kapi Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Witam! Na forum jestem nowy. Szukając prezentu dla mojej dziewczyny wpadłem na znakomity pomysł - domowe piwo. W połowie czerwca przypadają jej urodziny. Chciałbym podarować jej własny wyrób. Tu stawiam moje pytania : - Jakie gatunek piwa wybrać? ( Jeśli chmura pozwoli latać samolotami, to wrócę do kraju dopiero 5 maja.) Na jego uwarzenie będę miał więc około miesiąca. Domyślam się, że musi to być któryś z brew-kitów, na fermentację górną. - Czy zestaw z jednym fermentorem mi wystarczy, http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbok-p-248.html czy raczej lepiej będzie zainwestować w " zestaw PRO"? http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbpro-p-190.html Liczę na pomoc i każdą radę , Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Bierz od razu zestaw Pro - Dwa fermentory to podstawa. A na piwo dla dziewczyny proponuję Hefe-Weizen ze słodów. Fermentacja trwa ok. 2 tygodnie, potem w butelki i po tygodniu już można pić na urodziny będzie ok. Poza tym piwa pszeniczne smakują kobietom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 A grodzisz? I w sumie, to o czym pisali koledzy w innym wątku, można wyklarować żelatyną. Piwo szybciej dojrzeje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 A grodzisz?I w sumie, to o czym pisali koledzy w innym wątku, można wyklarować żelatyną. Piwo szybciej dojrzeje. stanowczo odradzam, piwo zbyt specyficzne, aby je docenić trzeba w nim zasmakować. Tak jak Maryush polecam pszenicę, po 2-3 tygodniach od zabutelkowania nadają się do picia, ba nawet czasem wygrywają konkursy ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 A grodzisz?I w sumie' date=' to o czym pisali koledzy w innym wątku, można wyklarować żelatyną. Piwo szybciej dojrzeje.[/quote'] stanowczo odradzam, piwo zbyt specyficzne, aby je docenić trzeba w nim zasmakować. Tak jak Maryush polecam pszenicę, po 2-3 tygodniach od zabutelkowania nadają się do picia, ba nawet czasem wygrywają konkursy ;-) I tu popieram Andrzeja to specyficzne piwo i może sie zrazić , przyjdzie jeszcze na nie czas Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 No nie wiem jak kobita zareaguje. Jak bym kupił jakieś świecidełko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 pamiętam jak pierwszy raz robiłem dunkelweizena, 2 tygodnie fermentacji tydzień w butelkach i było już fest nagazowane a i smak był już całkiem całkiem. Po 4 tygodniach było już idealne do picia i mało które przetrwało dłużej niż 6 tygodni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 Znam moją kobietę. Co jak co ale na 20l własnego piwa będzie się cieszyć. Ja skakałbym jak dziecko ze szczęścia Mam dziwne pytania jeszcze : - Gdzie trzymacie swoje pracujące fermentory ? - Czy pracujący fermentor wydziela jakiś specyficzny zapach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Ja górną fermentację przeprowadzam w pokoju (około 19 °C ) Fermentor nie wydziela zapachów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 A czy może być zamknięty gdzieś?( Np. w szafie czy skrzynce.) Zastanawiam się czy powinno padać na fermentor światło? W końcu w chemii organicznej światło jest katalizatorem wielu reakcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Im ciemniej tym,przyjemniej Do rzeczy trzymaj gdzie chcesz byle temperatura była odpowiednia dla danego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Co do zapachów, to też mi się wydawało, że nie wydziela. Do czasu, gdy fermentację przeprowadziłem w pomieszczeniu o bardzo małej kubaturze, bez wentylacji. Normalnie, gdy fermentor trzymam w kuchni, nie czuć w zasadzie nic. Tak czy inaczej nie przejmuj się. Jak masz ciasną kuchnię, to najwyżej otworzysz okno co jakiś czas. Wiosna jest, więc wietrzenie może być całkiem przyjemne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 - Czy mam kupić ten zestaw? : (Hefe-Weizen) http://www.homebrewing.pl/hefeweizen-pszeniczne-12stblg-zestaw-surowcow-p-228.html - Czy kupić ze śrutowaniem ? - Czy polecacie dokupić coś jeszcze do tego zestawu PRO ? ( np. Więcej kapsli itp. ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Im ciemniej tym,przyjemniej Do rzeczy trzymaj gdzie chcesz byle temperatura była odpowiednia dla danego piwa Modyfikowane Prawo Oma - "Ciało w ciemności traci na oporności" lub "Im ciemniej tym przyjemniej" Link to comment Share on other sites More sharing options...
wbl Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 (edited) - Czy mam kupić ten zestaw? :- Czy kupić ze śrutowaniem ? - Czy polecacie dokupić coś jeszcze do tego zestawu PRO ? ( np. Więcej kapsli itp. ) niezbędne do zacierania - filtrator z węża (centrum piwowarstwa albo DIY wg opisu dostępnego w browar.biz i chyba tu też go gdzieś widziałem) - coś do warzenia - tu wybór jest szeroki, zakładając że działasz w kuchni to gar emaliowany 30 lepiej 40 l będzie dobrym początkiem (z pokrywką) pożyteczny sprzęt, który warto mieć jeśli zamierzasz warzyć dłużej: - zastanów się nad śrutownikiem zamiast kupowania śrutowanego słodu - zaopatrzenie się w gretę lub emily też jest rozwiązaniem na krótka metę (choć niektórzy sporo nimi pracowali i wychwalali pod niebiosa - osobiście nigdy nie doszedłem do trwałego porozumienia z gretą) inwestycja w heavy duty (browamator lub centrum piwowarstwa chyba że dogadasz się z tutejszym sklepem - może pójdzie na zamianę grety na HD) załatwia problem kapslowania raz na zawsze niezależnie od rodzaju butelek (różnica w użyciu jest jak wiercenie w betonie black deckerem i niebieskim boshem z udarem pneumatycznym) - kilkanaście metrów rurki miedzianej z kręgu (fi=8 lub 10 mm) i przyłączka na pierścionek zaciskowy z gwintem 1/2" (męski) wygniesz sobie chłodnicę podłączaną do węża prysznicowego zamiast słuchawki (schłodzenie brzeczki zamiast kilka godzin zajmie Ci 20-30 minut) Wszystko co powyżej jest wynikiem moich kompromisów między tanim a dobrym rozwiązaniem, doszedłem do wniosku, że to co tanie jest najczęściej drogie, bo potem i tak kupowałem porządny sprzęt. W Twoim przypadku może być podobnie lub nie - sam musisz wybrać w co się zaopatrzyć Edited April 20, 2010 by wbl Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 Musi być heavy duty : http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=4701668 czy wystarczy taka? : http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Kapslownica_stolowa_GRIFO&przedm=194234&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F183146&sortuj=kod - Ile kosztuje śrutownik ? - Jeśli mam garnek 19l to dam radę? - filtrator z węża, tak jak tutaj ? : http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=28 By the way: Skąd macie butelki i jakich używacie? Dzięki bardzo za pomoc wszystkim Link to comment Share on other sites More sharing options...
hunik Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Warzenie piwa to proces (przynajmniej u mnie) dość czasochłonny. Samo zacieranie to około 5h, do tego przelewanie, mycie butelek, rozlew. Nie wiadomo więc czy "wpadniesz" w to. Tak więc śrutownik na początku odradzam. Będzie na to czas, a ja kupiłem go z kolegą na spółkę. Wydatek na super kapslownicę też można odłożyć (popytaj wśród znajomych może ktoś ma i pożyczy). Greta ma tą zaletę że zajmuje mało miejsca. A co do butelek: znajomi. Ale pierwszą partię kupiłem po prostu w monopolowym. Puste i ze skrzynkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Musi być heavy duty : http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=4701668 czy wystarczy taka? : http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Kapslownica_stolowa_GRIFO&przedm=194234&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F183146&sortuj=kod - Ile kosztuje śrutownik ? - Jeśli mam garnek 19l to dam radę? - filtrator z węża, tak jak tutaj ? : http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=28 By the way: Skąd macie butelki i jakich używacie? Dzięki bardzo za pomoc wszystkim - na początku wystarczy Ci kapslownica Greta ale jeśli poważnie myślisz o robieniu piwa na dłużą metę polecam Heavy Duty - GRIFO - Porket to koszt na poziomie 150pln, polecam jednak zacząć od kupowania gotowych zestawów ześrutowanych, - filtrator robi sie dokładnie tak, kup w markecie budowlanym wężyk i redukcję - najlepszym źródłem butelek są znajomi i rodzina, czasem możesz dogadać się z jakimś pubem lub innym lokalem żeby zostawiali Ci bezzwrotne, a w ostateczności "kupić" ze skupu (choć tu często możesz trafić na naprawdę zapleśniałe w środku) Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 - Czy mam kupić ten zestaw? :(Hefe-Weizen) - Czy kupić ze śrutowaniem ? - Czy polecacie dokupić coś jeszcze do tego zestawu PRO ? ( np. Więcej kapsli itp. ) Jeśli to Twój pierwszy raz to może spróbuj uwarzyć coś z ekstraktów? Potrzeba mniej sprzętu, szybciej i trudniej zepsuć, jednym słowem na prezent pewniejsze. ...Wydatek na super kapslownicę też można odłożyć (popytaj wśród znajomych może ktoś ma i pożyczy). Greta ma tą zaletę że zajmuje mało miejsca. A co do butelek: znajomi. Ale pierwszą partię kupiłem po prostu w monopolowym. Puste i ze skrzynkami Mała uwaga do Grety - jedna drugiej nie równa. Wiem z własnych doświadczeń - moja od nowości nie dawała rady zakapslować butelek zwrotnych czyli takich o jakie najłatwiej (też chodzę do sklepu i kupuję skrzynkę z pustymi butelkami), butelki z dłuższym "stożkiem" pod kapslem zamyka bez problemu. Druga Greta do której mam dostęp każdą butelkę kapsluje bez problemu tak, że nie wiesz na co trafisz. Najpewniejsza będzie kapslownica stołowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 (edited) Jeśli to Twój pierwszy raz to może spróbuj uwarzyć coś z ekstraktów? Potrzeba mniej sprzętu, szybciej i trudniej zepsuć, jednym słowem na prezent pewniejsze. - Jakie więc proponujecie piwo, które spełni wymagania jak z początku wątku ? Czy to się nadaje ? : http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=3295377 Edited April 21, 2010 by kapi Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Jak chcesz pszeniczne to spróbuj tego: Pszeniczne 12Blg. Właśnie piwko z tego zestawu mam w szklance, po trzech tygodniach od rozlewu jest super, trudno sobie odmówić drugiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 @ prusak Nie siej defetyzmu, niech kolega od razu zaciera, to nie boli... @ kapi W skrócie, małe podsumowanie plus moje doświadczenia, jeżeli przedmówcy sie nie pogniewaja... -kup zestaw ześrutowany, śrutownik można dokupić zawsze, -ja GRETĄ zakapslowałem ponad 40 warek (moje + uczelniane) i dopiero teraz coś zaczęło zgrzytać,ale jeszcze działa, -kup zestaw PRO, bo jest w nim wszystko co potrzebne na 1 raz -co do filtratora z oplotu,to jest to 10-20 min pracy, ale można kupić gotowy, musisz sam zdecydować - a co do piwa dla kobiety ZDECYDOWANIE weizen, albo moja skromna receptura na tzw. Letnie-lekki 5 kg pilznenskiego 40-50 g szyszek Cascade drożdże mogą być suche górne Safale US-05 bo przez swoje metabolity nie zabija aromatu cytrusowego chmielu Cascade. Robię to piwo od 3 lat zaraz jak robi sie ciepło i smakuje zarówno kobietom jak i mężczyznom ,chwalą aromat Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 Postanowiłem skorzystać z obydwu pomysłów. Zakupię 2 zestawy. "Trudniejszy" zostawię sobie na 2 warkę. Mam tylko pytanie : Czy wybrać szyszki czy granulat i jaki to będzie miało wpływ na losy mojego trunku ? Robiąc 2 podobne piwa po sobie będę mógł porównać ich smaki oraz technikę warzenia. Podsumowując całą dyskusję, stworzyłem listę zakupów z homebrewingu.pl : - Zestaw PRO - Piwo pszeniczne 12° Blg- zestaw surowców - Hefe-Weizen (pszeniczne) 12°Blg - zestaw surowców - uszczelki do kraników, szczotka do butelek, dodatkowe kapsle - kranik plastikowy, żeby zrobić filtrator Rozumiem, że to wszystko czego mi do szczęścia potrzeba. Jeśli ktoś widzi jakiś błąd to proszę wołać! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 Kranik masz w zestawie PRO razem z fermentorem. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby kupić drugi, chociaż nie przypuszczam, żeby Ci ciekł już przy pierwszym użyciu. A co to jest "uszczelki do kraników"? A generalnie to bardzo ładne zakupy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapi Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 (edited) A co to jest "uszczelki do kraników"? http://www.homebrewing.pl/uszczelka-gumowa-do-kranikow-34-cala-p-289.html Myślę, że jako środek bezpieczeństwa się przyda. A że cena niewysoka to bez wyrzutów sumienia kupuję. Poszło !! Teraz pozostaje mi tylko czekać i kompletować butelki ! Dziękuję za pomoc. Edited April 21, 2010 by kapi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now