godisadj Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Witam, musze to pytanie zadac mimo wstudu jaki mnie ogarnia bo to nie 1 warka jaka robie, a mianowicie podczas dzisiejszego robienia piwa wszystkie etapy robilem jak trzeba i w koncu podnioslem do do 72 stopni do negatywne proby jodowej. Po ustaleniu tej temp przekrecilem palniki z mysla ze je wylaczylem a okazalo sie ze zmniejszylem i szczesliwy odszedlem na 10 min od garnka. Jakie bylo moje zdziwienie gdy podnioslem pokrywe i zobaczylem gotujace sie slody;(. powiedzcie bedzie cos z tego czy do wylania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 prosze odpowiedzcie bo nie wiem co robic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Filtruj normalnie, nie bój nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Śmierdzi spalenizną? Masz na dnie zwęglony słód? Nabierz trochę płynu do szklanki i spróbuj - jeśli smak jest ok, to piwo będzie pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Nie koniecznie musiałeś zagotować zacier. Mogła się podnieść temp. i sam w sobie cyrkulował dając wrażenie gotowania. Dlatego ja się cieszę, że termometr z ikei ma alarm i nawet jak bym coś zapomniał to ustawiam sobie 75C i piszczy, że coś jest nie tak. Filtruj normalnie tylko sprawdź czy się zacier nie przyjarał tak jak koledzy wyżej piszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 nie ma zadnej spalenizny ale nie wychodzi mi proba jodowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Czyli co nie zatarło się? Jaki schemat zacierania i słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Witbier slody Heidelberg 2 kg,Przeniczny 0.5 i przenica 1 kg wszystko wrzucilem do 54 stopni trzymalem w 52 przez 20 min potem podnioslem do 63 przez 60 min i do 72 na 20 min mialem dac ale zostawilem na palnikach ...eh jak zobaczylem co sie dzieje to wylaczylem gaz schlodzilem troche i trzymalem jeszcze troche filtrowac to czy szkoda roboty? Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez godisadj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Po godzinie nie mogło się nie zatrzeć. Próba nie wychodzi, to znaczy barwa się nie zmienia po dodaniu jodyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 ciemny kolor zawsze mialem koloru wody ze slodami teraz ciemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ja też nie wierzę, że się nie zatarło po takim czasie. Może masz grubo pośrutowane i pszenica puszcza jeszcze skrobię. Zrób test na rzadszej próbce i bez wielkich drobin. Jeżeli to nie poskutkuje możesz dodać jakiegoś słodu pilzneńskiego z 0,5 kg na 20-30 minut w 66C. Potem filtracja normalnie. Jak nie masz słodu to filtruj moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 ok to bede filtrowal zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 a mam jeszcze dodatkowe pytanie gdyby sie nie zatarlo to byloby slodkie? ja po filtrowaniu mam 20 blg i jest slodkie wsmaku i nie ma posmaku przypalonego slodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Byłoby słodkie dalej bo na pewno część skrobi zdążyłaby się rozłożyć do cukrów prostych. Ciężko organoleptycznie stwierdzić czy brzeczka jest niezatarta - nawet po wrzuceniu słodów jak spróbujesz zacieru od razu to jest on słodki No to wszystko jest chyba okej skoro takie wartości osiągnąłeś i nie ma przypalenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jak to witbier, to skrobia może zostać. Pewnie się uwolniła jeszcze w wysokiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Fermentuje pieknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 No i jest możliwe że fermentacja burzliwa skonczyla sie po okolo 24 godzinach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Dnia 7.08.2018 o 10:55, Undeath napisał: Dlatego ja się cieszę, że termometr z ikei ma alarm i nawet jak bym coś zapomniał to ustawiam sobie 75C i piszczy, że coś jest nie tak. Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) 30 minut temu, leonzn napisał: Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C. Mi też działa, może kup drugi. Mam czasami skoki temperatury podczas zacierania i nagle piszczy ale wydaje mi się że to wyłączony palnik trochę punktowo podgrzewa bo po przemieszaniu jednak wszystko wraca do normy. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez drakon leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 53 minuty temu, leonzn napisał: Jak to możliwe ze Ci działa ten termometr w brzeczce. Mi pomimo ze miałem opaskę termokurczliwa zaczął przekłamywać po kilku warkach o ok 20C. Miałem to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się