Jump to content

US-05 w niskich temperaturach


Recommended Posts

Cześć, Czy macie może doświadczenia doświadczenia z US-05  w dość niskich dla nich temperaturach? z uwagi na dość chłodny marzec temperatura w piwnicy spadła do 11 stopni. Fermentacja ruszyła dość fajnie w obydwu fermentorach, temperatura podczas fermentacji podskoczyła do 13 stopni. Pytanie moje brzmi czy mogą pojawić się ewentualnie jakieś niepożądane efekty w gotowym piwie? Pytam oczywiście o doświadczenia a nie teorie bo tą znam. Zdarzało mi się fermentować w 15-16 stopniach i było wszystko ok.

Link to comment
Share on other sites

Fermentowałem na US-05 przy początku fermentacji w 11°C (później przeniosłem do cieplejszego), piwo wyszło ok, a tak z mojego doświadczenia w fermentacji poniżej temperatur zalecanych przez producenta, to potrafi się podnieść estrowość (na S-04 to najbardziej zauważyłem).

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, Fantastyczny Pan Lis napisał:

Dzięki Panowie,
zostawiam w piwnicy, ale chyba najwyższa pora pomyśleć o skrzyni fermentacyjnej ;)  

US-05 dadzą radę w takich temperaturach. Ale w takim przypadku pod koniec fermentacji radziłbym przenieść fermentor w cieplejsze miejsce aby drożdże dokończyły robotę 

Link to comment
Share on other sites

Robiłem 3x AIPA na US-05. W domu 20°C, w piwnicy latem w 17°C i w piwnicy zimną 12,5°C. Ta z piwnicy zimą zdecydowanie najlepsza. Czyściutki profil, wyraźne aromaty chmieli. Praktycznie zero estrów. Aktualnie zaryzykowałem i nawet pszenicę fermentuję w tych 12,5°c (na WB-06) razem z golden ale (też na us-05). Zobaczymy jakie będą efekty ;)

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, Jancewicz napisał:

US-05 dadzą radę w takich temperaturach. Ale w takim przypadku pod koniec fermentacji radziłbym przenieść fermentor w cieplejsze miejsce aby drożdże dokończyły robotę 

Taki generalnie jest plan, ale jestem z tych którzy nie popędzają natury więc o dofermentowanie raczej się nie obawiam :) 
 

 

15 minut temu, PawelW napisał:

Robiłem 3x AIPA na US-05. W domu 20°C, w piwnicy latem w 17°C i w piwnicy zimną 12,5°C. Ta z piwnicy zimą zdecydowanie najlepsza. Czyściutki profil, wyraźne aromaty chmieli. Praktycznie zero estrów. Aktualnie zaryzykowałem i nawet pszenicę fermentuję w tych 12,5°c (na WB-06) razem z golden ale (też na us-05). Zobaczymy jakie będą efekty ;)

Mi fajnie czysty profil wychodzi około 15-16, no ale tak czy inaczej bez skrzyni człowiek zdany na łaskę klimatu;)   Podziel się efektami eksperymentu z WB-06 :) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.