kamil.maciejewski Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Cześć, Dzisiaj „przypadkowo” na przerwie znalazłem (tak mi się wydaje) chmiel rosnący na budynku mojej pracy. Czy na takim chmielu mogę zrobić piwo w domu i jak go wcześniej przygotować do warzenia. Zawsze używałem chmiel w granulacie i niewiem czy szyszki stosować tak samo. Czy jest sposób żeby dowiedzieć się co to za odmiana?? Z góry dzięki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 W ostatnia sobote rowniez znalazlem podobny chmiel, ciezko stwierdzic co to za odmiana, do tego dochodza kwestie o jakims zapyleniu itd. Alfa kwasow tez nie jestes w stanie stwierdzic, ja postanowilem zrobic eksperyment i uwarzylem 5 l. warke na takim chmielu. Co z tego wyjdzie moge ci powiedzic najwczesniej za 4 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.maciejewski Opublikowano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 28 minut temu, Hanys93 napisał: W ostatnia sobote rowniez znalazlem podobny chmiel, ciezko stwierdzic co to za odmiana, do tego dochodza kwestie o jakims zapyleniu itd. Alfa kwasow tez nie jestes w stanie stwierdzic, ja postanowilem zrobic eksperyment i uwarzylem 5 l. warke na takim chmielu. Co z tego wyjdzie moge ci powiedzic najwczesniej za 4 tygodnie Ok będę czekał na informacje. Ile tego chmielu dałeś, do kotła czy na zimno?? Moje piwo chce warzyć za 2-3 miesiące, czy wystarczy jak umyje ten chmiel i włożę do zamrażarki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Poczytajcie tematy, taki chmiel jest średnio przydatny do warzenia. Dodatkowo ten wyżej na zdjęciach jest przez coś zaatakowany chyba mączniak - tym bardziej do niczego się nie przyda ten chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Po wycieczce na Roztocze; myślałem, że koło mnie rośnie czymś pachnący, ale tam znalazłem coś zupełnie innego, zapach ma mocniejszy nic ten uprawiany szlachetny typu np.lubelski albo porównywalny, wiec trzeba szukać, tylko trzeba mieć z czymś porównanie. Co do choroby, to jest mączniak rzekomy najprawdopodobniej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 U mnie pod pracą też kilka dni temu odkryłem chmiel i piękne dorodne szyszki. Zerwałem jedną, roztarłem w dłoni i poczułem bardzo intensywny aromat cebuli.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Piwo na takim chmielu możesz uwarzyć jedynie na zasadzie eksperymentu , lub gdy chcesz po taniości zrobić , bo " przychodza chłopaki kostkę ułożyć i jest im gorąco " . Jak chcesz zrobić dobre wrażenie na kolegach przy grillu to kup coś sprawdzonego . Ja raz robiłem i wyszło jakbym nawrzucał byle jakiej trawy a nie chmielu , raczej nie dało się to wypić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 4 godziny temu, Jancewicz napisał: U mnie pod pracą też kilka dni temu odkryłem chmiel i piękne dorodne szyszki. Zerwałem jedną, roztarłem w dłoni i poczułem bardzo intensywny aromat cebuli.... Taki sam aromat poczułem jak zebrałem sobie trochę na plantacji (zdaje się magnum był albo jakiś inny goryczkowy), uleciał po suszeniu, to jakieś lotne związki siarki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Daje luzu z dzikim, to bez sensu, najbardziej "aromatyczny" na zimno dał coś strasznego, wrzuciłem na 3 dni ze 4 szyszki do starego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się