Jump to content

Straszny przełom


Recommended Posts

Robiłem dziś IPA 17 Blg. Chmielenie w hopspiderze. Jednak po whirpoolu, jak zwykle została na dnie duża ilość błotka.

Nie daje się przefiltrować przez nylonową siatkę.

Wlałem toto do garnka i dumam, co z tym zrobić. Nie chce się "ustać"

W fermentorze wszystko gra, jednak szkoda tych 6 litrów... 

Jakieś rady ?

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki, cedzę. Ale zawiedziony jestem łirpulem:(.  Jak mam chmieliny (czyli bez hopspidera), to magiczny stożek owszem jest, ale składa się tylko z chmielin.

Przełom i inne takie szwendają się po całym garze. Ech, może kręcę łygą w złą stronę ?

Edited by zielony07
orto
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, zielony07 napisał:

Dzięki, cedzę. Ale zawiedziony jestem łirpulem:(.  Jak mam chmieliny (czyli bez hopspidera), to magiczny stożek owszem jest, ale składa się tylko z chmielin.

Przełom i inne takie szwendają się po całym garze. Ech, może kręcę łygą w złą stronę ?

Dawałeś mech, albo whilflock?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, zielony07 napisał:

Jakieś rady ?

Wylać do kibla. Nie ma co się gimnastykować nad kilkoma litrami piwa. Będziesz przelewał, kombinował to sobie możesz to ewentualnie zainfekować i nic nie będziesz miał. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, zielony07 napisał:

Robiłem dziś IPA 17 Blg. Chmielenie w hopspiderze. Jednak po whirpoolu, jak zwykle została na dnie duża ilość błotka.

Nie daje się przefiltrować przez nylonową siatkę.

Wlałem toto do garnka i dumam, co z tym zrobić. Nie chce się "ustać"

W fermentorze wszystko gra, jednak szkoda tych 6 litrów... 

Jakieś rady ?

 

Kiedyś robiłem tak, że na każde 100 gramów użytego chmielu po prostu liczyłem dodatkowy 1 litr strat i brałem to pod uwagę przy wyliczaniu receptury.

Zakładam, że głownie to co masz w garze to przełom. W większości proteiny. To będzie zalepiać drobny filtr. Jak chcesz odzyskać to przefiltruj to przez gazę. Zagotuj w garnku filtrat (wpłynie to to na gorycz, która się podniesie). Dodaj uwodnioną żelatynę po odłączeniu palnika. Zakryj garnek i do kąpieli wodnej. Maksymalnie po kilku godzinach będziesz miał osad na dnie i górę jak się nie boisz o ewentualną infekcję możesz przelać do fermentora. Jak nie robiłeś jakieś super goryczkowej IPA to lepszym pomysłem będzie rozcieńczyć brzeczkę do 8-9°P, przelać do 1,5 litrowych butelek do zamrażarki i używać jako brzeczki na startery. Ale seryjnie szkoda czasu i bierz poprawkę przy następnej warce na straty.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, zielony07 napisał:

Whirflock, 1/3 tabletki na 35l brzeczki

To "łirpula" nie zrobisz. Whirlflock tak strąca białka, że osad pokrywa całe dno. Dla mnie najlepszy sposób po whirlflocku to bardzo szybkie schłodzenie. Gar opróżniam bez wyciągania chłodnicy, żeby nie wzruszyć osadu, a i tak straty są duże. 

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Gawron napisał:

Dla mnie najlepszy sposób po whirlflocku to bardzo szybkie schłodzenie. Gar opróżniam bez wyciągania chłodnicy, żeby nie wzruszyć osadu, a i tak straty są duże. 

Z mchem mam identycznie.  Niby robię wszystko według zasad, ale nie mogę odfiltrować przełomu. Miałem hopstopera, ale zatykał sie natychmiast.

Zazdroszczę tym, którzy się nie przejmują i leją do fermentora jak leci.

 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, zielony07 napisał:

Z mchem mam identycznie.  Niby robię wszystko według zasad, ale nie mogę odfiltrować przełomu. Miałem hopstopera, ale zatykał sie natychmiast.

Zazdroszczę tym, którzy się nie przejmują i leją do fermentora jak leci.

 

Mech robi identycznie, ale nieco mniej skutecznie. Ostatnio nie dałem do brzeczki whilflocka, bo testowałem nowy słód i brzeczka była mętna, natomiast piwo bez zarzutów, więc prawdopodobnie whilflock pójdzie w odstawkę. Zużyję to co mam i tyle.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, zielony07 said:

Dzięki, cedzę. Ale zawiedziony jestem łirpulem:(.  Jak mam chmieliny (czyli bez hopspidera), to magiczny stożek owszem jest, ale składa się tylko z chmielin.

Przełom i inne takie szwendają się po całym garze. Ech, może kręcę łygą w złą stronę ?

A ile Ci zajmuje chłodzenie? Tempo ma tutaj spore znaczenie. Chłodnica, wanna?

Link to comment
Share on other sites

To aż dziwne, że Ci się perfekcyjnie nie klaruje. Przy cedzeniu pomaga zadanie części chmielu w szyszkach, też wylapuja osady. Jedyne co przychodzi mi do głowy,  to za mala moc gotowania,  wtedy przelom sie nie wytrąca poprawnie.

Ja np. zlewam chmieliny  przez sitko do wiadra, wystawiam na godzine na dwor i zlewam znad osadu potem do innego wiadra, co tez napowietrza. Ale problem mam tylko z resztkami chmielu, błoto zawsze mi ładnie samo osiada. 

Link to comment
Share on other sites

Oj, chyba nie. Gotuję z mocą ok. 3 kW, bulgot jest cały czas, odparowanie 10% /godzinę.

5 minut temu, Jankasper napisał:

Ale problem mam tylko z resztkami chmielu, błoto zawsze mi ładnie samo osiada. 

U mnie odwrotnie. Błota cała góra, chyba trzeba będzie zakładać większe straty.

To się nie filtruje. Do sraczwężyka nie wrócę.

 

Link to comment
Share on other sites

Dnia 5.04.2018 o 21:51, zielony07 napisał:

Whirflock, 1/3 tabletki na 35l brzeczki

1/3 tabletki? Na moim opakowaniu Whirflock`a jest napisane: "przekroić na pół i wrzucić do 20 l na ostatnie 10 - 5 min gotowania". Może należałoby zwiększyć ilość Wirflock`a?. U mnie (jeżeli stosuję Wirflock`a) ustawiam sobie przepis tak, aby po gotowaniu uzyskać ok. 23 l. Przy/przed spuszczaniu brzeczki nie wyciągam chłodnicy. Dodatkowo leci przez worek filtracyjny https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-200-mikronow/426

Brzeczka bardzo klarowna, tabletkę staram się wrzucić ok. 7 min przed końcem gotowania. W kotle pozostaje ok 1,7 - 2,6 l w zależności od rodzaju piwa i ilości użytego chmielu.

 

BTW. Zbieracie gęstwę przy używaniu Whirflock`a??

Link to comment
Share on other sites

Cieszę się z tej odpowiedzi.

Bo: z whirflockiem eksperymentuję od roku, ostatnio czytałem spostrzeżenia chyba @wichura (on zaleca minimalne dawki), stosowałem najrozmaitsze dawki, bez zmian.

2 godziny temu, SilesianKC napisał:

Worek mam identyczny, ale zatyka się  natychmiast. Chmiel, owszem jako tako zatrzymuje, ale nie tu problem

Brzeczka jest super klarowna, ale osadów na dnie ogromna ilość. Może patent gaza+sitko, sprawdzę.

Walczę z tym bo zakupiłem wymiennik ciepła, a tam trzeba trochę kultury, no i ma być szybko.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.