Jump to content

zagotowanie zacierania


Recommended Posts

Witam, musze to pytanie zadac mimo wstudu jaki mnie ogarnia bo to nie 1 warka jaka robie,

a mianowicie

 

podczas dzisiejszego robienia piwa wszystkie etapy robilem jak trzeba i w koncu podnioslem do do 72 stopni do negatywne proby jodowej.

Po ustaleniu tej temp przekrecilem palniki z mysla ze je wylaczylem a okazalo sie ze zmniejszylem i szczesliwy odszedlem na 10 min od garnka.

Jakie bylo moje zdziwienie gdy podnioslem pokrywe i zobaczylem gotujace sie slody;(.

 

powiedzcie bedzie cos z tego czy do wylania??

Link to comment
Share on other sites

Nie koniecznie musiałeś zagotować zacier. Mogła się podnieść temp. i sam w sobie cyrkulował dając wrażenie gotowania. Dlatego ja się cieszę, że termometr z ikei ma alarm i nawet jak bym coś zapomniał to ustawiam sobie 75C i piszczy, że coś jest nie tak. 

 

Filtruj normalnie tylko sprawdź czy się zacier nie przyjarał tak jak koledzy wyżej piszą. 

Link to comment
Share on other sites

Witbier

 

slody Heidelberg 2 kg,Przeniczny 0.5 i przenica 1 kg

 

wszystko wrzucilem do 54 stopni trzymalem w 52 przez 20 min potem podnioslem do 63 przez 60 min i do 72 na 20 min mialem dac ale zostawilem na palnikach ...eh

 

 

jak zobaczylem co sie dzieje to wylaczylem gaz schlodzilem troche i trzymalem jeszcze troche

 

 

filtrowac to czy szkoda roboty?

Edited by godisadj
Link to comment
Share on other sites

Ja też nie wierzę, że się nie zatarło po takim czasie. Może masz grubo pośrutowane i pszenica puszcza jeszcze skrobię. Zrób test na rzadszej próbce i bez wielkich drobin. Jeżeli to nie poskutkuje możesz dodać jakiegoś słodu pilzneńskiego z 0,5 kg na 20-30 minut w 66C. Potem filtracja normalnie. Jak nie masz słodu to filtruj moim zdaniem. 

Link to comment
Share on other sites

Byłoby słodkie dalej bo na pewno część skrobi zdążyłaby się rozłożyć do cukrów prostych. Ciężko organoleptycznie stwierdzić czy brzeczka jest niezatarta - nawet po wrzuceniu słodów jak spróbujesz zacieru od razu to jest on słodki ;) No to wszystko jest chyba okej skoro takie wartości osiągnąłeś i nie ma przypalenia.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 7.08.2018 o 10:55, Undeath napisał:

Dlatego ja się cieszę, że termometr z ikei ma alarm i nawet jak bym coś zapomniał to ustawiam sobie 75C i piszczy, że coś jest nie tak. 

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, leonzn napisał:

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Mi też działa, może kup drugi. Mam czasami skoki temperatury podczas zacierania i nagle piszczy ale wydaje mi się że to wyłączony palnik trochę punktowo podgrzewa bo po przemieszaniu jednak wszystko wraca do normy.

Edited by drakon
Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, leonzn napisał:

Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C.

Miałem to samo :(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.