Fantastyczny Pan Lis Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Cześć, Czy macie może doświadczenia doświadczenia z US-05 w dość niskich dla nich temperaturach? z uwagi na dość chłodny marzec temperatura w piwnicy spadła do 11 stopni. Fermentacja ruszyła dość fajnie w obydwu fermentorach, temperatura podczas fermentacji podskoczyła do 13 stopni. Pytanie moje brzmi czy mogą pojawić się ewentualnie jakieś niepożądane efekty w gotowym piwie? Pytam oczywiście o doświadczenia a nie teorie bo tą znam. Zdarzało mi się fermentować w 15-16 stopniach i było wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Fermentowałem na US-05 przy początku fermentacji w 11°C (później przeniosłem do cieplejszego), piwo wyszło ok, a tak z mojego doświadczenia w fermentacji poniżej temperatur zalecanych przez producenta, to potrafi się podnieść estrowość (na S-04 to najbardziej zauważyłem). Fantastyczny Pan Lis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Słyszałem głosy jakoby Notki i US-05 to był ten sam szczep. Jeśli tak, to Notki w 12°C otoczenia (gęstwa) dały radę bez problemu. Warka #50. Fantastyczny Pan Lis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
l3onsjo Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Mi w butelkach US 05 nagazowało po 7 dniach. Notki nie dały rady w 3 tygodnie. Piwnica około 14°C . Fantastyczny Pan Lis 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted March 26, 2018 Author Share Posted March 26, 2018 Dzięki Panowie, zostawiam w piwnicy, ale chyba najwyższa pora pomyśleć o skrzyni fermentacyjnej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 26 minut temu, Fantastyczny Pan Lis napisał: Dzięki Panowie, zostawiam w piwnicy, ale chyba najwyższa pora pomyśleć o skrzyni fermentacyjnej US-05 dadzą radę w takich temperaturach. Ale w takim przypadku pod koniec fermentacji radziłbym przenieść fermentor w cieplejsze miejsce aby drożdże dokończyły robotę Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelW Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Robiłem 3x AIPA na US-05. W domu 20°C, w piwnicy latem w 17°C i w piwnicy zimną 12,5°C. Ta z piwnicy zimą zdecydowanie najlepsza. Czyściutki profil, wyraźne aromaty chmieli. Praktycznie zero estrów. Aktualnie zaryzykowałem i nawet pszenicę fermentuję w tych 12,5°c (na WB-06) razem z golden ale (też na us-05). Zobaczymy jakie będą efekty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted March 26, 2018 Author Share Posted March 26, 2018 12 minut temu, Jancewicz napisał: US-05 dadzą radę w takich temperaturach. Ale w takim przypadku pod koniec fermentacji radziłbym przenieść fermentor w cieplejsze miejsce aby drożdże dokończyły robotę Taki generalnie jest plan, ale jestem z tych którzy nie popędzają natury więc o dofermentowanie raczej się nie obawiam 15 minut temu, PawelW napisał: Robiłem 3x AIPA na US-05. W domu 20°C, w piwnicy latem w 17°C i w piwnicy zimną 12,5°C. Ta z piwnicy zimą zdecydowanie najlepsza. Czyściutki profil, wyraźne aromaty chmieli. Praktycznie zero estrów. Aktualnie zaryzykowałem i nawet pszenicę fermentuję w tych 12,5°c (na WB-06) razem z golden ale (też na us-05). Zobaczymy jakie będą efekty Mi fajnie czysty profil wychodzi około 15-16, no ale tak czy inaczej bez skrzyni człowiek zdany na łaskę klimatu Podziel się efektami eksperymentu z WB-06 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts