rudnikos Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Witam. Mam prośbę do szanownych o pomoc w analizie załączonego pliku ze składem wody jaki otrzymałem od wodociągów dostarczających mi wodę. Generalnie woda jest miękka - co faworyzuje piwa jasne, ma dość wysokie pH - rzecz dość łatwa w korekcie. Pytanie o pozostałe parametry istotne np. przy piwach ciemnych, mocno chmielonych etc. Za wszelkie sugestie/informacje serdeczne dzięki. Scan badania Miastko.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 9 godzin temu, rudnikos napisał: Generalnie woda jest miękka - co faworyzuje piwa jasne, ma dość wysokie pH - rzecz dość łatwa w korekcie. Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka. Z tego co widze po dokumencie woda ma pH 7,9 a wiec delikatnie twardsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudnikos Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Dodam jeszcze plik odnośnie twardości wody (pozycja 1): http://www.zwik.miastko.pl/zalaczniki/TWARDOŚĆ WODY.pdf W górnej granicy, ale łapię się na wodę miękką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Brakuje zasadowości ogólnej (najważniejszego) i stężenia wapnia, z tego co jest, to zawartość soli jest wręcz minimalna ale nie masz całości. Godzinę temu, Hanys93 napisał: Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka. Proszę Cię, wysokie pH oznacza niskie stężenie (w sumie to nawet aktywność) jonów H+, a twardość wody to jest zupełnie co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Godzinę temu, Hanys93 napisał: Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka. Z tego co widze po dokumencie woda ma pH 7,9 a wiec delikatnie twardsza. To dwie różne sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 z parametrów wynika ze masz wode miękka , nie znajduje tutaj ile masz wapnia - ale zakładam ze przy takim profilu wody moze być go również nie wiele- to akurat moze mieć wpływ na klarowanie twoich piw. rudnikos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Dnia 5.04.2018 o 21:44, Gawron napisał: To dwie różne sprawy. Mozesz nieco objasnic? Od czego jest w takim razie zalezna twardosc wody? Od jakich skladnikow dokladnie? Moge miec pH powiedzmy 8, a pomimo tego okaze sie iz to woda miekka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Na kanale youtube Warszawskiego Festiwalu Piwa jest fajny wykład Masona na temat jakości wody. PolecamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Masz niską zawartość jonów Na+, SO4-, Cl-, bo poniżej 10ppm, to dobrze, zawsze możesz zwiększyć dosypując odpowiednie sole jeżeli będziesz chciał zmienić skład wody (zawsze łatwiej dodać niż usunąć). Nie podano jaka jest to twardość, ale podejrzewam, że chodzi o nieprzemijającą, więc możesz obliczyć zawartość jonów Ca+ i Mg+, tutaj masz jak to zrobić https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Na oko, bez liczenia widzę jednak, że jest w normie. pH wody nie jest do niczego potrzebne, bo liczy się jakie pH będzie miał zacier, a to zależy głównie od zawartości HCO3-. Nie masz nigdzie podanej zawartości tych jonów, ale łatwo możesz sam to sprawdzić i przy okazji będziesz miał wartość bezpośrednio na ujęciu wody. Kup test akwarystyczny do mierzenia twardości dH, koszt to ok. 20zł, starcza na kilka czy kilkanaście pomiarów. Powinieneś mieć w opakowaniu instrukcję jak zrobić pomiar i jak wyliczyć HCO3-. Od zawartości tych jonów zależy czy lepiej wyjdą piwa jasne i ciemne, ale chodzi chyba o to, że przy twardej po dosypaniu ciemnych słodów pH spada o wiele bardziej przez co pH zacieru będzie w korzystnym zakresie. Zawsze jednak można "sztucznie" obniżyć pH dodają kwasu mlekowego bądź fosforowego albo stosując przerwę zakwaszającą i specjalny słód zakwaszający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się