verth Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Hej. 10 dni temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę. Od samego początku w obawie przed zakażeniem nadużywałem despreja tzn. gdy dwukrotnie pobierałem próbki do zmierzenie blg to chochla była zdesprejowana i nie czekałem aż wyschnie, kilkukrotnie wkładałem do brzeczki termometr mokry jeszcze od despreja (na etapie chłodzenia brzeczki) tak samo z wieczkiem, gdy desprejowałem i założyłem to kilka kropel tego środka wkapało do fermentora. Poza tym rurka fermentacyjna jest od początku zalana desprejem i wczoraj przez swoją głupotę doprowadziłem do sytuacji, w której zassało połowę objętości płynu z rurki do fermentora. Dopiero po tym zdarzeniu zacząłem się obawiać. Przecież desprej to nie jest sam etanol. Ogólem w fermentorze przez te dziesięć dni mogło się znaleźć nawet jakieś 10 mililitrów despreja (czy też despreju). Czy może to zagrozić piwu? a przede wszystkim czy może to być szkodliwe dla zdrowia? Objętość piwa w fermentorze to obecnie 9 l (wliczając osad drożdżowy i chmielowy). Bardzo proszę o pomoc. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez verth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Mozesz spac spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Ja bym wypił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Też używam despreja, podobnie jak Ty, dezynfekując narzędzia bezpośrednio przed kontaktem z brzeczką i jeszcze nigdy nic złego mojemu piwu się nie wydarzyło z tego powodu. A od ilu infekcji mnie desprej uratował to już się nie dowiem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Generalnie w Despreju oprócz etylowego alkoholu jest też propanol, który ma tam szereg skutków ubocznych jeżeli jest spożywany regularnie. Raczej jednorazowe wpadki nie powinny być odczuwalne zwłaszcza, że drożdże produkują go w małych ilościach coś jak metanol Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Chyba metanol Ale tak, są to nieszkodliwe ilości propanolu. Osobiście jednak używam ostatnio spirytusu rozrobionego z wodą, tak aby miał ok 70%. Zwyczajnie kiedyś jak mi się skończył desprey, to nie miałem czasu na zamawianie i na szybko skoczyłem do spożywczaka i jakoś tak już zostało. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Ufff. Wielkie dzięki za odpowiedzi. Ulżyło mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się