Jump to content

Recommended Posts

Witam.
Niedawno uwarzyłem hefeweizena, wg. przepisu anteksa z wiki (https://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)), jedyna zmiana było użycie drożdży fm41 oraz zastosowanie underpicking'u - zadałem około 2/3 fiolki. Temperatura zadania drożdży 11C fermentacja stopniowo zwiększana temperatura do 20C. To już 4 moja warka z ta receptura, wcześniej nie miałem takich problemów z hefeweizenem. Problem polega na tym ,że pomimo 2 tygodni fermentacji blg utrzymuje się na 6 już od 3 dni. Myślę sobie, skoro blg stoi to rozlewam do butelek. Po otwarciu wiadra fermentacyjnego zobaczyłem coś takiego (zdjęcie poniżej), natomiast zapach unoszący się nad piwem jest odrzucający (w szczególności nad samym piwem, bo w odległości około 15cm jest całkiem ok). Pomóżcie mi podjąć decyzje co robić, dać temu piwku jeszcze jakiś czas na fermentacje, rozlewać do butelek, czy piwo się nie nadaje do "użytku"?
Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt przy okazji :)

20180331_150949.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja bym jeszcze poczekał z podejmowaniem decyzji. Sprawdź blg po świętach, jak nic się nie zmieni to przelej na cichą najpierw. Próbowałeś piwo w smaku? Jakie było blg na starcie?

Link to comment
Share on other sites

Dnia 31.3.2018 o 16:45, abadeon napisał:

Ja bym jeszcze poczekał z podejmowaniem decyzji. Sprawdź blg po świętach, jak nic się nie zmieni to przelej na cichą najpierw. Próbowałeś piwo w smaku? Jakie było blg na starcie?

Tak z ciekawosci co ma kolega osiagnac poprzez zlanie "na cicha"??

 

Link to comment
Share on other sites

Witajcie, podłącze się do tematu:

23.03 uwarzyłem Prawdziwe Pszeniczne z zestawu z TB, wyszło 24L, 11,5 brix, piwo stało w temp. 20 st przez 10 dni. Dzisiaj chciałem je zabutelkować, po otwarciu widać resztki piany i drożdży na wierzchu, zmierzyłem poziom cukru a tam o dziwo aż 5 brix.

Stwierdziłem, że nie rozlewam piwa i zostawiam na kolejne 3 dni i zmierzę ponownie poziom cukru, jeśli nie spadnie to rozleję.

Drożdże, które użyłem to uwodnione suchary WB-06.

 

Czy ktoś wie dlaczego tak słabo piwo odfermentowało przez tyle czasu?

 

Edited by Jagr
Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Jagr napisał:

Witajcie, podłącze się do tematu:

23.03 uwarzyłem Prawdziwe Pszeniczne z zestawu z TB, wyszło 24L, 11,5 brix, piwo stało w temp. 20 st przez 10 dni. Dzisiaj chciałem je zabutelkować, po otwarciu widać resztki piany i drożdży na wierzchu, zmierzyłem poziom cukru a tam o dziwo aż 5 brix.

Stwierdziłem, że nie rozlewam piwa i zostawiam na kolejne 3 dni i zmierzę ponownie poziom cukru, jeśli nie spadnie to rozleję.

Drożdże, które użyłem to uwodnione suchary WB-06.

 

Czy ktoś wie dlaczego tak słabo piwo odfermentowało przez tyle czasu?

 

jeżeli mierzyłeś refraktometrem to czy przeliczyłeś odczyt?

jeżeli nie mierzyłeś refraktometrem to zgaduję że zatarłeś słody w za wysokiej temperaturze, co zaowocowało niskim odfermentowaniem. zdarza się, granatów nie powinno być - co najwyżej orzeźwienie mniejsze niż być powinno

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Jagr napisał:

Witajcie, podłącze się do tematu:

23.03 uwarzyłem Prawdziwe Pszeniczne z zestawu z TB, wyszło 24L, 11,5 brix, piwo stało w temp. 20 st przez 10 dni. Dzisiaj chciałem je zabutelkować, po otwarciu widać resztki piany i drożdży na wierzchu, zmierzyłem poziom cukru a tam o dziwo aż 5 brix.

Stwierdziłem, że nie rozlewam piwa i zostawiam na kolejne 3 dni i zmierzę ponownie poziom cukru, jeśli nie spadnie to rozleję.

Drożdże, które użyłem to uwodnione suchary WB-06.

 

Czy ktoś wie dlaczego tak słabo piwo odfermentowało przez tyle czasu?

 

Jak na wb-06 to rzeczywiście słabo. Napisz bardziej szczegółowo, w jakiej temp. uwadniałeś, ile czasu, w jakiej temp. zadałeś drożdże. Może jakaś stara lub źle przechowywana paczka.. 

Link to comment
Share on other sites

Warka wg przepisu z TB, przełożyłem to do BS2 i wyszło tak:

image.png.d623c0d4fc96371cc5439b21cc98aa30.png

 

Uwodnienie 30 min (temp pokojowa wody, nie mierzyłem ale powinno być ok 21-22 st.).

Brzeczka schłodzona do 18 st i zadane drożdże. Fermentacja w 20 st. przez cały okres.

 

Odczyty sprzed fermentacji jak i z dzisiaj mierzone refraktometrem.
11,5 brix na starcie

5 brix dzisiaj

 

image.png.d54fdb82b744fa16e06f85adf2441c17.png

Edited by Jagr
Link to comment
Share on other sites

No i nie wiem dalej się utrzymuje to 6 blg, do pomiaru używam Refraktometru prosto z aliexpres. Na wodę pokazuje 0 blg więc jest ok, wcześniej tez działał. Czemu fermentacja zatrzymała się w połowie? Na początku było 11 blg. Mam w lodówce 1/3 buteleczki płynnych drożdży, może powinienem je dodać?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.