Piotr Ba Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 2 godziny temu, smerf08365 napisał: Ile cukru dać do refermentacji jeśli blg nie spadnie przez 2 tygodnie? Ja gazuje do 2.0 - 2.1 vol. CO2 około 2,2 grama na butelkę i styknie. Ale już mnie za to zjechali więc zrobisz jak uważasz - zmierz temp. przed rozlewem i oblicz ile trzeba cukru do nagazowania do takich wartości, są kalkulatory na brewness na google.pl. Zrób APA na gęstwie US-05 - słód pale ale, 10 % monachijskiego ciemnego i chmiele Citra z Cascadem wyjdzie bardzo dobra APA dawaj ją do 13 BLG - kupię od Ciebie 4 takie piwa smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 4 minuty temu, Piotr Ba napisał: już mnie za to zjechali Chyba za zapis procentowy z kosmosu a nie poziom nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 3 godziny temu, fotohobby napisał: A jak napowietrzałeś brzeczkę i po po jakim czasie od napowietrzeniana dodałeś US-05 ? Mikserem, 3 minuty, bezpośrednio przed zadaniem drożdży, zarówno tych z zestawu (martwe) jak i US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Nie ma sensu mierzyć stopnia odfermentowania wcześniej niż po 4 tygodniach nigdy tego nie robię. Sorry, ale znowu częstujesz jakimiś poradami od czapy. Dlaczego nie ma sensu mierzyć wcześniej odfermentowania? W ejlach 12 blg, w większości przypadków po dwóch tygodniach jest już dawno po wszystkim razem ze sprzątaniem, jak dobrze poprowadzisz fermentację podnosząc temperaturę pod koniec. Przez 4 tygodnie to mocarza 20+ spokojnie przefermentujesz. Moim zdaniem normalne odfermentowanie oznacza że fermentacja się toczy po prostu tzn napewno będzie z tego piwo (pytanie jakie ) I co to w ogóle znaczy? Odfermentowanie to poziom, na którym piwo skończyło fermentacje, a nie, że jeszcze się toczy. Jeśli zeszło mu z 12 do 5 to odfermentowanie wynosi ok 59% czyli płyciutko. Uwarz kolejną warkę (najlepszy wybór APA) z zebranej z dna gęstwy, aż się prosi. Nie mów mu jak ma żyć, może dla niego lepszym wyborem będzie IPA Zresztą ja bym nie ryzykował piwa na gęstwie, które zeszło tak płytko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 7 godzin temu, Piotr Ba napisał: Uuu. Tu nie pomogę bo US-05 a drożdże English Ale (np. S04) to inne profile estrowe i charakterystyka długości pracy. Szkoda że nie zadałeś S04 / Gozdawa british ale lub pod inną nazwą bo moja wypowiedź dotyczyła tego szczepu. Jeszcze nie używałem US05. Nie ma sensu mierzyć stopnia odfermentowania wcześniej niż po 4 tygodniach nigdy tego nie robię. Moim zdaniem normalne odfermentowanie oznacza że fermentacja się toczy po prostu tzn napewno będzie z tego piwo (pytanie jakie ) Zlej na cichą i zmierz za kolejne 2 tygodnie. Uwarz kolejną warkę (najlepszy wybór APA) z zebranej z dna gęstwy, aż się prosi. 4 tyg fermentacji + 2 tyg cichej? Panie, po 4 tyg to APA już wypita ? Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 1 godzinę temu, Wuuu napisał: Sorry, ale znowu częstujesz jakimiś poradami od czapy. Dlaczego nie ma sensu mierzyć wcześniej odfermentowania? W ejlach 12 blg, w większości przypadków po dwóch tygodniach jest już dawno po wszystkim razem ze sprzątaniem, jak dobrze poprowadzisz fermentację podnosząc temperaturę pod koniec. Przez 4 tygodnie to mocarza 20+ spokojnie przefermentujesz. I co to w ogóle znaczy? Odfermentowanie to poziom, na którym piwo skończyło fermentacje, a nie, że jeszcze się toczy. Jeśli zeszło mu z 12 do 5 to odfermentowanie wynosi ok 59% czyli płyciutko. Nie mów mu jak ma żyć, może dla niego lepszym wyborem będzie IPA Zresztą ja bym nie ryzykował piwa na gęstwie, które zeszło tak płytko. Ja juz nie chciałem komentować, ale albo troll albo ignorant bo nie chce mi sie wierzyć w takie rady że są "z serca" Wuuu i Kaniutek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Jednym słowem, to piwo wyszło tragiczne. Mało gazu, dużo słodkości, mało goryczy plus zapach drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Odczekac 2 tygodnie i spróbować znów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się