Jump to content

Zasyp na stouta


akoss3

Recommended Posts

Mam pytanie zasyp na stouta a drozdze t 58 czy wyjdzie cos z tego chce warzyc piwo a jedynie mam te drozdze. Gestwa z s-04 moze byc zepsuta.

Link to comment
Share on other sites

Belgian Stout ;)

Trudna sprawa, jeżeli chcesz stouta to te drożdże się nie nadają.

Zasyp prosty baza pilzneński ok 80-85%, reszta palone 15-20%. W zależności jakie stouty lubisz palone czy mniej palone.

Jeżeli palone to dawaj więcej jęczmienia palonego/prazonego, jeżeli mniej palony  użyj carafy specialten słód nie ma łuski która daje paloność. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Przemas.IE napisał:

Stout to tez ALE, uzylbym slodu ALE-owego jednak ;)

A pilzneński do nie jest słód do ale??

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Przemas.IE napisał:

Nie jako bazowy (85%), aczkolwiek dopuszczalny

A ja myślałem, że to, że któreś piwo jest "Ejlem" decydują drożdże, a nie użyty słód. Czyli większoś Belgijskich browarów robi to źle. Miłośnicy weizenów używając pilzneński robią to źle, Altbier, Koelsch, grodziskie to już herezja, bo tam sam pszeniczny.

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, Gawron napisał:

A ja myślałem, że to, że któreś piwo jest "Ejlem" decydują drożdże, a nie użyty słód. Czyli większoś Belgijskich browarów robi to źle. Miłośnicy weizenów używając pilzneński robią to źle, Altbier, Koelsch, grodziskie to już herezja, bo tam sam pszeniczny.

A ja myslalem ze mowa byla o Stoucie... i nikt tu nie pisal o belgijskich piwach. Pokaz mi browar na wyspach (z ktorych wywodzi sie ALE oraz Stout) gdzie jako bazowego uzywa sie pilsa, jak dla mnie ty mozesz robic piwo z wody i cukru i przefermentowac to US05, tez bedzie ALE co nie?

Jak chcesz sie czepiac to czytaj ze zrozumieniem.

Edited by Przemas.IE
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Przemas.IE napisał:

A ja myslalem ze mowa byla o Stoucie... i nikt tu nie pisal o belgijskich piwach. Pokaz mi browar na wyspach (z ktorych wywodzi sie ALE oraz Stout) gdzie jako bazowego uzywa sie pilsa, jak dla mnie ty mozesz robic piwo z wody i cukru i przefermentowac to US05, tez bedzie ALE co nie?

Jak chcesz sie czepiac to czytaj ze zrozumieniem.

Konkludując. Do stoutu lepiej pale ale, ale inne "ejle"  można robić także na innych niż pale ale słodach bazowych. 

 

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

(pils/ale).

W stoucie to wątpię, ale w smashu czuć. Robiłem prostego lagera na Maris Otter i w niczym pilsa nie przypominał.

Ale to obok dyskusji w ogóle.

 

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

identycznym zasypem, ale dwoma wariantami słodu bazowego (pils/ale).

troche to bez sensu, chyba miales na mysli te same drozdze a dwa rozne zasypy,  zrob tak a przekonasz sie ze beda to dwa rozne piwa. Idac tym tropem zrob sobe weizena na slodzie  Pale, idzmy dalej skoro slod moze byc jakikolwiek zrob witbiera na slodzie Pale. fajnie jest eksperymentowac, sam to robie ale nie mowmy ze nie ma znaczenia jaki slod uzywamy do danego stylu. taki off top... sorki

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Przemas.IE napisał:

troche to bez sensu, chyba miales na mysli te same drozdze a dwa rozne zasypy,  zrob tak a przekonasz sie ze beda to dwa rozne piwa. Idac tym tropem zrob sobe weizena na slodzie  Pale, idzmy dalej skoro slod moze byc jakikolwiek zrob witbiera na slodzie Pale. fajnie jest eksperymentowac, sam to robie ale nie mowmy ze nie ma znaczenia jaki slod uzywamy do danego stylu. taki off top... sorki

te same drożdże, chmielenie, słody specjalne ale inny słód podstawowy. może nie wyraziłem się jasno - wiadomo że pszeniczniak na samym słodzie pilzneńskim będzie smakował inaczej. chodzi mi o sytuacje np stouta, gdzie wrzuca się 10-15% słodów palonych które i tak zakrywają wszystko, a ludzie dyskutują czy bazą powinien być pale ale czy pils. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.