grzesiuu Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, otóż wchodząc tak głębiej w temat mam pytanie. W przepisie mam 25g Magnum i chciałbym go zamienić na Marynkę. Patrząc na zawartość alfa kwasów Magnum 12% http://www.homebrewing.pl/chmiel-goryczkowy-magnum-100g-szyszki-p-152.html Marynka 8,2% http://www.homebrewing.pl/chmiel-goryczkowy-marynka-100g-szyszki-p-235.html To powiedzmy Magnum jest o 50 % "mocniejszy" więc zamiast jak miałem 25g Magnum powinienem dodać 25g+12,5g Marynki? I czy takim sposobem można inne powiedzmy zastępować. Wiadomo poziomy alfa kwasów mają charakter szacunkowy. A i jeszcze takie pytanie dodatkowe jak mam 20g granulatu to jak chcę zastąpić szyszkami to wtedy 30g (50% więcej)? http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html Zasugerowałem się opisami ze sklepu ale chciałbym się jeszcze upewnić. Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Przy granulacie - ok 10% mniej, tak gdzies mi sie kojarzy. A do przeliczania - najlepiej jakims programem; darmowy qbrew Piszesz, że masz lubelski -on ma 4-4,5% alfakwasów Jesli przepis daje 25 g marynki, to przy warce 20l jest ok32-35 IBU. Żeby to mieć z lubelskiego, to trzeba sypnąć z 70-80g. Dane szacunkowe - brak zasypu, ale sposób liczenia w zasadzie masz słuszny. Sprawdź tylko co masz - lublin czy marynkę zamiast magnum pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) a pomyliłem się z tymi nazwami chodziło o goryczkowy magnum zastąpić marynką Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 No to mniej więcej jak liczysz - półtora raza więcej. Ściągnij sobie qbrew, lub BeerSmitha - demo powinno Ci policzyć to dokładnie. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Pod tym linkiem masz kalkulator http://www.hotv.org/tools/hopbitterness.html. Wpisz u góry gęstość i objętość nastawu, a poniżej wagę chmielu, ilość AA, czas gotowania, a otrzymasz IBU. Następnie zmień ilość AA i tak manipuluj wagą, aby otrzymać zbliżone IBU. Raczej nie gmeraj przy czasie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Pod tym linkiem masz kalkulator http://www.hotv.org/tools/hopbitterness.html. Ew. można też skorzystać z arkusza. W żółte pola wpisuje się dane, a wyniki w polach oznaczonych na niebiesko. Edit: niestety arkusz nie uwzględnia różnicy przy chmieleniu szyszką a granulatem... Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Tak natknąłem się na stronę producenta chmielu i Marynka najlepsza jakościowo może mieć nawet 12% tyle co słabsza partia Magnum: http://powisle.pl/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=51 A odnośnie arkusza to fajnie by było wstawić obiekt i zaznaczamy szyszki czy granulat. Sam bym może dodał ale nie znam się tak dobrze na arkuszu kalkulacyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Jeżeli nie znasz % alfakwasów danej partii chmielu to i tak jest to zgadywanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 (edytowane) Witam, mam palące pytanie. Jako że zabrałem się za warzenie i chcący spróbować czegoś nowego z chmielami zakupiłem kilka w HB. Patrząc na stronie, to magnum ma 12% alfa kwasów. Zabrałem się za rozważanie i patrze, a na opakowaniu jest że magnum ma 8,2% ak. Pomyłka ? Edytowane 26 Września 2010 przez bronek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Ważniejsze jest to, co na etykietce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 8.2% - nie poprawiłem na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 (edytowane) Ok , dzięki za szybka odpowiedź! Edytowane 26 Września 2010 przez bronek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się