ronson Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Witam, Ułożyłem przepis na lager wiedeński. Chciałbym prosić o sprawdzenie. Planowana ilość gotowego piwa: 21 l Ekstrakt początkowy: 12.9 BLG SRM: 13.4 IBU: 25 Słody: - Wiedeński 4kg, - Monachijski 1kg, - Pszeniczny 0.5kg, - Melanoidynowy 0.2kg, - Carafa II Special 0.1kg Słód Carafa II Special ześrutowany 24h przed wrzeniem oraz zalany wodą źródlaną. Całość wlana na mashout (zależy mi tylko na przyciemnieniu barwy, bez posmaków palonych). Zacieranie: - 62* - 30 min - 72* - 40 min - 76-78* - wygrzew Czas gotowania: 75 min Chmielenie: - Perle 25 gram - 60 min - Perle 25 gram - 10 min Drożdże: - Saflager W 34/70 11.5g Fermentacja: - burzliwa - 10* - 3 tygodnie - lagerowanie - lodówka - 4 tygodnie Rozlew: - poziom nagazowania - 2.2 Refermentacja przez tydzień w 10*, leżakowanie przez min. 2 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Większość przepisów jakie kojarzę poleca jednak caravienne / caramunich a nie melanoidynowy / carafę. Ale ważniejsze wydaje mi się ilość drożdży. Czy to nie za mało? Dla górniaka pewnie byłoby ok, ale do dolniaka Brewers Friend wylicza prawie 4 saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 4 saszetki ?? To niby jak jedna saszetka W34/70 zjadła mi 16l ze 15 do 2 BLG ? Fakt, ze w 12.5C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) 9 minut temu, fotohobby napisał: To niby jak jedna saszetka W34/70 zjadła mi 16l ze 15 do 2 BLG ? Nie wiem. Ja do 20 l, 10-11BLG lagerów dawałem dotychczas dwie saszetki a 16 BLG (i więcej) puszczałem na gęstwie. Kolega zrobi jak zrobi, pyta to odpowiadam - w oparciu o dostępne mi źródło. Edytowane 28 Maja 2018 przez zasada ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) Ja sie zastanawialem nad dwoma, ale zaryzykowalem jedną. Troche żalowałm, ze nie upilnowalem temperatury, bo profil nie był czysty. Tylko, ze teraz nie wiem, czy to wina temperatury, czy underpitchingu. Edytowane 28 Maja 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 5 godzin temu, fotohobby napisał: Tylko, ze teraz nie wiem, czy to wina temperatury, czy underpitchingu. Suma wszystkich strachów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze? Ostatnio robiłem pilsa i też wyszedł lekko estrowy. Drożdże zadałem w 15 stopniach, fermentowałem w 13. Jedna paczka W 34/70 na 22 litry. Boję się, żeby tutaj też nie dostać estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 1 godzinę temu, ronson napisał: Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze? Jak masz zamiar kręcić to kręć płynnne. Są bardziej przewidywalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) 2 godziny temu, ronson napisał: Może warto jakbym rozkręcił drożdże na 1 lub 2 litrowym starterze? Albo zrobić 10 litrów 8-10BLG jasnego lekkiego? Edytowane 29 Maja 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Nie będę miał miejsca w lodówce. Dzień przed planowanym warzeniem rozlewam Porter Bałtycki, który teraz zajmuje lodówkę. Chyba, że mogę tego jasnego lekkiego potrzymać w wyższej temperaturze, 18-20 stopni (taką mam w piwnicy). Pytanie czy nie wpłynie to źle na drożdże? Słabą jakość tego jasnego mogę przeboleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się