michalek1220 Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Witam. Niedawno uwarzyłem hefeweizena, wg. przepisu anteksa z wiki (https://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)), jedyna zmiana było użycie drożdży fm41 oraz zastosowanie underpicking'u - zadałem około 2/3 fiolki. Temperatura zadania drożdży 11C fermentacja stopniowo zwiększana temperatura do 20C. To już 4 moja warka z ta receptura, wcześniej nie miałem takich problemów z hefeweizenem. Problem polega na tym ,że pomimo 2 tygodni fermentacji blg utrzymuje się na 6 już od 3 dni. Myślę sobie, skoro blg stoi to rozlewam do butelek. Po otwarciu wiadra fermentacyjnego zobaczyłem coś takiego (zdjęcie poniżej), natomiast zapach unoszący się nad piwem jest odrzucający (w szczególności nad samym piwem, bo w odległości około 15cm jest całkiem ok). Pomóżcie mi podjąć decyzje co robić, dać temu piwku jeszcze jakiś czas na fermentacje, rozlewać do butelek, czy piwo się nie nadaje do "użytku"? Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt przy okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Że wali siarkowodorem to norma, tym bardziej, ze w niskich temp. zaczynałeś, takie pomiary jak robisz są bez sensu, tylko szczepisz sobie obcą florą przy okazji, zostaw to na tydzień jeszcze i butelkuj . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Ja bym jeszcze poczekał z podejmowaniem decyzji. Sprawdź blg po świętach, jak nic się nie zmieni to przelej na cichą najpierw. Próbowałeś piwo w smaku? Jakie było blg na starcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Dajesz o wiele za mało drożdży i dodatkowo stosujesz stresowe temperatury to się nie dziw, że masz problemy z fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Dnia 31.3.2018 o 16:45, abadeon napisał: Ja bym jeszcze poczekał z podejmowaniem decyzji. Sprawdź blg po świętach, jak nic się nie zmieni to przelej na cichą najpierw. Próbowałeś piwo w smaku? Jakie było blg na starcie? Tak z ciekawosci co ma kolega osiagnac poprzez zlanie "na cicha"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 4 warka a taki dramatyzm na widok piany i odebrania oddechu przez dwutlenek węgla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Witajcie, podłącze się do tematu: 23.03 uwarzyłem Prawdziwe Pszeniczne z zestawu z TB, wyszło 24L, 11,5 brix, piwo stało w temp. 20 st przez 10 dni. Dzisiaj chciałem je zabutelkować, po otwarciu widać resztki piany i drożdży na wierzchu, zmierzyłem poziom cukru a tam o dziwo aż 5 brix. Stwierdziłem, że nie rozlewam piwa i zostawiam na kolejne 3 dni i zmierzę ponownie poziom cukru, jeśli nie spadnie to rozleję. Drożdże, które użyłem to uwodnione suchary WB-06. Czy ktoś wie dlaczego tak słabo piwo odfermentowało przez tyle czasu? Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 5 minut temu, Jagr napisał: Witajcie, podłącze się do tematu: 23.03 uwarzyłem Prawdziwe Pszeniczne z zestawu z TB, wyszło 24L, 11,5 brix, piwo stało w temp. 20 st przez 10 dni. Dzisiaj chciałem je zabutelkować, po otwarciu widać resztki piany i drożdży na wierzchu, zmierzyłem poziom cukru a tam o dziwo aż 5 brix. Stwierdziłem, że nie rozlewam piwa i zostawiam na kolejne 3 dni i zmierzę ponownie poziom cukru, jeśli nie spadnie to rozleję. Drożdże, które użyłem to uwodnione suchary WB-06. Czy ktoś wie dlaczego tak słabo piwo odfermentowało przez tyle czasu? jeżeli mierzyłeś refraktometrem to czy przeliczyłeś odczyt? jeżeli nie mierzyłeś refraktometrem to zgaduję że zatarłeś słody w za wysokiej temperaturze, co zaowocowało niskim odfermentowaniem. zdarza się, granatów nie powinno być - co najwyżej orzeźwienie mniejsze niż być powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 7 minut temu, Jagr napisał: Witajcie, podłącze się do tematu: 23.03 uwarzyłem Prawdziwe Pszeniczne z zestawu z TB, wyszło 24L, 11,5 brix, piwo stało w temp. 20 st przez 10 dni. Dzisiaj chciałem je zabutelkować, po otwarciu widać resztki piany i drożdży na wierzchu, zmierzyłem poziom cukru a tam o dziwo aż 5 brix. Stwierdziłem, że nie rozlewam piwa i zostawiam na kolejne 3 dni i zmierzę ponownie poziom cukru, jeśli nie spadnie to rozleję. Drożdże, które użyłem to uwodnione suchary WB-06. Czy ktoś wie dlaczego tak słabo piwo odfermentowało przez tyle czasu? Jak na wb-06 to rzeczywiście słabo. Napisz bardziej szczegółowo, w jakiej temp. uwadniałeś, ile czasu, w jakiej temp. zadałeś drożdże. Może jakaś stara lub źle przechowywana paczka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka wg przepisu z TB, przełożyłem to do BS2 i wyszło tak: Uwodnienie 30 min (temp pokojowa wody, nie mierzyłem ale powinno być ok 21-22 st.). Brzeczka schłodzona do 18 st i zadane drożdże. Fermentacja w 20 st. przez cały okres. Odczyty sprzed fermentacji jak i z dzisiaj mierzone refraktometrem. 11,5 brix na starcie 5 brix dzisiaj Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 2 blg to nie tak źle odfermentowane. Poczekać 3 dni i jak nie zejdzie nizej to w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalek1220 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 No i nie wiem dalej się utrzymuje to 6 blg, do pomiaru używam Refraktometru prosto z aliexpres. Na wodę pokazuje 0 blg więc jest ok, wcześniej tez działał. Czemu fermentacja zatrzymała się w połowie? Na początku było 11 blg. Mam w lodówce 1/3 buteleczki płynnych drożdży, może powinienem je dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 48 minut temu, michalek1220 napisał: 6 blg, do pomiaru używam Refraktometru prosto z aliexpres. Oczywiście wynik po korekcji podajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się