Jump to content

Analiza składu wody


Recommended Posts

Witam.

Mam prośbę do szanownych o pomoc w analizie załączonego pliku ze składem wody jaki otrzymałem od wodociągów dostarczających mi wodę. 

Generalnie woda jest miękka - co faworyzuje piwa jasne, ma dość wysokie pH - rzecz dość łatwa w korekcie.

Pytanie o pozostałe parametry istotne np. przy piwach ciemnych, mocno chmielonych etc.

Za wszelkie sugestie/informacje serdeczne dzięki.

Scan badania Miastko.pdf

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, rudnikos napisał:

Generalnie woda jest miękka - co faworyzuje piwa jasne, ma dość wysokie pH - rzecz dość łatwa w korekcie.

 

 

Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka.

Z tego co widze po dokumencie woda ma pH 7,9 a wiec delikatnie twardsza.

Link to comment
Share on other sites

Brakuje zasadowości ogólnej (najważniejszego) i stężenia wapnia, z tego co jest, to zawartość soli jest wręcz minimalna ale nie masz całości.

 

Godzinę temu, Hanys93 napisał:

Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka.

Proszę Cię, wysokie pH oznacza niskie stężenie (w sumie to nawet aktywność) jonów H+, a twardość wody to jest zupełnie co innego.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Hanys93 napisał:

 

Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka.

Z tego co widze po dokumencie woda ma pH 7,9 a wiec delikatnie twardsza.

To dwie różne sprawy.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 5.04.2018 o 21:44, Gawron napisał:

To dwie różne sprawy.

 

Mozesz nieco objasnic?

Od czego jest w takim razie zalezna twardosc wody? Od jakich skladnikow dokladnie?

Moge miec pH powiedzmy 8, a pomimo tego okaze sie iz to woda miekka?

Link to comment
Share on other sites

Na kanale youtube Warszawskiego Festiwalu Piwa jest fajny wykład Masona na temat jakości wody. Polecam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Masz niską zawartość jonów Na+, SO4-, Cl-, bo poniżej 10ppm, to dobrze, zawsze możesz zwiększyć dosypując odpowiednie sole jeżeli będziesz chciał zmienić skład wody (zawsze łatwiej dodać niż usunąć). Nie podano jaka jest to twardość, ale podejrzewam, że chodzi o nieprzemijającą, więc możesz obliczyć zawartość jonów Ca+ i Mg+, tutaj masz jak to zrobić https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Na oko, bez liczenia widzę jednak, że jest w normie. pH wody nie jest do niczego potrzebne, bo liczy się jakie pH będzie miał zacier, a to zależy głównie od zawartości HCO3-. Nie masz nigdzie podanej zawartości tych jonów, ale łatwo możesz sam to sprawdzić i przy okazji będziesz miał wartość bezpośrednio na ujęciu wody. Kup test akwarystyczny do mierzenia twardości dH, koszt to ok. 20zł, starcza na kilka czy kilkanaście pomiarów. Powinieneś mieć w opakowaniu instrukcję jak zrobić pomiar i jak wyliczyć HCO3-. Od zawartości tych jonów zależy czy lepiej wyjdą piwa jasne i ciemne, ale chodzi chyba o to, że przy twardej po dosypaniu ciemnych słodów pH spada o wiele bardziej przez co pH zacieru będzie w korzystnym zakresie. Zawsze jednak można "sztucznie" obniżyć pH dodają kwasu mlekowego bądź fosforowego albo stosując przerwę zakwaszającą i specjalny słód zakwaszający.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.