Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Cześć, Czy macie może doświadczenia doświadczenia z US-05 w dość niskich dla nich temperaturach? z uwagi na dość chłodny marzec temperatura w piwnicy spadła do 11 stopni. Fermentacja ruszyła dość fajnie w obydwu fermentorach, temperatura podczas fermentacji podskoczyła do 13 stopni. Pytanie moje brzmi czy mogą pojawić się ewentualnie jakieś niepożądane efekty w gotowym piwie? Pytam oczywiście o doświadczenia a nie teorie bo tą znam. Zdarzało mi się fermentować w 15-16 stopniach i było wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Fermentowałem na US-05 przy początku fermentacji w 11°C (później przeniosłem do cieplejszego), piwo wyszło ok, a tak z mojego doświadczenia w fermentacji poniżej temperatur zalecanych przez producenta, to potrafi się podnieść estrowość (na S-04 to najbardziej zauważyłem). Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Słyszałem głosy jakoby Notki i US-05 to był ten sam szczep. Jeśli tak, to Notki w 12°C otoczenia (gęstwa) dały radę bez problemu. Warka #50. Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Mi w butelkach US 05 nagazowało po 7 dniach. Notki nie dały rady w 3 tygodnie. Piwnica około 14°C . Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Dzięki Panowie, zostawiam w piwnicy, ale chyba najwyższa pora pomyśleć o skrzyni fermentacyjnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 26 minut temu, Fantastyczny Pan Lis napisał: Dzięki Panowie, zostawiam w piwnicy, ale chyba najwyższa pora pomyśleć o skrzyni fermentacyjnej US-05 dadzą radę w takich temperaturach. Ale w takim przypadku pod koniec fermentacji radziłbym przenieść fermentor w cieplejsze miejsce aby drożdże dokończyły robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Robiłem 3x AIPA na US-05. W domu 20°C, w piwnicy latem w 17°C i w piwnicy zimną 12,5°C. Ta z piwnicy zimą zdecydowanie najlepsza. Czyściutki profil, wyraźne aromaty chmieli. Praktycznie zero estrów. Aktualnie zaryzykowałem i nawet pszenicę fermentuję w tych 12,5°c (na WB-06) razem z golden ale (też na us-05). Zobaczymy jakie będą efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 12 minut temu, Jancewicz napisał: US-05 dadzą radę w takich temperaturach. Ale w takim przypadku pod koniec fermentacji radziłbym przenieść fermentor w cieplejsze miejsce aby drożdże dokończyły robotę Taki generalnie jest plan, ale jestem z tych którzy nie popędzają natury więc o dofermentowanie raczej się nie obawiam 15 minut temu, PawelW napisał: Robiłem 3x AIPA na US-05. W domu 20°C, w piwnicy latem w 17°C i w piwnicy zimną 12,5°C. Ta z piwnicy zimą zdecydowanie najlepsza. Czyściutki profil, wyraźne aromaty chmieli. Praktycznie zero estrów. Aktualnie zaryzykowałem i nawet pszenicę fermentuję w tych 12,5°c (na WB-06) razem z golden ale (też na us-05). Zobaczymy jakie będą efekty Mi fajnie czysty profil wychodzi około 15-16, no ale tak czy inaczej bez skrzyni człowiek zdany na łaskę klimatu Podziel się efektami eksperymentu z WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się