pawel1611 Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Hejka, Domyślam się że to infekcja jest ale chciałbym z bardziej doświadczonymi ode mnie skonsultować się czy jest co jeszcze ratować. Ale od początku. Miał być Witbier z BA czyli zasyp mieszany, dodatki i S-33. To co mnie zdzwiło w recepturze to stosunkowo krotki czas burzliwej 7-10dni oraz brak koniecznosci cichej. Po 10 dniach piwo dalej bulgotało, po 2 tyg już wolniej ale dalej pracowało. Zrobiłem 2 pomiary co 2 dni (pewnie gdzieś tu zakaziłem) i po 3 tyg już miałem rozlewać ale piwo ponownie zaczeło pracować (bąbelkować) a na powierzchni zaczała się pojawiać biała piana pęcherzykowata. Smierdzieć nie śmierdzi, próbować jeszcze tego nie próbowałem (pewnie zrobię to wieczorem). Macie podobne doświadczenia? Pytam bo moja infekcja nie przypomina żadnych z tych które sprawdzałem na google images. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Najważniejsze pytanie jak zacierane i w jakiej temp. fermentowało? Mało się jeszcze znam, ale mnie to wygląda że drożdże podjęły na nowo pracę. Może poruszałeś fermentatorem i dojadają resztki, oznaka bulgotania bez pomiaru blg nic nie daje. Mierzyłeś BLG początkowe i końcowe? ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) Zacieranie dokładnie nie pamietam ale raczej standard 64-66 na 60min pozniej do 72 do negatywnej i 78 filtrowanie. Fermentacja S-33 zaczałem w piwniczce (temp.16 stopni) gdzie temperatura brzeczki wynosiła podczas pracy drożdzy 19 stopni. Jak spadła do 17 (po 3-4 dniach) to przeniosłem do pomieszczenia o temp. 20 stopni i tam stoi od ponad 2 tygodni. BLG początkowe 13, po 2 tyg 5BLG, ostatnia proba okolo 4 BLG. Dodam jeszcze ze juz troche warek uwarzyłem (20+) ale z S-33 to moje pierwsze doswiadczenia. Edytowane 28 Maja 2018 przez pawel1611 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Czekaj na odpowiedź kogoś bardziej doświadczonego, ale ta piana Mnie wygląda jak na pianę podczas pracy drożdży. Czyli coś jeszcze dojadły, ja bym spokojnie czekał. Wynieś do piwniczki do 16 stopni i obserwuj, ewentualnie zdekantuj z nad drożdży i wtedy poczekaj i zmierz blg za ok. 4 dni. Jak się nie zmieni to w butelki. Poniżej masz charakterystykę tych drożdży. Bardzo popularne drożdże górnej fermentacji, wytwarzają doskonałe profile smakowe i nadają się do produkcji różnorodnych gatunków piw (np. piwa pszeniczne typu belgijskiego, piwa Trappistów). Tolerancja alkoholu do ok 7,5% Cechy produktu: Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji Temperatura fermentacji: 12-25°C optymalnie 15-20°C Kłaczkowanie i osiadanie: niskie Odfermentowanie: średnie Dozowanie: saszetka na ok 20L (powyżej 15°Blg zaleca się użycie dwóch saszetek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Dzięki. Poczekam Ostatnia informacja do tej mojej układanki - piwo już się zdążyło wyklarować ale jak ponownie ruszyło to zmętniało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Wynieś do cieplejszego pomieszczenia (20 +), skoro mają dojeść resztki cukrów to rada żeby wstawić do 16 jest o kant d...y potłuc. Co do infekcji to przede wszystkim spróbuj i daj znać czym daje bo ze zdjęcia to ciężko stwierdzić, wygląda całkiem normalnie. Albo ekran w telefonie mi źle pokazuje kolory, albo widzę tam zielone obszary, chyba nie chmieliłeś go na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) Godzinę temu, pawel1611 napisał: Dzięki. Poczekam Ostatnia informacja do tej mojej układanki - piwo już się zdążyło wyklarować ale jak ponownie ruszyło to zmętniało. No to dzikie zapewne, ewentualnie piana się czasem pojawia jak zatka się szczelnie wiadro (nie wiem jaki rurka ma na to wpływ,bo chyba z rurką fermentujesz), ale jak "odszczelni" się to ta piana szybko zanika. Możliwe że S33 tak maja,są drodze na których pina trzyma się pare tygodni Edytowane 28 Maja 2018 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 te zielone obszary to resztki chlmielu z gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Miałem tak samo z tymi drożdżami, blg się nie zmieniało więc po 14 dniach przelałem Kolscha na cichą i wtedy pojawiła się piana (ok 0,5 cm). Po kolejnych 12 dniach piana opadła i piwo się wyklarowało wobec tego poszło w butelki z ok. 0,35 g cukru na butelkę - jedna buteleczka pet do próby nagazowania. Po kilku dniach buteleczka pet spuchła, było bardzo duże ciśnienie, na szczęście nie było żadnego granata? ale piwo nalewałem zawsze z duszą na ramieniu (do większego naczynia a potem jak piana opadła, a było jej bardzo dużo dopiero do kufla). Piwo było dobre, tylko ta piana?, zrobiłem jeszcze na tych drożdżach Altbier, ale trzymałem na burzliwej bardzo długo i było ok. Od tej przygody nie będę S-33 używał więcej i proponuję trzymać na burzliwej nawet do 3 tygodni, jeżeli temp. nie przekracza 17st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 U s33 to normalne. Jak nie ma podejrzanych smaków, to zlej na cichą znad drożdży i do butelek. Te drożdże słabo floktuuja, więc polecam 2-3 dni cichej w piwniczce. Jak masz infekcje, to po tym czasie w tych temperaturach wyczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Jaki jest sens w zlewaniy znad drożdży witbiera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Tak wygladalo przed rozlewem. Chyba nic zlego sie nie wydarzylo a przynajmniej nic tak zlego co by popsulo piwo. Pachnie ladnie, smakuje niezle. Zobaczymy jak bedzie smakowac po refermentacji i lezakowaniu. Dzieki za pomoc. Moj case tylko potwierdza ze S-33 to bardzo dziwne drozdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Wygląda w porządku, tylko drożdże cały czas opaść nie chcą W Wicie to akurat nie jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się