JacekKocurek Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Uwielbiam ten dreszcz emocji. Adrenalina i poczucie, że czekają cię wielkie rzeczy. Coś w tym jest. Choć zaczynam piąty sezon to ciągle dreszczyk się pojawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 A ja już nie mogę się doczekać degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 A ja już nie mogę się doczekać degustacji. Przyjedź, mam jeszcze trochę z zeszłego sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Warka 65 Koelsch v.3 Nowy sezon czas zacząć. Temperatura w piwnicy odpowiednia dla piw hybrydowych a zatem rozpoczniemy ten sezon podobnie jak ostatni od Koelscha. We wtorek rozbiłem wewnętrzną saszetkę z pożywką w Activatorach 2565 Kölsch?, we czwartek wieczorem już ładnie napuchła. Zasyp z maksymalnym wg BJCP dodatkiem słodu pszenicznego. Planowany kolor 6,7 EBC goryczka 25 IBU. Zasyp słód pilzneński Weyermann - 3,6kg (80%) słód pszeniczny Weyermann - 0,9kg (20%) Zacieranie 50°C - przerwa 10' 61°C - przerwa 50' - miało być 45' ale trochę niedopilnowaniem i na pewien czas temp. spadła poniżej 57°C 71°C - przerwa 30' 76°C - przerwa 15 Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 17g Marynki w szyszkach od Jejskiego. Zawartość ak. nieznana, przyjąłem 11% w 45' - 25g Lubelskiego w granulacie 3,9% ak. w 55' - 5g mchu irlandzkiego po rehydratacji w 65' - 15g Lubelskiego w granulacie 3,9% ak. Po wystudzeniu uzyskałem ok. 25l brzeczki nastawnej niecałe 12°Blg. Do brzeczki dodałem drożdże i trzymam w mieszkaniu. Po pierwszych oznakach fermentacji zniosę fermentor do piwnicy, gdzie jest 15-16°C. Edytowane 17 Września 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 17g Marynki w szyszkach od Jejskiego. Zawartość ak. nieznana, przyjąłem 11% Ryzykownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 17g Marynki w szyszkach od Jejskiego. Zawartość ak. nieznana' date=' przyjąłem 11%[/quote']Ryzykownie No cóż trochę masz rację. Rezerwa do góry jest niewielka bo 30IBU przekracza się przy 11,7% ak. Nie wydaje mi się jednak jednak aby roczna Marynka mogła mieć więcej. Od dołu zapas jest znacznie większy bo sięga 7%, przy których całkowita goryczka wynosi 20IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Czy w smaku brzeczka jest ok? Wiadomo że trudno ocenić ibu w brzeczce ,ale zawsze można się czegoś spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Czy w smaku brzeczka jest ok? Wiadomo że trudno ocenić ibu w brzeczce ,ale zawsze można się czegoś spodziewać. W smaku jest OK. Myślę, że będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Warka 65 Koelsch v.3 Fermentacja ruszyła około 11 rano, zatem lag trwał około 18godzin. Piwo zniosłem do piwnicy, gdzie jest 16°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Warka 66 Dusseldorfer Alt. Czas na kolejne piwo na drożdżach Koelscha. Zgodnie z planem Alt. Zacieranie wczoraj, tj. w sobotę 2.10. Zasyp Słód monachijski 3kg Słód pilzneński 1,4kg Słód karmelowy ciemny Litovel 0,4kg Słód palony Żywiecki 0,05kg Zacieranie Zasyp na 38°C w 20l wody rzadkie odebrane (13l) po 15' gęste 50°C - 15' 65°C - 50' 72°C - 15' gotowanie 20' [*]po zmieszaniu 62°C - 35' 72°C - 15' 76°C - 15' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 62g Lubelskiego 3,9%ak. w 45' - 15g Hallertauer Mittelfrüh 5,2%ak. w 55' - 5g mchu irlandzkiego w 67' - 20g Hallertauer Mittelfrüh 5,2%ak. Po wystudzeniu zniosłem do piwnicy. Wyszło 25,5l 14°Blg, ciut za dużo jak na styl ale nie będę tego rozcieńczał. Wydajność prawie 78% . Dziś po południu zadałem drożdżami zebranymi z Koelscha. Około 21 fermentacja już była widoczna. Edytowane 3 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Warka 65 Koelsch v.3 Przelana na cichą. Gęstości nie zmierzyłem. Jeszcze trochę mętne ale pachnie bardzo przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Cześć Warka 66 Dusseldorfer Alt.Czas na kolejne piwo na drożdżach Koelscha. Zgodnie z planem Alt. Zacieranie wczoraj, tj. w sobotę 2.10. Zasyp Słód monachijski 3kg Słód pilzneński 1,4kg Słód karmelowy ciemny Litovel 0,4kg Słód palony Żywiecki 0,05kg Ciemny będzie jak noc listopadowa ten twój alt i jeszcze dekokcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Cześć Warka 66 Dusseldorfer Alt.Czas na kolejne piwo na drożdżach Koelscha. Zgodnie z planem Alt. Zacieranie wczoraj, tj. w sobotę 2.10. Zasyp Słód monachijski 3kg Słód pilzneński 1,4kg Słód karmelowy ciemny Litovel 0,4kg Słód palony Żywiecki 0,05kg Ciemny będzie jak noc listopadowa ten twój alt i jeszcze dekokcja Spoko, wyszedł ciemnomiedziany. Ten ciemny karmel z Litovela ma tylko 197EBC. Zmniejszyłem ilość palonego z Żywca bo pierwotnie miało go być 100g ale jak zobaczyłem kolor brzeczki podczas zacierania to zmieniłem. Wg ProMash zasyp dawał 40EBC. Albo karmel ma jednak więcej EBC albo dekokcja mocno kolor przyciemniła. W każdym razie brzeczka jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Warka 65 Koelsch v.3 Dziś została zabutelkowana. Gęstość zmierzona, około 2°Blg. DOdałem około 1l rezerwy i 70g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody. Nagazowanie powinno wyjść dość wysokie w pobliżu 2,8v/v. Zielone piwo ma czysty smak, bez diacyetylu i intensywnych ejlowych estrów jednak jest ciut owocowe. Zobaczymy za 2 tygodnie jak nagazuje się i trochę dojrzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 W piwnicy zaczyna wiać pustką więc wpadł mi do głowy szatański pomysł uwarzenia dwóch warek za jednym zamachem. Zastanawiam się czy zrobić dwa zacierania czy jedno i uwarzyć coś mocniejszego i słabszego. Na razie wygrywa ta druga opcja w wersji Biere De Garde w połączeniu z Norther German Altbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 W piwnicy zaczyna wiać pustką więc wpadł mi do głowy szatański pomysł uwarzenia dwóch warek za jednym zamachem. Zastanawiam się czy zrobić dwa zacierania czy jedno i uwarzyć coś mocniejszego i słabszego. Na razie wygrywa ta druga opcja w wersji Biere De Garde w połączeniu z Norther German Altbier Trzeba być prawdziwym wojownikiem, podjąć wyzwanie i zrobić dwa różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 W piwnicy zaczyna wiać pustką więc wpadł mi do głowy szatański pomysł uwarzenia dwóch warek za jednym zamachem. Zastanawiam się czy zrobić dwa zacierania czy jedno i uwarzyć coś mocniejszego i słabszego. Na razie wygrywa ta druga opcja w wersji Biere De Garde w połączeniu z Norther German Altbier Trzeba być prawdziwym wojownikiem' date=' podjąć wyzwanie i zrobić dwa różne.[/quote'] Ograniczają mnie niestety drożdże. W tej chwili mam tylko Koelschowe. Alt i BdG można zrobić z takiego samego zasypu. Mają podobny profil smakowy jeśli idzie o część słodową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Na razie wygrywa ta druga opcja w wersji Biere De Garde w połączeniu z Norther German Altbier No Jacek i jakie decyzje zostały podjęte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Na razie wygrywa ta druga opcja w wersji Biere De Garde w połączeniu z Norther German Altbier No Jacek i jakie decyzje zostały podjęte? No cóż w związku z okolicznościami ogólnymi wybrałem trzecia drogę: dziś zrobię druga wersje Koelscha, tym razem bez słodu pszenicznego za to z niewielką ilością monachijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Warka 67 Koelsch v.4 Ponieważ są warunki: temperatura i drożdże oraz występuje potrzeba zapełnienia piwniczki czymś co szybko będzie się nadawało do picia, tak jak napisałem wyżej postanowiłem spróbować uwarzyć kolejnego Koelscha. Zasyp: słód pilzneński 4kg (1,6 kg Soufflet z Poznania reszta z Litovela) słód monachijski Litovel 0,5kg Zacieranie 50°C - 10' 62°C - 45' 72°C - 45' 76°C - 10' Gotowanie 75'/Chmielenie w 15' - 20g Sybilla, granulat T-90, 7,1% alfa-kw. w 50' - 16g Halertau Tradicion, granulat T-90, 5,2% alfa-kw. w 72' - 16g Halertau Tradicion, granulat T-90, 5,2% alfa-kw. Po raz pierwszy użyłem termometru z IKEA'i. Fajna rzecz ale dopracowywałem użycie na bieżąco. Przy drugiej przerwie podczas podgrzewania sonda była zbyt płytko zanurzona i podgrzałem zacier za wysoko bo do 64°C. Wymyśliłem mocowanie pozwalające zanurzyć ja głębiej i dalej było OK. Uzyskałem doskonale klarowny filtrat, bardzo mile mnie to zaskoczyło ale bałem się o przełom, tymczasem był wręcz doskonały. Zaczął się już po 5 minutach gotowania, jeszcze przed dodaniem chmielu. Brzeczka właśnie kończy się chłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Też używam ostatnio tego termometru i wnioski z zacierania mam podobne. Powinien być na ok. 1/3 głębokości w kotle, bo gdy jest nisko za szybko pokazuje wyższą temp. , a za wysoko można przegrzać. Istotne jest mieszanie zacieru pod koniec dochodzenia do temp. przerwy, bo czasami jak się zbyt długo nie miesza potrafi wskazać kilka stopni za dużo, a po wymieszaniu wraca po niżej zadanej temp. alarmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Też używam ostatnio tego termometru i wnioski z zacierania mam podobne. Powinien być na ok. 1/3 głębokości w kotle, bo gdy jest nisko za szybko pokazuje wyższą temp. , a za wysoko można przegrzać. Istotne jest mieszanie zacieru pod koniec dochodzenia do temp. przerwy, bo czasami jak się zbyt długo nie miesza potrafi wskazać kilka stopni za dużo, a po wymieszaniu wraca po niżej zadanej temp. alarmu. Tak jest ale ja mam mieszadło w kotle i myślałem, że to wystarczy ale okazało się, że krążący zacier wynosił sondę na powierzchnię i musiałem przymocować ją by była zanurzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Warka 67 Koelsch v.4 Wyszło ok 25l trochę ponad 12°Blg , wydajność ponad 70%, ujdzie. Fermentor zniosłem do piwnicy i zadałem gęstwą z pierwszej warki tego sezonu, która czekała 2 tygodnie w lodówce. Jeżeli do jutra nie wystartuje fermentacja to dodam gęstwy po Alcie, jutro zamierzam przelać go na trochę na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Warka 67 Koelsch v.4Wyszło ok 25l trochę ponad 12°Blg , wydajność ponad 70%, ujdzie. Fermentor zniosłem do piwnicy i zadałem gęstwą z pierwszej warki tego sezonu, która czekała 2 tygodnie w lodówce. Jeżeli do jutra nie wystartuje fermentacja to dodam gęstwy po Alcie, jutro zamierzam przelać go na trochę na cichą. Dlaczego nie ma wystartować? Przez to że siedziała 2 tyg. w lodówce? Eeeee mi się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, nawet jak miała ponad miesiąc. 100ml-150ml i zawsze ruszały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Dlaczego nie ma wystartować? Przez to że siedziała 2 tyg. w lodówce? Eeeee mi się to jeszcze nigdy nie zdarzyło, nawet jak miała ponad miesiąc. 100ml-150ml i zawsze ruszały Też tak myślę. Pisze tylko, że mam w razie czego alternatywę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się