Karol Karol Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Hej, czy i jaki wpływ może mieć przelanie warki z drożdżami z jednego fermentora do drugiego. Chwilę po dodaniu drożdży. Była nieszczelność w jednym fermentora. Dzięki z odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Pomijając kwestie sterylności, która powinna być oczywiście zachowana, to jeżeli przelewasz tuż po zadaniu drożdży nie będzie to miało żadnego wpływu na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Karol Opublikowano 20 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Miałem taką nadzieję. Dzięki za odpowiedź , pjona! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 a gdzie ta nieszczelność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Karol Opublikowano 21 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Przy kranie delikatnie kapalo. Z tym sobie poradziłem. Pytanie czy tak mała piana po jednym dniu to kłopot? Wczoraj wieczorem była wyższa. Piwo to PALE Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Przy kranie delikatnie kapalo. Z tym sobie poradziłem. Pytanie czy tak mała piana po jednym dniu to kłopot? Wczoraj wieczorem była wyższa. Piwo to PALE Ale Jaka temp. fermentacji? Jakie drożdże? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol Karol Opublikowano 21 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/UK-India-Pale-Ale.html to jest to, nie wiem jakie drożdże tam były... temperatura 25 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 25, czyli pierwsze koty za płoty... fizolof 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 https://czerwonadynia.pl/Piwowarstwo/Brew-Kity/UK-India-Pale-Ale.html to jest to, nie wiem jakie drożdże tam były... temperatura 25 stopni Górna granica dla drożdży wg opisu ze strony. Fermentacja przebiega po prostu bardzo szybko w tej temp. Dlatego piana krótko się utrzymywała. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 5 godzin temu, josephson napisał: Fermentacja przebiega po prostu bardzo szybko w tej temp Nie tak po prostu. Piana opadła bo najprawdopodobniej większa część cukrów została przefermentowana, ale tak wysoka temperatura powoduje że powstaje bardzo dużo estrów, wyższych alkoholi i innych niechcianych aromatów. Jeśli mierzyłeś temperaturę otoczenia, to w fermentorze mogło być 1-3 stopnie więcej. W sam raz dla miłośników zapachu rozpuszczalnika i radzieckich perfum. Polecam przeczytać dokładnie wiki i wrócić z pytaniami. Ewentualnie zmieniasz nazwę piwa na Fuzle Ale i mówisz że tak miało być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 3 minuty temu, Fradio napisał: Nie tak po prostu. Piana opadła bo najprawdopodobniej większa część cukrów została przefermentowana, ale tak wysoka temperatura powoduje że powstaje bardzo dużo estrów, wyższych alkoholi i innych niechcianych aromatów. Jeśli mierzyłeś temperaturę otoczenia, to w fermentorze mogło być 1-3 stopnie więcej. W sam raz dla miłośników zapachu rozpuszczalnika i radzieckich perfum. Polecam przeczytać dokładnie wiki i wrócić z pytaniami. Ewentualnie zmieniasz nazwę piwa na Fuzle Ale i mówisz że tak miało być Cieszę się, że w końcu ktoś to napisał Niestety okazało się, że w tym przypadku kolega Karol martwi się o to, o co nie powinien się martwić. Jakikolwiek wpływ na piwo związane z jego przelewaniem to w sumie pikuś przy tej strasznie wysokiej temperaturze fermentacji. To piwo będzie po prostu niedobre i średnio pijalne, a szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się