Jump to content

Fermentacja i przelewanie


Recommended Posts

Przy kranie delikatnie kapalo. Z tym sobie poradziłem. Pytanie czy tak mała piana po jednym dniu to kłopot? Wczoraj wieczorem była wyższa.  Piwo to PALE Ale 

20181021_112345.thumb.jpg.394b7573ab938f9feaaf724bfb4582ac.jpg

Jaka temp. fermentacji? Jakie drożdże?

 

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/UK-India-Pale-Ale.html to jest to, nie wiem jakie drożdże tam były... temperatura 25 stopni 

Górna granica dla drożdży wg opisu ze strony. Fermentacja przebiega po prostu bardzo szybko w tej temp. Dlatego piana krótko się utrzymywała.

 

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, josephson napisał:

Fermentacja przebiega po prostu bardzo szybko w tej temp

Nie tak po prostu. Piana opadła bo najprawdopodobniej większa część cukrów została przefermentowana, ale tak wysoka temperatura powoduje że powstaje bardzo dużo estrów, wyższych alkoholi i innych niechcianych aromatów.  Jeśli mierzyłeś temperaturę otoczenia, to w fermentorze mogło być 1-3 stopnie więcej. W sam raz dla miłośników zapachu rozpuszczalnika i radzieckich perfum. Polecam przeczytać dokładnie wiki i wrócić z pytaniami.

Ewentualnie zmieniasz nazwę piwa na Fuzle Ale i mówisz że tak miało być ;)

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Fradio napisał:

Nie tak po prostu. Piana opadła bo najprawdopodobniej większa część cukrów została przefermentowana, ale tak wysoka temperatura powoduje że powstaje bardzo dużo estrów, wyższych alkoholi i innych niechcianych aromatów.  Jeśli mierzyłeś temperaturę otoczenia, to w fermentorze mogło być 1-3 stopnie więcej. W sam raz dla miłośników zapachu rozpuszczalnika i radzieckich perfum. Polecam przeczytać dokładnie wiki i wrócić z pytaniami.

Ewentualnie zmieniasz nazwę piwa na Fuzle Ale i mówisz że tak miało być

Cieszę się, że w końcu ktoś to napisał :) Niestety okazało się, że w tym przypadku kolega Karol martwi się o to, o co nie powinien się martwić. Jakikolwiek wpływ na piwo związane z jego przelewaniem to w sumie pikuś przy tej strasznie wysokiej temperaturze fermentacji. To piwo będzie po prostu niedobre i średnio pijalne, a szkoda.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.