Skocz do zawartości

Jak przeliczyć rodzaje chmielu


grzesiuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż wchodząc tak głębiej w temat mam pytanie. W przepisie mam 25g Magnum i chciałbym go zamienić na Marynkę. Patrząc na zawartość alfa kwasów

Magnum 12%

http://www.homebrewing.pl/chmiel-goryczkowy-magnum-100g-szyszki-p-152.html

 

Marynka 8,2%

http://www.homebrewing.pl/chmiel-goryczkowy-marynka-100g-szyszki-p-235.html

 

To powiedzmy Magnum jest o 50 % "mocniejszy" więc zamiast jak miałem 25g Magnum powinienem dodać 25g+12,5g Marynki? I czy takim sposobem można inne powiedzmy zastępować. Wiadomo poziomy alfa kwasów mają charakter szacunkowy.

 

A i jeszcze takie pytanie dodatkowe jak mam 20g granulatu to jak chcę zastąpić szyszkami to wtedy 30g (50% więcej)?

 

http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html

 

Zasugerowałem się opisami ze sklepu ale chciałbym się jeszcze upewnić.

Edytowane przez fabians
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy granulacie - ok 10% mniej, tak gdzies mi sie kojarzy.

A do przeliczania - najlepiej jakims programem; darmowy qbrew

 

Piszesz, że masz lubelski -on ma 4-4,5% alfakwasów

 

Jesli przepis daje 25 g marynki, to przy warce 20l jest ok32-35 IBU. Żeby to mieć z lubelskiego, to trzeba sypnąć z 70-80g.

 

Dane szacunkowe - brak zasypu, ale sposób liczenia w zasadzie masz słuszny. Sprawdź tylko co masz - lublin czy marynkę zamiast magnum

 

pzdr

 

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod tym linkiem masz kalkulator http://www.hotv.org/tools/hopbitterness.html.

Wpisz u góry gęstość i objętość nastawu, a poniżej wagę chmielu, ilość AA, czas gotowania, a otrzymasz IBU. Następnie zmień ilość AA i tak manipuluj wagą, aby otrzymać zbliżone IBU. Raczej nie gmeraj przy czasie gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod tym linkiem masz kalkulator http://www.hotv.org/tools/hopbitterness.html.

Ew. można też skorzystać z arkusza. :D

W żółte pola wpisuje się dane, a wyniki w polach oznaczonych na niebiesko.

 

Edit: niestety arkusz nie uwzględnia różnicy przy chmieleniu szyszką a granulatem...

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak natknąłem się na stronę producenta chmielu i Marynka najlepsza jakościowo może mieć nawet 12% tyle co słabsza partia Magnum:

 

http://powisle.pl/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=51

 

A odnośnie arkusza to fajnie by było wstawić obiekt i zaznaczamy szyszki czy granulat. Sam bym może dodał ale nie znam się tak dobrze na arkuszu kalkulacyjnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam,

mam palące pytanie. Jako że zabrałem się za warzenie i chcący spróbować czegoś nowego z chmielami zakupiłem kilka w HB. Patrząc na stronie, to magnum ma 12% alfa kwasów. Zabrałem się za rozważanie i patrze, a na opakowaniu jest że magnum ma 8,2% ak. Pomyłka ?

Edytowane przez bronek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.