JacekKocurek Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Drożdże te należą do szybko sedymentujących więc myślę' date=' że tym razem będzie weizen w wersji kristal.[/quote']To które konkretnie? wb 06 ? Pisałem kilka postów przed opisem warki więc w opisie pominąłem. Drożdże to Weyeast 3333 German Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka 81, Weizen (kristal) Wczoraj przelałem piwo na cichą. Jest całkiem mętne, póki co pod tym względem nie zauważam specjalnie różnicy miedzy 3333 a 3086. Gęstwa jednak jest znacznie bardziej skłaczkowana. Po raz pierwszy postanowiłem "wykąpać" drożdże z gęstwy. Po zlaniu piwa na osad wlałem około 1,5L przegotowanej i wychłodzonej w lodówce wody. Wymieszałem i po 20minutach zdekantowałem do 3-litrowej elenmajerki. Wytrząsnąłem. Po kolejnych 20 minutach zlałem część klarownej cieczy znad drożdży a same drożdże przelałem do 3 słoików pozostawiając w kolbie dolną warstwę osadu. Piwo ma obecnie ekstrakt na poziomie 2,5° Blg. Myślę, że już niżej nie zejdzie. Zamierzam wstawić fermentor do lodówki, żeby się trochę wylagerowało głownie w celu wyklarowania. Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Warka 81, Weizen (kristal)Wytrząsnąłem. Rozumiem, że do tego potrzebna jest jakaś specjalna "maszyneria"? Jakie efekty, dużo lepiej oddzieliły się osady, czy tylko proces przebiegł szybciej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Warka 81' date=' Weizen (kristal)[/b']Wytrząsnąłem. Rozumiem, że do tego potrzebna jest jakaś specjalna "maszyneria"? Jakie efekty, dużo lepiej oddzieliły się osady, czy tylko proces przebiegł szybciej? Nie, normalnie "pomichlałem" zawartością kolby. Elenmajerkla ma stożkowy kształt i dobrze się do tego nadaje. A celem mieszania jest właśnie oddzielenie zanieczyszczeń od drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka 82: Pszenica ciemna Pszenic ciąg dalszy. Tym razem wersja dunkel, uwarzona wczoraj 13 sierpnia. Zasyp dość jasny jak na styl ale myślę, że dekokcja dodała mu kilka °EBC, poza tym próbowany ostatnio Paulaner Dunkelweizen nie był zbyt ciemny. Zasyp 2.30 kg. słód pszeniczny 1.80 kg. słód monachijski Litovel 0.40 kg. Cara Amber 0.04 kg. Żywiecki barwiący Zacieranie słód pszeniczny i 7l wody w 41-40°C - 80' dodatek słodów jęczmiennych i 11l wody o temp. 80°C, ustalenie temp. na 62°C - 5' odebranie 6l gęstego i dekokcja dekokt: do 72°C i 10' przerwy do wrzenia i gotowanie 25' [*]po połączeniu ustalenie temp. na 72°C i przerwa 30' [*]78°C - 15' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' 20g H. Tradition 4,6% a.k. - 91,2 GPH - planowane IBU 12,1. W trakcie studzenia obudziłem z letargu około 70ml gęstwy zebranej z warki nr 81. Najpierw lekko zamieszałem zawartością słoika i znad drożdży podniosły się lżejsze od nich zanieczyszczenia, mętny płyn zdekantowałem i do słoika wlałem 0,5l brzeczki pozostawionej z warki 81, rozcieńczonej do 9° Blg. Po dwóch godzinach drożdże rozszalały się w słoju i dodałem je do brzeczki wystudzonej do 22°C (niżej się nie dało, za ciepła woda w kranie). Po godzinie fermentor zniosłem do piwnicy, gdzie jest 18°C. Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Warka 82: Pszenica ciemna Przed chwilą zajrzałem do piwnicy i fermentacja rozszalała się na całego. Piana wylazła z fermentora :rolleyes: Czyżbym źle obliczył ilość drożdży? Pewno jednak po prostu standardowo Ten Typ Tak Ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Warka 82: Pszenica ciemna Ponieważ drożdże nie chciały się uspokoić i ciągle wyłaziły z fermentora postanowiłem zrobić zamknięcie typu blowoff. Na wszelki wypadek jako ciecz zamykającą w "wydmuszce" zastosowałem roztwór roboczy ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Warka 81, Weizen (kristal) Dziś zakegowałem 19l a reszta trafiła do 9 butelek 0,5 l i jednej 0,66 l z dodatkiem 33g cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody. Piwo stało prawie 2 tygodnie na cichej (lagerowaniu) w lodówce, w temp. nieznanej ale chyba około 4°C bo dość mocno odkręciłem regulator. Całkiem przyzwoicie klarowne. Ekstrakt pozorny około 2,5 °Blg. Smak całkiem przyjemny, zrównoważony. Zobaczymy po nagazowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Warka 82: Pszenica ciemna W piątek przelałem na cichą. Zapach bardzo goździkowy, smak bez zastrzeżeń. Drożdży zebrałem bardzo dużo. Przemyłem dwa razy i zlałem do słoików. Zawartość ekstraktu zeszła do ok 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Warka 83: Amerykańska pszenica Zachciało mi się czegoś nowego, a że słodu pszenicznego sporo oraz chmiele amerykańskie w zamrażarce więc wybór padł na pszeniczkę w stylu amerykańskim. Ponieważ jest całkiem inna od weizena, bez bananów i goździków, postanowiłem zacząć zacieranie od przerwy maltozowej. Nie był to dobry pomysł..... Zasyp słód pszeniczny 2kg słód Pilzneński 2kg słód karmelowy jasny z Litovela - 0,2kg Zacieranie 62°C - 35' 72°C - 40' 78°C - 20' Filtracja szła strasznie opornie a filtrat mimo wielokrotnego zawracania był bardzo mętny. Czas zaoszczędzony na zacieraniu straciłem z nawiązką. Wniosek: nawet jeżeli nie ma potrzeby wytwarzania kwasu ferulikowego przy pszenicy trzeba zacząć od przerwy w okolicy 40-45°C w celu rozłożenia beta-glukanów i białka. Chmielenie/gotowanie (70') w 10' - Chinook 10,6%AK- 13g - 138GPH w 50' - Amarillo 8,9%AK - 10g - 89GPH w 68' - Citra 9,9%AK - 10g - 99GPH Wyszło około 23l o ekstrakcie 11°Blg. Wydajność fatalna. Po schłodzeniu zadałem Nottinghamami i zaniosłem do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 E, trzeba było trochę grubiej ześrutować i byłoby dobrze z filtracją. Ale amerykańska pszeniczka chyba nie ma chmielowego cytrusowego charakteru, niemiecki chmiel byłby bardziej na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 E, trzeba było trochę grubiej ześrutować i byłoby dobrze z filtracją. Śrutowałem tak jak zawsze. Nie bawię się ustawieniami walców. Ale amerykańska pszeniczka chyba nie ma chmielowego cytrusowego charakteru, niemiecki chmiel byłby bardziej na miejscu. Jak nie jak tak: Hop aroma may be low to moderate, and can have either a citrusy American or a spicy or floral noble hop character. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Warka 84: kristal veizen v.2 Po pierwszym kristal weizenie pozostał pusty KEG więc postanowiłem jeszcze raz wykorzystać weyasty 3333. Bez sprawdzania stanu gęstw wziąłem się do warzenia. Okazało się to nie być mądrym posunięciem, bo gęstwy miały ponad 2 miesiące. Niby niewiele a jednak. Zasyp: słód pszeniczny - 2,2kg słód pilzneński Litovel - 1,8kg słód karmelowy Litovel (197EBC) - 0,2kg Zacieranie: 42-38°C - 2h tylko słód pszeniczny w 7l wody dodanie 7l zimnej wody i słodu pszenicznego, podgrzanie do 62°C i 15' dekokcja (5l) 72° - 15' gotowanie - 10' [*]po połączeniu 72°C - 25' [*]78°C - 25' Gotowanie 70'/Chmielenie w 10' 20g H. Tradiotion 4,41 % a.kw (5,1% z korektą) 88,2GPH Filtracja przeszła bez problemów. W trakcie studzenia poszedłem po gęstwę. Wg obliczeń powinienem dodać aż 200ml gęstwy bo żywotność drożdży ledwo 24% (gęstwa zebrana 23 sierpnia). Ale miałem spory słoik więc byłem spokojny. Do czasu. Wyciągam słoik z lodówki a w wodzie nad drożdżami pływają gluty, sporo też na ściankach przy zwierciadle. Pleśń albo coś podobnego. Niedobrze, wszystkie słoiki w lodówce w piwnicy to samo, z obydwu zbiorów i z 10 i z 23 sierpnia. Ostatnia nadzieja lodówka w domu. Czysta! no ale ona jest z 10 sierpnia i będzie jej ok. 70cm3. Telefony do znajomych piwowarów nic nie dały, nikt nie ma mnie czym poratować. Trudno, startuje to co jest w pół litrze rezerwy ok 9°Blg. Po 2-3 godzinach pojawiają się oznaki fermentacji. Na noc dodałem jeszcze litr brzeczki. Rano wlałem to do oczekującej brzeczki a pod wieczór fermentacja już szła na całego. Profilaktycznie zastosowałem od razu wydmuszkę bo jak znam te drożdże to pójdą na spacer. Edytowane 2 Października 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Widzę, że walczysz pszenicznie , oby z pozytywnymi efektami. Moje H-W ostatniej szansy, oparte na Twoich wpisach w którymś wątku. Jak nie spełni wreszcie moich oczekiwań, pszeniczne nie będzie warzone w AS ... no może jeszcze jedna próba z dekokcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Warka 83: Amerykańska pszenica Wczoraj przelałem na cichą. Zawartość ekstraktu trochę ponad 3° Blg. W smaku dość mocna goryczka. Aromatu nie bardzo byłem w stanie wyczuć bo mi nos sparaliżowało ClO2. Może dodam jeszcze czegoś na zimno... Drożdże przemyte trafiły do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Warka 83: Amerykańska pszenica Jakoś tak koło środy, czwartku w zeszłym tygodniu sypnąłem po 15g Amarillo i Citry. Trzymałem je od wiosny w zwykłym woreczku w zamrażalniku i trochę straciły na aromacie ale nie chciałem przesadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Dziś, a właściwie wczoraj, powstały dwie warki: bitter i mild. Opis później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) Warka 85: Ordynaryjny bitter Pierwsza warka to standardowy bitter. Planowany ekstrakt początkowy 9,6°Blg, kolor 19,8 EBC, goryczka 30,3 IBU. Zasyp Słód Pale Ale Castle Malting - 3,5kg Słód karmelowy ciemny Litovel - 0,3kg Zacieranie zasyp na 64°C w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki gipsu - 1,5h ponieważ próba jodowa była niepewna jeszcze 72°C przez 15' 78°C - 15' Gotowanie 70'/Chmielenie w 10' Target z 2010, po korekcie 8,77% a-kwasów 22g (193GPH) w 45' EKG z 2010, po korekcie 4,71% a-kwasów 23g (108GPH) Wyszło ok 25l brzeczki 10,25Brix zadane ok 70ml gęstwy Nottinghamów. Fermentacja w mieszkaniu w temp. około 20°C. Edytowane 2 Stycznia 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) Warka 86: Mild Druga warka z piątku to mild. Planowany ekstrakt początkowy 9,3°Blg, kolor 35 EBC, goryczka 17IBU. Zasyp Słód Pale Ale Castle Malting - 3,5kg Słód Pilzneński Litovel - 0,9kg Słód Brown Warminster 120 EBC - 0,5kg Słod Black Warminster 1280 EBC - 0,1kg Zacieranie zasyp na 64°C w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki gipsu, 64-65°C - 2h 78°C - 0' do filtracji Gotowanie 70'/Chmielenie w 10' Target z 2010, po korekcie 8,77% a-kwasów 14g (123GPH) w 45' Fuggle z 2010, po korekcie 3,58% a-kwasów 26g (93,1GPH) Wyszło ok 27l brzeczki 10,5Brix (za duży ekstrakt, może rozcieńczę w KEGu) zadane uwodnionymi S-04. Fermentacja w mieszkaniu w temp. około 20°C. Do zacierania użyłem kociołka z Lidla, którego udostępnił mi Pieron w związku z planowanym pokazem na giełdzie w katowickim Spiżu. Kociołkowy termostat to jednak daremne urządzanie, wyłączał się mimo odkręcenia na maksa. Ogrzewanie wody a potem podgrzanie zacieru do temperatury 78°C trwało paskudnie długo, przez co od razu zacier trafił do filtracji. Do wysładzania wykorzystałem wodę podgrzaną przy chłodzeniu brzeczki bittera. To jest ewidentna korzyść z dwóch warek dziennie. Edytowane 16 Października 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Warka 84: kristal veizen v.2 Dziś trafiła do KEGa a 5l do butelek z 39g cukru rozpuszczonego w wodzie. Piwo zeszło do 2°Blg i jest klarowne jak przystało na kristala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Warka 85: Ordynaryjny bitter Wczoraj przelany na cichą, ekstrakt 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 (edytowane) Warka 86: Mild Przelana na cichą. Ekstrakt 3°Blg. Smak delikatny, kawowo-czekoladowy całkiem fajny. Kolor ciemny, wydaje mi się, że zdecydowanie ciemniejszy niż planowany. Być może kolor słodu ze słodowni Warminster podawany jest w nowych jednostkach EBC :rolleyes: Edytowane 24 Października 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Warka 83: Amerykańska pszenica Dziś rozlana do KEGa i 9 butelek (wraz z 40g cukru). Nie wszystkie drobiny chmielu osiadły na dnie. Musze pomyśleć o jakiejś metodzie filtracji przy przelewaniu piw chmielonych na zimno. Aromat charakterystyczne dla chmieli amerykańskich, w smaku aksamitne (to zapewne zasługa słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Warka 86: Mild W piątek, 4 listopada trafiła do KEGa a co nie wlazło (7litrów) do butelek z 25 gramami cukru. Ekstrakt pozorny 2,5°Blg. Zawartość alkoholu 4,25%. Ciągle za mocne piwa mi wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Warka 85: Ordynaryjny bitter Dziś rozlana do KEGa i 10 butelek (z dodatkiem 17g cukru). Ekstrakt 2°Blg, alkohol 4,3%. Edytowane 7 Listopada 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się