Skocz do zawartości

Zasyp na stouta


akoss3

Rekomendowane odpowiedzi

Belgian Stout ;)

Trudna sprawa, jeżeli chcesz stouta to te drożdże się nie nadają.

Zasyp prosty baza pilzneński ok 80-85%, reszta palone 15-20%. W zależności jakie stouty lubisz palone czy mniej palone.

Jeżeli palone to dawaj więcej jęczmienia palonego/prazonego, jeżeli mniej palony  użyj carafy specialten słód nie ma łuski która daje paloność. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Przemas.IE napisał:

Nie jako bazowy (85%), aczkolwiek dopuszczalny

A ja myślałem, że to, że któreś piwo jest "Ejlem" decydują drożdże, a nie użyty słód. Czyli większoś Belgijskich browarów robi to źle. Miłośnicy weizenów używając pilzneński robią to źle, Altbier, Koelsch, grodziskie to już herezja, bo tam sam pszeniczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Gawron napisał:

A ja myślałem, że to, że któreś piwo jest "Ejlem" decydują drożdże, a nie użyty słód. Czyli większoś Belgijskich browarów robi to źle. Miłośnicy weizenów używając pilzneński robią to źle, Altbier, Koelsch, grodziskie to już herezja, bo tam sam pszeniczny.

A ja myslalem ze mowa byla o Stoucie... i nikt tu nie pisal o belgijskich piwach. Pokaz mi browar na wyspach (z ktorych wywodzi sie ALE oraz Stout) gdzie jako bazowego uzywa sie pilsa, jak dla mnie ty mozesz robic piwo z wody i cukru i przefermentowac to US05, tez bedzie ALE co nie?

Jak chcesz sie czepiac to czytaj ze zrozumieniem.

Edytowane przez Przemas.IE
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Przemas.IE napisał:

A ja myslalem ze mowa byla o Stoucie... i nikt tu nie pisal o belgijskich piwach. Pokaz mi browar na wyspach (z ktorych wywodzi sie ALE oraz Stout) gdzie jako bazowego uzywa sie pilsa, jak dla mnie ty mozesz robic piwo z wody i cukru i przefermentowac to US05, tez bedzie ALE co nie?

Jak chcesz sie czepiac to czytaj ze zrozumieniem.

Konkludując. Do stoutu lepiej pale ale, ale inne "ejle"  można robić także na innych niż pale ale słodach bazowych. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Gawron napisał:

Konkludując. Do stoutu lepiej pale ale, ale inne "ejle"  można robić także na innych niż pale ale słodach bazowych. 

 

chciałbym poznać człowieka która odróżniłby dwa piwa z identycznym zasypem, ale dwoma wariantami słodu bazowego (pils/ale).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

(pils/ale).

W stoucie to wątpię, ale w smashu czuć. Robiłem prostego lagera na Maris Otter i w niczym pilsa nie przypominał.

Ale to obok dyskusji w ogóle.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

identycznym zasypem, ale dwoma wariantami słodu bazowego (pils/ale).

troche to bez sensu, chyba miales na mysli te same drozdze a dwa rozne zasypy,  zrob tak a przekonasz sie ze beda to dwa rozne piwa. Idac tym tropem zrob sobe weizena na slodzie  Pale, idzmy dalej skoro slod moze byc jakikolwiek zrob witbiera na slodzie Pale. fajnie jest eksperymentowac, sam to robie ale nie mowmy ze nie ma znaczenia jaki slod uzywamy do danego stylu. taki off top... sorki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Przemas.IE napisał:

troche to bez sensu, chyba miales na mysli te same drozdze a dwa rozne zasypy,  zrob tak a przekonasz sie ze beda to dwa rozne piwa. Idac tym tropem zrob sobe weizena na slodzie  Pale, idzmy dalej skoro slod moze byc jakikolwiek zrob witbiera na slodzie Pale. fajnie jest eksperymentowac, sam to robie ale nie mowmy ze nie ma znaczenia jaki slod uzywamy do danego stylu. taki off top... sorki

te same drożdże, chmielenie, słody specjalne ale inny słód podstawowy. może nie wyraziłem się jasno - wiadomo że pszeniczniak na samym słodzie pilzneńskim będzie smakował inaczej. chodzi mi o sytuacje np stouta, gdzie wrzuca się 10-15% słodów palonych które i tak zakrywają wszystko, a ludzie dyskutują czy bazą powinien być pale ale czy pils. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.