Skocz do zawartości

Browar Na Ośku


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

#24 - NEIPA

 

2.5 kg pilznenski

0.5 kg pszeniczny

0.5kg płatki żytnie

1kg wiedeński

 

Zacieranie:

 

66C - 60'

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

60 min

 

Chmielenie:

 

15g Citra FWH

 

17' 20g cascadePL/10gcitra

 

5' 10g Lemon Drop/10g azacca

 

-3' 20g Lemon Drop/33g Bavaria Mandarina/10g CascadePL/10g azacca

 

Drożdże- s33 Gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 - CDA

 

3kg pilznenski

2kg wiedeński

0.4 płatki żytnie

100g -specialB, karmel czerwony, caragold (300g)
150 carafa special I

100g carafa special I - zagotowane do wysładzania
0.2 zakwaszający

56g czekoladowy ciemny

 

Zacieranie:

 

67C - 75'

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

70 min

 

Chmielenie:

 

FWH -25g  puławski

20' Lemon Drop 15g /cascadePL 30g/ mech irlandzki łyżeczka uwodniona/ citra 10g

5' citra 15g/ cascadePL15g

 

-3'azacca 20g/ cascadePL20g/ Lemon Drop 15g / Amarillo 15g

 

Drożdże - Gozdawa pure ale gęstwa II.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 - IPA

 

5kg munich I

0.4 płatki owsiane

20g Carafa I

 

 

Zacieranie:

 

67C - 75'

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

70 min

 

Chmielenie:

 

FWH -25g  citra

20' cascadePL 30g/ mech irlandzki łyżeczka uwodniona

5' 20g CascadePL / 15g Azacca / 20g Galaxy

 

-3'azacca 20g/ cascadePL30g/ Citra 30g / Galaxy 20g

 

Drożdże - Danstar nottingam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#27 Peated

 

2kg Pilzneński

1kg monachijski II

2kg Wedzony torfem

400g Caragold

400g płatki zytnie

50g Carafa special

 

Zacieranie:

67C - 75'

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

FWH marynka szyszka własna 85g

 

0' marynka szyszka własna  45g

 

drożdże:

 

Danstar Nottingham III pokolenie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Niestety pominąłem kilka warek z 2018:

 

Weizen 2/2 pilsen i pszenica, equinot na 30 min

 

2x Bitter 8kg pilzen, 1kg płatki żytnie, 0.6 kg karmelowy żytni, chmiel fugglesx1 i ekg x1 te same drożdże, lekko lepszy ekg.

 

@up, wypite

 

Ipa żyto, jakis zasyp, chmielenie multiwitamina, 56l- fermentacja , drożdże pure ale gozdawax1 i WCIPA Gozdawa.x1 Póki co lepsze pure

 

Witbier 2/2 pilzen i pszenica, o,8kg płatki różne. s33 kolendra i curacao. pachnie super. 15g magnum fwh

 

Sorachi ryżowe z kolendrą. 5kg pilzen, 1kg ryż kleikowany, 15g magnum fwh, 40g sorachi hopstand. 5g kolendry na 7 minut. gozdawa pure ale 2 pokolenie,

 

Belgian pale ale- 3kg pilzen, 2 kg golden ale. drożdże bulldog belgian trapix. chmiel magnum 15g fwh i HT 35g na 15min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#38 aipa

 

5.7kg Pilzneński

0.3kg karmelowy czerwony

 

Zacieranie:

66C - 75'

75'C- 25'

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

FWH 20g magnum

15min -lemon drop/galaxy/cascadePL/citra po 10g

hopstand - galaxy, ekuanot, cascadePL po 15g

 

cicha? ekuanot 60g?

 

drożdże:

gozdawa PA II pokolenie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 - dobelek

 

3kg pilznenski

1.5kg munich I

0.3 żytni / Abbaye

0.5 biscuit

 

Zacieranie:

 

66C - 70'

72'C - 20

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

60 min

 

Chmielenie:

 

25g sybilla FWH

 

15g sybilla -20'

 

Drożdże- Danstar abbaye

Edytowane przez Jankasper
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 - roggen

 

3kg pilznenski

2kg żytni

0.5 żytnie płatki

0.3 żytni karmelowy

0.25 diastatyczny

 

Zacieranie:

 

52C -20' żyto

66C - 70'

75'C- 15'

 

Gotowanie:

 

60 min

 

Chmielenie:

 

35g Magnum szyszka FWH

 

20g HT PL -20'

 

Drożdże- wb06 II pokolenie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 pils

 

2kg Pilzneński

3kg munich I

 

 

Zacieranie:

62C - 35'

69'C- 35'

72'C - 45'

 

Gotowanie:

 

80min

 

Chmielenie:

 

FWH 50g lubelski

20min- lubelski 25g

5m- lubelski 25g

 

 

drożdże: diamond lelland

Edytowane przez Jankasper
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Jankasper napisał:

drożdże: diamond lelland 

Daj znać jak poszło. Najlepiej w wątku: https://www.piwo.org/forums/topic/27199-danstar-diamond-lager-yeast/.

W przyszłym tygodniu butelkuje smasha na tych grzybkach i wciąż szukam informacji.

Pzdr+

 

 

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 hours ago, zasada said:

Daj znać jak poszło. Najlepiej w wątku: https://www.piwo.org/forums/topic/27199-danstar-diamond-lager-yeast/.

W przyszłym tygodniu butelkuje smasha na tych grzybkach i wciąż szukam informacji.

Pzdr+

 

 

 

Pewnie. sam właśnie szukałem informacji, i Twój wątek był  jedyny.

ostatecznie wypowiem się koło maja:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 bitterek

 

4kg Pilzneński

0.5 płatki żytnie

0.3 karmelowy żytni

0.1 melanoidynowy i karmelowy czerwony

 

 

 

Zacieranie:

 

67'C- 55'

72'C - 15'

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

FWH 30g magnum

20min- fuggles30g

5m- fugglesi 20g

 

Drożdże:

dannstar nottingham suchary

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#44 corno ipa żytnia

 

4kg Pilzneński

1kg żytni

0.6 płatki żytnie

0.25 karmelowy żytni

0.15 czekoladowy ciemny

0.1 diastatyczny

 

 

 

Zacieranie:

 

67'C- 75'

72'C - 25'

Mashout 20'

 

Gotowanie:

 

80min

 

Chmielenie:

 

FWH 30g magnum

20min- citra/cascade/galaxy po 15g

5m- citra/amarillo/galaxy/cascade po 20g

0' amarillo/citra/cascade po 20

 

 

Drożdże:

dannstar nottingham gęstwa I pokolenie po #43

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 DIPA

 

23l 19.5BLG

 

2kg Pilzneński

5kg pale ale

1kg monachijski

0.5 płatki żytnie

 

 

Zacieranie:

 

67'C- 90'

74'C - 25'

Mashout 20'

 

Gotowanie:

 

80min

 

Chmielenie:

 

FWH 30g magnum

20min- citra amarillo cascade po 15g

0' amarillo/citra/cascade po 25g

 

 

Drożdże:

dannstar nottingham gęstwa I pokolenie po #43

Edytowane przez Jankasper
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 christmas ale

 

3kg pale ale

2kg monachijski

0.6 płatki owsiane

0.20 Czekoladowy jasny

0.15 czekoladowy ciemny

 

 

 

Zacieranie:

 

67'C- 90'

74'C - 15'

Mashout 20'

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

FWH 30g magnum

1' 100g kawa jordańska z przyprawami

 

Drożdże:

dannstar nottingham gęstwa I pokolenie po #43

Edytowane przez Jankasper
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#47 dolna ameryka

 

3kg Pilzneński

2kg munich I

0.6kg pszeniczny

0.4 carapils

 

 

Zacieranie:

62C - 25'

69'C- 15'

72'C - 45'

 

+

Partial mash

1kg munich

pszenica

 

52C-30min

62C - 10min

72C20min

Gotowanie 10min

 

Dekokt zadany, temp ustalona na 73C

 

Mashout 76C 10min

 

Gotowanie:

 

70min

 

Chmielenie:

 

FWH 40g cascadePL

20min-amarillo citra po 15g, cascadepl 20g

flameout- cascade/amarillo/citra po 15g

 

 

drożdże:

 

 gozdawa w35 gęstwa

 
  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • elroy promował(a) i przestał(a) promować ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.