Zbynek80 Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Witam po dłuższej nieobecności na forum. Ze dwa sezony nie robiłem piwa bo jakoś nie miałem możliwości na ważenie, ale w tym sezonie chciałbym coś zrobić ale z Brewkita i szukam możliwie najlepszych jakościowo jeśli w ogóle można takiego wyboru dokonać. Więc może które warto kupić a które nie ? Jako dodatku też bym użył ekstraktu tylko czy suchego, płynnego ? Czy może kupić jedno i drugie w komplecie. Z przeglądanych przeze mnie dziś Brewkitów widzę Coopers'y, Mountons, Brewmaker, Black Rock, Bulldog Craft, Mangrove Jacks, Woodforde's, St. Peters. Jest tego troszkę, moglibyście coś konkretnie polecić ? Aby z Brewkitu otrzymać możliwie dobre piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 W swojej karierze domowego piwowara zrobiłem dwie warki z brewkita, piewszy to Coopers European lager, drugi to Gozdawa Pszeniczne. Powiem tak: szkoda kasy na jakikolwiek ;) A może zrób z ekstraktów słodowych z samodzielnym chmieleniem? Piwko wyjdzie z pewnością dużo lepsze. Sklepy oferują gotowe zestawy wraz z instrukcją ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puradawid Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 W swojej karierze domowego piwowara zrobiłem dwie warki z brewkita, piewszy to Coopers European lager, drugi to Gozdawa Pszeniczne. Powiem tak: szkoda kasy na jakikolwiek A może zrób z ekstraktów słodowych z samodzielnym chmieleniem? Piwko wyjdzie z pewnością dużo lepsze. Sklepy oferują gotowe zestawy wraz z instrukcją Że są drogie to ok, ale rozumiem ze mówisz ze są słabe jakościowo. Dlaczego?Faktycznie nie jest to jakiś szał dup, ale złe piwo wyszło mi tylko raz jak temperatura poleciała latem do 27 ;-) co prawda robiłem tez niewymagające piwa: dry stout, bittery, ipa. Korzystałem w większości z copper's i były raczej spoko.Samodzielne chmielenie wychodzi w sumie trochę taniej. Z drugiej strony, trzeba chłodzić i chmieliny odfiltrowac :-)Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 17 minut temu, puradawid napisał: robiłem tez niewymagające piwa: dry stout, bittery, ipa. Dobrego skila masz. Odnośnie fermentacji, zacierania czy filtracji się zgodzę, ale biorąc pod uwagę chmielenie to ani niewymagającym ani łatwym bym go nie nazwał. Odnosnie tematu jak masz większy garnek w którym mógłbyś gotować to ja tez jestem za ekstraktami i chmieleniem. Efekt powinien być lepszy i masz kontrole co chcesz osiągnąć. Chłodzenie przy obecnych temperaturach problemem raczej nie będzie. Wanna czy prysznic żeby zbić poniżej 80 i można wystawić na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puradawid Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 3 minutes ago, Fradio said: Odnośnie fermentacji, zacierania czy filtracji się zgodzę, ale biorąc pod uwagę chmielenie to ani niewymagającym ani łatwym bym go nie nazwał. Mógłbyś rozwinąć? Jestem ciekaw, wg mnie IPA nie jest skomplikowana odnośnie odbioru (IMO wiele wybacza w porównaniu do pilsów i innych "mniej chmielonych" piw) i trzeba się postarać, żeby coś zepsuć, w szczególności z brewkita. Z drugiej strony, nie zrobiłem IPA bez chmielenia na zimno, więc być może czegoś nie zauważyłem za co z góry przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Przepraszać nie ma za co, zdanie każdy może mieć swoje. Brewkitu nie chmielisz więc odpada to co moim zdaniem w tym stylu przynosi trochę trudności. Podobnie jak w APA tylko ze tam trochę mniej chmielu przynajmniej z założenia. O ile odfiltrowanie 20-30gram chmieluw molo chmielowym piwie to żaden problem o tyle 100-200gram może stworzyć trochę trudności. Do tego filtracja chmielu wrzuconego na zimno tez do najprzyjemniejszych nie należy. Jak źle oddzielisz piwo będzie uciekało, drapało i może być łodygowate. Z kolei jak za bardzo będziesz grzebał to rośnie ryzyko infekcji. Chmiel jest w stanie dużo przykryć, jeśli chodzi o technikę, co jest widoczne w na przykład pulsie o którym mówisz ale wnosi inne trudności. Dodatkowo co roku chmiel jest inny i tez trzeba umiejętnie nim się posługiwać by wydobyć co wartościowe i uzyskać balans. Nie mówię ze jest to najtrudniejsze piwo, ale do łatwych tez go bym nie zaliczał, po prostu trudność leży gdzie indziej niż w stoucie czy pilsie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Ja robiłem z Coopersa i było dobre , z Gozdawy kompletna klapa nie polecam . Oczywiście można dodać trochę chmielu to wyjdą piwka z puszki troszkę lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) Polecam Coopers Stout (wersja z nową etykietą), mi wyszło bardzo dobre z drożdżami S-o4. Edytowane 2 Listopada 2018 przez garot puradawid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Nie kupuj Gozdawy. Z czasów jak robiłem brewkity to pamiętam, że najlepszy był Coopers Irish Stout oraz English Bitter. Do tego kup ekstrakt płynny jasny 1,7kg i z tych dwóch puszek zrób 20 litrowy nastaw. Pilnuj temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NicksNac Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) 10 godzin temu, Zbynek80 napisał: Witam po dłuższej nieobecności na forum. Ze dwa sezony nie robiłem piwa bo jakoś nie miałem możliwości na ważenie, ale w tym sezonie chciałbym coś zrobić ale z Brewkita i szukam możliwie najlepszych jakościowo jeśli w ogóle można takiego wyboru dokonać. Więc może które warto kupić a które nie ? Jako dodatku też bym użył ekstraktu tylko czy suchego, płynnego ? Czy może kupić jedno i drugie w komplecie. Z przeglądanych przeze mnie dziś Brewkitów widzę Coopers'y, Mountons, Brewmaker, Black Rock, Bulldog Craft, Mangrove Jacks, Woodforde's, St. Peters. Jest tego troszkę, moglibyście coś konkretnie polecić ? Aby z Brewkitu otrzymać możliwie dobre piwo ? Raczej chodziło o "warzenie" od słowa warzyć czyli gotować Wracając do pytania, sam robiłem dwie warki z brewkitów, Coopers Stout i Coopers Australian Pale Ale (o ile mnie pamięć nie myli) i obie warki wyszły całkiem nieźle Także Coopersa mogę śmiało polecić. Widziałem też że Kopyr w jednym z filmików "warzył" piwo z brewkitu Finlandia więc pewnie też jest całkiem niezły (brewkit, nie Kopyr ). Edytowane 2 Listopada 2018 przez NicksNac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Czyli ogólnie nie ma jakichś konkretnych faworytów ? A to żeby Gozdawy nie brać to już czytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 37 minut temu, Zbynek80 napisał: Czyli ogólnie nie ma jakichś konkretnych faworytów ? A to żeby Gozdawy nie brać to już czytałem No przecież masz powyżej konkretne przykłady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Ja robiłem Mangrove Jack's American IPA z chmieleniem na zimno. Zestaw zawierał 30g chmielu Cascade. Wyniki satysfakcjonujące jak na brewkit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Pierwszy brewkit (coopers real ale) wyszedł słabo - za wysoka temp. bo nie wiedziałem że to takie ważne . Drugi (irish stout z master pinta) całkiem całkiem a teraz zrobiłem bulldog evil dog i nie wiem jak wyjdzie bo co spróbuję to jest coraz lepszy hihi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się