromat może zależeć od tego, ile rodzajów przypraw chcesz dodać - jeśli więcej wagowo i rodzajowo to proponowałbym zrezygnować z chmielenia na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Hej! Co powiecie o tym przepisie Już od jakiegoś czasu zauważyłem, iż witek po mojemu smakuje 99% osób które go pijały. Robiłem wity stylowe ale te smakowały ok 50 % populacji częstowanej. Dobry wit na lato na 25 l 12-13 blg 2,5 kg pilźnieńskiego 2 kg kaszy manny 0,5 kg owsa 0,05 karmelowy ok 200 EBC obojętnie jaki chmiel goryczkowy tak by uzyskać niska goryczkę np 20 g Marynki skórki cytrusów - ja zawszę daję 1 cytrynę i 1 pomarańczę ale też czasami wszelakie cytrusy co znajdę w markecie. kolendra- brak lub minimalna ilość us-o5 lub inne neutralne drożdże Bardzo ważne by dodać skórki cytrusów w ostatniej chwili gotowania tak by olejki eteryczne się nie wygotowały. Dobre efekty daje także dodatek skórek cytrusów podczas fermentacji... Przepis kolegi Bnp, różni się od tutaj podawanych, został on przedstawiony w piaskownicy, ludzie bardzo chwalą to piwo, jak rozumiem odbiega on od stylu, ale ponoć smakuje wszystkim, a piwo stylowe tylko 50% pijących. Co myślicie? Zamierzam nim częstować ludzi przyzwyczajonych do koncernówek, dlatego styl nie jest taki istotny, zależy mi na dobrym smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Uuu jak zależy Ci by smakowało ludziom, którzy lubią koncernówki (chodzi o tyskie, lech itp.) to nie wiem czy pszenica im podejdzie tym bardziej witbier :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Ja nigdy nie piłem pszenicy, a też chcę żeby mi smakowało Ci co częstuję ich domowym jednogłośnie wybierają koelscha moim najlepszym piwem, mi smakuje zarówno lekko kwaskowy pale ale na marynce, jak i pilsner, najmniej mi smakuje stout jak na razie. Który przepis będzie lepszy? Czysto stylowy czy ten z kaszą manną? Nie potrafię jeszcze skojarzyć smaku z zasypem, 11 warek to małe doświadczenie sensoryczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Nie kasza manna decyduje tu o tym, który jest stylowy. Bardziej brak kolendry, drożdże. Kup w sklepie hoegaardena (stylowy i w miarę dostępny) i oceń, czy Ci odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Ja nigdy nie piłem pszenicy, a też chcę żeby mi smakowało Który przepis będzie lepszy? Czysto stylowy czy ten z kaszą manną? Uwarz po prostu wita, zastosuj pszenicę, płatki pszeniczne albo mannę. Propozycja bnp za wyjątkiem drożdży nie odbiega znacząco od standardu. Na szczęście piwowarstwo jest taką dziedziną, która zostawia wiele miejsca do interpretacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) mylne stwierdzenie,że moja propozycja nie wpływa na smak. Zauważmy że kasza manna to nie to samo co pszenica. płatki owsiane to nie to samo co owies. Mój ala wit ma profil smakowy różniący się od typowego wita, porównywalna jest tylko cytrusowość. mój wit bardziej przypomina amerykańskiego ejla z intensywną cytrusowością i lekką od surowców pszenicznych orzeźwiającą kwaskowością . tak bym go zdefiniował taki witek podany z plasterkiem cytryny idealnie gasi pragnienie a witek podwójny idealnie się sączy jako piwko sesyjne Edytowane 14 Maja 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 mój wit bardziej przypomina amerykańskiego ejla z intensywną cytrusowością i lekką od surowców pszenicznych orzeźwiającą kwaskowością . tak bym go zdefiniował Sunny Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 W jakim sklepie dostanę hoegaarden? Coś typu biedronki, czy świat alkoholi? Jutro mam chwilę to mógłbym go poszukać, tylko chcę wiedzieć gdzie warto zajrzeć ''mój wit bardziej przypomina amerykańskiego ejla z intensywną cytrusowością i lekką od surowców pszenicznych orzeźwiającą kwaskowością'' jak w porównaniu do tego będzie smakował np. ten wit, który wygrał konkurs w Żywcu? Bo między jednym a drugim się waham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 W jakim sklepie dostanę hoegaarden? Coś typu biedronki, czy świat Delikatesy Alma, Auchan albo specjalistyczne z piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Albo niektóre Carrefoury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) A warzyl ktoś z Was Wit'a na Pale Ale?? Znalazłem przykładową recepturę w Beer Smith, pół na pół Pale Ale i płatki pszenne.. Mam trochę pale ale, ale w sumie nigdy nic na nim nie warzylem.. Jak by to trzeba było zacierać?? Rozumiem, ze płatki do kleikowania, a słód? Jest jakiś specjalny trick na zacieranie Pale Ale??.. Wiem, wiem.. Zaraz usłyszę pewnie, ze "trzeba zrobić i się przekonać", ale chciałbym wiedzieć, czy ktoś ma jakieś dobre/złe doświadczenia z takim zasypem.. Edytowane 16 Maja 2013 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Robiłem wczoraj. Na efekty trzeba będzie jednak poczekać. Aby sią bardziej zaawansować (a naprawdę z lenistwa, bo nie chciało mi się drałować po płatki do miasta) zamiast płatków pszennych dodałem razowej mąki żytniej. Szkoda, że nie doczytałem przepisu bnp o kaszy mannej. Nie nastawiałem się na błyskawiczną filtracje i ze spokojem przyjąłem jej sześć godzin jako okazję do spóźnionych wiosennych prac porządkowych w ogródku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) A warzyl ktoś z Was Wit'a na Pale Ale?? Znalazłem przykładową recepturę w Beer Smith, pół na pół Pale Ale i płatki pszenne.. Mam trochę pale ale, ale w sumie nigdy nic na nim nie warzylem.. Jak by to trzeba było zacierać?? Rozumiem, ze płatki do kleikowania, a słód? Jest jakiś specjalny trick na zacieranie Pale Ale??.. Wiem, wiem.. Zaraz usłyszę pewnie, ze "trzeba zrobić i się przekonać", ale chciałbym wiedzieć, czy ktoś ma jakieś dobre/złe doświadczenia z takim zasypem.. http://www.piwo.org/topic/5088-browar-quo-vadis/page__st__60#entry160402 Piwko wyszło, nie tylko moim zdaniem, świetne co potwierdza fakt, że zeszło w trybie expresowym. Fakt że postawiłem na cytrusowość w tym piwie i poszło dużo pomarańczy. No i miałem niezłą zabawę przy jego warzeniu Edytowane 20 Maja 2013 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 A dzisiaj zabieram się za wariację witka. Będzie na T-58 z limonką i curacao i inny zasyp spowodowany tym że posiadam inne surowce niż te dotychczasowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Odradzam te drożdże, mnóstwo osób miało po nich bardzo brzydkie zapachy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Odradzam te drożdże Ale mcpol1 pisze, że ma to być "wariacja" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Wariacja bo wariuję. Coś bym uwarzył a kiepsko ze surowcem a będę przelewał na cichą saisona dzisiaj więc wleję witka bezpośrednio w wiaderko po nim i z gęstwą. Zobaczymy co to się urodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Ok, myślałem, że drożdże będziesz kupował, dlatego o tym wspomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się