Undeath Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 21 minut temu, Miklosz napisał: A to jednak wyślę, skoro takie nagrody się pojawiły ? Zawsze są nagrody na wysokim poziomie Więc zapraszamy wszystkich niezdecydowanych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Kolejne nagrody: Od Brewservice.pl : dla wszystkich kategorii za miejsce I, II i III po worku słodu podstawowego (25 kg) Od Centrum Piwowarstwa : dla wszystkich kategorii za II miejsce: bon 100 pln do realizacji w sklepie CP + zamieszczenie zwycięskiej receptury w dziale "Zestawy" w ofercie limitowanej czasowo wraz z prowizją 10 zł od każdego sprzedanego zestawu dla laureata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 W regulaminie jest napisane, że można kasę przynieść osobiście. A czy mogę do paczki z piwem włożyć? Pytam serio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 W dniu 20.05.2019 o 13:49, Marusia napisał: Od Centrum Piwowarstwa : dla wszystkich kategorii za II miejsce: Za II czy za I? Jakieś potwierdzenia wpłat/wysyłek/listy startowe będą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Podbijam pytanie @Oskaliber tez chciałbym mieć pewność, że rejestracja przebiegła poprawnie. Miklosz i Cichus 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 48 minut temu, tibek napisał: Podbijam pytanie @Oskaliber tez chciałbym mieć pewność, że rejestracja przebiegła poprawnie. Napisałem do przyjmującego paczki o listy startowe. Wszystkie piwa, które były stłuczki były na bieżąco zgłaszane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 W dniu 22.05.2019 o 20:23, Oskaliber napisał: Za II czy za I? Jakieś potwierdzenia wpłat/wysyłek/listy startowe będą? Cześć, jest tak jak napisałam - za II miejsca. Co do potwierdzeń - nigdy ich nie było i nie przewidujemy - wpłaty wpływają do mnie, a piwa do Maćka, zatem on nie ma dostępu do wiedzy o koncie, a ja do danych adresowych ? Ale jeśli ktoś chce potwierdzić, czy piwo dotarło to do Maćka są w regulaminie podane dane kontaktowe, a do mnie można też napisać. Preferuję maila (agnieszka [at] cerevisia.pl) albo FB. A wracając do nagród: Fermentum Mobile ufundował dla I miejsc w każdej kategorii 2 fiolki drożdży płynnych, a dla II i III miejsc - po 1 fiolce drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 31 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Kolejne nagrody: Od Viking Malt - w każdej kategorii za: I miejsce - 20 kg słodu II miejsce - 10 kg słodu III miejsce - 5 kg słodu Od SCF Natural - w każdej kategorii za: I miejsce – koszulka, gadżety firmowe oraz granulaty chmielowe: Iunga 200g, Oktawia 100g, Cascade 100g, Marynka 100g II i III miejsce – gadżety firmowe oraz granulaty chmielowe: Oktawia 100g, Cascade 100g, Marynka 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bender Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Na której scenie festiwalu i o której godzinie będą ogłoszone wyniki konkursu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Ogłoszenie wyników odbędzie się w sobotę o godz. 16:00 na scenie eventowej. W programie na www.festiwaldobregopiwa.pl będzie to dziś zamieszczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Spytam pół żartem pół serio. Można jeszcze piwo dostarczyć? ? sasuke5055 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 W dniu 3.06.2019 o 22:19, tkodyl napisał: Spytam pół żartem pół serio. Można jeszcze piwo dostarczyć? ? Nie bardzo Dzisiaj zaczynamy eliminacje. Wszystkim uczestnikom życzę powodzenia. Listę uczestników postaram się wrzucić przed eliminacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 To jeszcze eliminacje się nie rozpoczęły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Eliminacje przeszli – kolejność przypadkowa: Pils: Jakub i Franciszek Skolik Tomasz Piszczelski Jacek Stachowski WCIPA: Michał Kramarz Szymon Pioterek i Mateusz Dworniczek Mateusz Talarski Bartłomiej Pochwat Belgian Blond Ale: Michał Tomaszek Waldemar Wach Adam Halwa Bartłomiej Henkelman Maciej Ciszewski Mariusz Jachimowski Sour Ale: Andrzej Wójciak Szymon Pioterek i Mateusz Dworniczek Marcin Gołębiowski Bartosz Markowski Artur Pasieczny W Pilsie zgłoszonych piw było 17, WCIPA 12, Belgian Blond Ale 13, natomiast w Sour ale 6. Serdecznie gratuluje finalistom i zapraszam na wyniki finałów dzisiaj o 16 na scenie kulinarnej WFDP, chwilę później w Internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Były już gdzieś ogłoszone wyniki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 2 godziny temu, rayavaldek napisał: Były już gdzieś ogłoszone wyniki ? Były na WFDP. tibek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Wyniki na FB na stronie WFDP: https://www.facebook.com/events/367121987216981/permalink/409467576315755/ Ogłaszamy pełną listę zwycięzców w Konkursie Piw Domowych: Przeklejam: Miejsca finałowe Pils: 1. Tomasz Piszczelski 2. Jacek Stachowski 3. Jakub i Franciszek Skolik WCIPA: 1. Bartłomiej Pochwat 2. Szymon Pioterek i Mateusz Dworniczek 3. Mateusz Talarski 4. Michał Kramarz Belgian Blond Ale: 1. Michał Tomaszek 2. Maciej Ciszewski 3. Adam Halwa 4. Mariusz Jachimowski 5. Waldemar Wach 6. Bartłomiej Henkelman Sour Ale: 1. Bartosz Markowski 2. Andrzej Wójciak 3. Marcin Gołębiowski 4. Artur Pasieczny 5. Szymon Pioterek i Mateusz Dworniczek A zwycięzcą Grand Prix i warzenie zwycięskiego piwa w kategorii Red Flanders - Bartosz Markowski! Gratulujemy bardzo serdecznie! Oskaliber i Cichus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Jak wygląda sprawa z odbiorem nagród? Niestety nie miałem możliwości zrobić tego osobiście na festiwalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Teraz, Ramnic napisał: Jak wygląda sprawa z odbiorem nagród? Niestety nie miałem możliwości zrobić tego osobiście na festiwalu Organizator się odezwie. Metryczki eliminacyjne ogarnę do końca tygodnia. Natomiast na finałowe jak zwykle trzeba trochę dłużej poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Undeath Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Dokładna punktacja oraz lekki komentarz na temat poziomu. Pils: 1. Tomasz Piszczelski 35 pkt. 2. Jacek Stachowski 34 pkt. 3. Jakub i Franciszek Skolik 23,25 pkt. WCIPA: 1. Bartłomiej Pochwat 35,67 pkt. 2. Szymon Pioterek i Mateusz Dworniczek 32,33 pkt. 3. Mateusz Talarski 31,33 pkt. 4. Michał Kramarz 24,67 pkt. Belgian Blond Ale: 1. Michał Tomaszek 41,5 pkt. 2. Maciej Ciszewski 39,75 pkt. 3. Adam Halwa 38,5 pkt. 4. Mariusz Jachimowski 36,5 pkt. 5. Waldemar Wach 36 pkt. 6. Bartłomiej Henkelman 34,5 pkt. Sour Ale: 1. Bartosz Markowski 40,67 pkt. 2. Andrzej Wójciak 39 pkt. 3. Marcin Gołębiowski 38,33 pkt. 4. Artur Pasieczny 38,33 pkt. 5. Szymon Pioterek i Mateusz Dworniczek 27 pkt. W Sour Ale wystartowało 5 Red Flandersów i jeden Sour Saison (Marcina Gołębiowskiego). Pan Artur i Marcin uzyskali tyle samo punktów dużych jak i małych od sędziów – niezbędna była dogrywka. Oceną przewodniczącego Jury i dwóch sędziów Sour Saison uzyskał wyższą ocenę i tym samym otrzymał III miejsce. Poziom piw w tym roku oprócz w pilsie był całkiem wysoki. Zaczynając właśnie od najsłabszej kategorii – zgłoszonych zostało 17 pilsów. Patrząc na metryczki najczęstszą wadą było utlenienie i nadmierne estry. Było jedno piwo mocno fenolowe, a także z aldehydem octowy. Zdarzyło się także piwo z kosmicznym DMS. Wystąpiła też pomyłka bo ktoś zamiast Pilsa przysłał na konkurs pszeniczne – nie dało się pomylić banana z goździkami i tego profilu słodko pszennego Jako weizen piwo też nie grzeszyło poprawnością. Piwa, które trafiły do finału prezentowały też lekkie niedociągnięcia, a w przypadku 3 miejsca trochę większe. W przypadku WCIPA gdzie startowało 12 piw, poziom prezentował się przeciętnie. Piwa albo wykazywały za mało cech stylu, albo po prostu WCIPA nie były. Piwowarzy nie zapoznali się z stylem w przypadku kilku piw i posłali po prostu mocno chmielowe piwo myśląc, że może jakoś wskoczy do finału – zwłaszcza dwa przypadki gdzie piwo było totalnie karmelowe oraz drugie w kolorze bursztynu. I tak najczęstszą wadą oprócz niestylowości były albo estry przykrywające chmiel albo utlenienie tego chmielu. W dwóch przypadkach wyraźne zakażenie. Finałowe piwa natomiast na przyzwoitym poziomie – choć ciągle wychodziło utlenienie chmielu lub brak balansu (wytrawności!!!). W przypadku Belgian Blond Ale poziom piw bardzo wysoki. Nawet w eliminacjach z 13 piw zdarzyło się jedno z podwyższoną kwasowością, ale żadne nie było zakażone. Wady to jak w przypadku piw belgijskich można się spodziewać – alkoholowość czyli fuzle i rozpuszczalnik. Druga najczęściej występująca wada to utlenienie. Piwa finałowe co tu powiedzieć? Wystarczy spojrzeć na punktacje gdzie piwo „najgorsze” miało 34,5 pkt. Więc finał wyrównany dość i cieszy mnie bardzo wysoki poziom w tej kategorii bo rok temu nie było z czego wybierać. Przechodząc do ostatniej kategorii, w której zgłoszono 5 Red Flandersów i jednego Sour Saisona, jestem trochę zawiedziony frekwencją. Ogłaszając rok temu ją miałem nadzieję, na więcej piw, ale z drugiej strony więcej nie oznacza lepiej. Piwa, które przysłano były na wysokim poziomie oprócz niestety jednego RF, który byliśmy zmuszeni odrzucić w eliminacjach. Piwo było jednowymiarowo kwaśne, puste wodniste i mocno fenolowe – plastikowe, pomimo ładnego wyglądu, zabrakło cech RF. Piwo z pierwszego miejsca natomiast prezentowało bardzo wysoki poziom – było tam wszystko co RF powinien posiadać, choć nie powiem w ocenie finałowej zadecydowały niuanse. Piwo Bartka było najlepiej zbalansowane z 4 pozostałych. Bardzo dobrym piwem okazał się też Sour Saison, piwowar zaskoczył pomysłem i świetnie się wpisał w kanon stylu, z lekkim ale bo przesadził w aromacie z skórkami cytrusów były delikatnie sztuczne. Do oceny GP trafiło każde piwo z pierwszej kategorii. W wyborze udział brało 6 sędziów. Pils będąc nie do końca doskonałym przykładem swojego stylu odpadł w przedbiegach i sędziowie skupili się na pozostałych trzech piwach. Pomimo wręcz idealnego BBA piwo ustępowało RF pod względem bogactwa aromatów i smaków, natomiast WCIPA nie miała zbyt wielkiego pola popisowego, bo wydawała się po prostu nudna przy tych dwóch piwach. Sędziowie też uhonorowali to, że przy piwie kwaśnym fermentowany szczepami spontanicznymi jest więcej pracy i trzeba wykazać się wysokim kunsztem stąd wybór między innymi padł na niego przy głosach oddanych kolejno 6/0/0 (RF/BBA/WCIPA). Bartkowi jeszcze raz gratuluje i mam nadzieję (jak się browar zgodzi na dzikusy), że powtórzysz ten sukces na większą skalę! Pozostałym uczestnikom też dziękuje i gratuluje bo pomimo mniejszej niż rok temu frekwencji piwa prezentowały się dobrze - przy 48 piwach 2 zakażenia? Brawo! Stasiek, msto, bart3q i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Gratulacje dla wszystkich! Do końca tego tygodnia wyślę Wam dyplomy i okolicznościowe gadżety - pocztą tradycyjną, oraz info, jak zrealizować nagrody w sklepach - pocztą elektroniczną :-) Info o zwycięzcach Konkursu wisi też oczywiście na www.wrowar.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Czy są już dostępne metryczki...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Eliminacyjne jutro z rana roześlę - zapomniałem z pracy pendrive z mailami uczestników. Na finałowe jeszcze trzeba poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Jak obiecałem tak zrobiłem - eliminacyjne posłane. Czekam na metryczki finałowe od sędziów i jak tylko je dostanę polecą do was. Tymczasem prosiłbym któregoś z Panów Dawid Hołda albo Piotr Seifert o kontakt w sprawie metryczki - brak adresu e-mail w formularzu. Sędziowie prowadzący eliminacje: 1. Michał Bartosik 2. Marcin Stolarczyk 3. Paweł Bochenek 4. Rajmund Komosiński 5. Mikołaj Lejtman 6. Bartosz Wojtyra 7. Jakub Gryz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklosz Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Dostałem metryczkę, dziękuję. Z zasady nie komentuję ocen sędziów, ale tym razem zrobię wyjątek. Bo jeśli Flanders odpada w kategorii Sour Ale bo jest "za kwaśny", to coś tu nie gra. Cytując: "Piwo niestylowe. Bardzo wysoka kwaśność dominuje wszytko inne". Nie będę tu się rozwodził ilu to piwowarów, sensoryków, sędziów, piwnych blogerów piwo tu piło mlaskając z zachwytu. Powiem tylko, że: pH 3,5. robiłem porównanie tego piwa z "Duczeską". Jest słodsze od Duczeski. Nie wiem na czym się kalibrowali sędziowie, ale może jak robicie taką kategorię to nie dawajcie jej do oceny ludziom, którzy kwasów nie piją / nie lubią... anteks i Kaniutek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się