JacekKocurek Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Warka 67 Koelsch v.4 Wygląda, że fermentacja powoli startuje. Temperatura w piwnicy 13°C. Jaszcze dwa-trzy tygodnie i będzie można zacząć myśleć o dolniakach. Edytowane 18 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Warka 66 Dusseldorfer Alt. Dziś przelałem na cichą. Gęstość zeszła do około 2,5°Blg Piwo już jest całkiem klarowne. Osad drożdżowy gruby ale luźny. Zebrałem litr gęstwy. Cicha będzie raczej krótka, chyba jeszcze w tym tygodniu piwo trafi do butelek. Smak bardzo przyjemny, podobne delikatne nuty owocowo-kwiatowe jak w koelschu ale jest zdecydowanie bardziej złożony. Całkowity brak diacetylu. Oj fajne te drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Dziś w końcu zacieram Bi?re de Garde. Właśnie się wysładza. Szczegóły wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Warka 68 Bi?re de Garde W końcu zabrałem się za coś mocniejszego i po raz pierwszy piwo z Francji, kraju, którego z piwem nie kojarzyłem jeszcze do niedawna, czyli Bi?re de Garde. Planowana gęstość OG: 16,5°Blg, kolor 29EBC, goryczka 25IBU Zasyp: słód pilzneński Litovel - 5,3kg słód monachijski Litovel - 0,7kg słód karmelowy ciemny Litovel 197EBC - 0,3kg słód palony żywiecki - 0,05kg Zacieranie w 20l wody (w tym 15l RO) 50°C - 15' 61°C - 40' 71°C - 70' (trafiło na obiad) 76°C - 10' Aktualnie gotuje się pełny gar 29l i jeszcze 5litrowy mały garnek z resztą wysłodzin o 3-4°Blg. Planuję odparować ok 6-7 litrów. Jeszcze nie dodałem chmielu a już się ropoczął przełom Edytowane 23 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 [*]słód karmelowy ciemny Litovel 197EBC - 0,3kg Z tego co pamiętam z 2009 i 2010 słód ten (a dokładnie z Souflett CR) osiąga EBC 300 - 450. No chyba, że to z innej ich słodowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 [*]słód karmelowy ciemny Litovel 197EBC - 0' date='3kg[/quote']Z tego co pamiętam z 2009 i 2010 słód ten (a dokładnie z Souflett CR) osiąga EBC 300 - 450. No chyba, że to z innej ich słodowni. Ha. Dane wziąłem chyba z Twojego sklepu bo mi niczego Pieron nie przekazał na temat barwy tego słodu. Hmmm zrobiłem korektę w ProMashu dla 350EBC i wyszło, że kolor ma być 35, dalej w normie (nawet przy 450 mam 38EBC). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Teraz sprawdziłem i w CP jest 197EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Ha. Dane wziąłem chyba z Twojego sklepu bo mi niczego Pieron nie przekazał na temat barwy tego słodu. Jak nie dawałem to trza było zapytać, bo miałem. Tak czy siak nareście coś uwarzyłeś coś konkretnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Ha. Dane wziąłem chyba z Twojego sklepu bo mi niczego Pieron nie przekazał na temat barwy tego słodu. Jak nie dawałem to trza było zapytać' date=' bo miałem. Tak czy siak nareście coś uwarzyłeś coś konkretnego. [/quote'] Pieronie! No to ile ma tego EBC ten słód, godej. No a co do konkretności tej warki, to idzie Ci o °Blg?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Warka 68 Bi?re de Garde Gotowanie (120')/chmielenie w 35' 17g chmielu Iunga, granulat T-90 9,5% alfa-kwasów w 90' 10g chmielu H. Tradicion, granulat T-90 5,2% alfa-kwasów w 118' 12g chmielu H. Tradicion, granulat T-90 5,2% alfa-kwasów Brzeczka kończy się studzić. Ma bardzo ładny czerwonawy kolor i jest całkiem klarowna. przy przelewaniu zmierzę gęstość, ale powinno być około 16-17°Blg. Edytowane 23 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 No a co do konkretności tej warki, to idzie Ci o °Blg?? Pewnie. Cieszy mnie że gotujesz , przynajmniej wiesz że kuchni potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 No to Ci donosza, że brzeczka mo 17,5°Blg, mom jej 25l co oznaczo, że wydajność wyszła bardzo fajno: 74% A ile EBC mo ten słód?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Cześć Warka 68 Bi?re de Garde Jacek ile czasu masz zamiar leżakować to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) Cześć Jacek ile czasu masz zamiar leżakować to piwo? No coż powinno długo leżakować, bo tak nakazuje styl ale ja pewno nie wytrzymam i już po mniej niż miesiącu spróbuję co wyszło. Edytowane 24 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 CZeść No coż powinno długo leżakować, bo tak nakazuje styl ale ja pewno nie wytrzymam i już po mniej miesiącu spróbuję co wyszło. Dobry termin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Dziś wieczorem sprawdziłem i fermentacja BdG już idzie w najlepsze W piwnicy jest w tej chwili 12°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 jakie drożdże do tego poszły, Koelsch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 jakie drożdże do tego poszły, Koelsch? Nie inaczej. Staram się je wykorzystać na maksa, fajne są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Warka 66, Dusseldorfer Alt Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,2l rezerwy, co powinno dać nagazowanie 2,5v/v (gęstość zeszła do 2,5°Blg). Piwo jest klarowne, goryczka wyraźna. Zapowiada się znakomicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 (edytowane) Warka 69 Cream Ale Pierwszy prawdziwy amerykaniec w moim wykonaniu. Zasyp słód pilzneński 3,4kg kaszka kukurydziana 0,75kg słód żywiecki palony 5g Słód żywiecki dodany w celu lekkiego podniesienia barwy bo mi z ProMasha wyszła za niska. Zacieranie kaszka skleikowana we wrzącej wodzie (10l) przez 15' po dodaniu 5l i schłodzeniu do 52°C dodałem słód 50°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 35' 76°C - 10' Gotowanie ok 80', chmielenie w 20' - 13g chmielu Iunga, granulat T-90 9,5% alfa-kwasów i 350g sacharozy w 60' - 11g chmielu Sybilla, granulat T-90, 7,1% alfa-kw Brzeczka nastawna ma gęstość 13,5°Blg, na górnej granicy stylu. Podobnie obliczona goryczka 19,7IBU. Piwo mimo dodatku palonego słodu jest jaśniutkie. Piana przy przelewaniu/napowietrzaniu (kołysanie fermentorem) całkiem ładna i trwała. Przełom był wyraźny i zaczął się przed dodaniem chmielu. Smak brzeczki jest wyraźnie inny niż dla zasypu w pełni słodowego. Dodałem drożdże z Koelsch V.4, wprost z fermentora po przelaniu Koelscha na cichą. Edytowane 1 Listopada 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Warka 67 Koelsch v.4 Przelany na cichą przy 3,5°Blg, jeszcze mętne ale potrzebowałem gęstwy do Cream Ale. Wydaje się, że jeszcze trochę zejdzie na cichej. Smak całkiem fajny, czystszy niż poprzedniego, a to z kolei chyba zasługa niższej temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 O... dałeś nawet odrobinę więcej procentowo dodatków niesłodowanych niż ja. U mnie z kolei zarówno gęstość jak i IBU są raczej w dolnym zakresie - zaraz wrzucę przepis. Przełom był wyraźny i zaczął się przed dodaniem słodu. Chyba chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 O... dałeś nawet odrobinę więcej procentowo dodatków niesłodowanych niż ja. U mnie z kolei zarówno gęstość jak i IBU są raczej w dolnym zakresie - zaraz wrzucę przepis. Przełom był wyraźny i zaczął się przed dodaniem słodu. Chyba chmielu. Dzięki poprawiłem. Skutek pośpiechu. Wczoraj wieczorem drożdże wybrały się z fermentora na spacer mimo 12°C w piwnicy :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 (edytowane) Warka 70: Northern England Brown Ale Dawno żadnego Browna u mnie nie było. Trochę oszukany będzie bo na pilzneńskim a nie na Pale Ale. Planowany kolor 36EBC, goryczka 27IBU. Zasyp: słód pilzneński Litovel - 4kg słód karmelowy ciemny Litovel - 0,35kg słód palony żywiecki - 0,1kg Zacieranie 50°C - 15' 66°C - 90' 72°C - 10' (tak na wszelki wypadek) 76°C - 15' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 17g chmielu Iunga, granulat T-90 9,5% alfa-kwasów w 40' - 15g chmielu Cascade, granulat, 4,6 % alfa-kwasów w 55' - 5g mchu irlandzkiego w 68' - 15g chmielu Cascade, granulat, 4,6 % alfa-kwasów Brzeczka nastawna ma 12°Blg. Drożdże Wyeast 1098 British Ale na starterze z rezerwy Cream Ale. Edytowane 12 Listopada 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Warki 67, 68 i 69 stoją w piwnicy. Temperatura wynosiła tam ostatnio około 12°C a teraz spadła nawet do 10°C więc długo czekałem, żeby sprawdzić jak przebiega fermentacja. I tak, Koelsch v.4 po miesiącu na cichej zszedł do 2°Blg i można go już butelkować. Biere de Garde po ponad 6 tygodniach burzliwej ma 4,5°Blg, powinno jeszcze zejść o 1°Blg, chyba przyniosę do domu, chociaż strasznie mi się nie chce targać baniaka 4 piętra w górę. Cream Ale ma 2°Blg po 5 tygodniach burzliwej i chyba też można by je nawet już butelkować. Edytowane 3 Grudnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się