Malinowy Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Skopiuję trochę tekstu z tematu o sterowniku lodówki, gdzie zacząłem pisać o sterowniku zacierania ale jednak wolę aby to było w osobnym temacie. Sterownik będzie mógł pamiętać 8 programów mimo, że teoretycznie nic mnie nie blokuje żeby to było i 100 programów, myślę że to wystarczy. Sterowanie za pomocą PID. W pierwszym prototypie było sterowanie fazowe ale przy mocach jakie są potrzebne przy warzeniu trzeba było odprowadzić bardzo duże ilości ciepła więc w drugim prototypie jest już sterowanie grupowe za pomocą przekaźników. Jest wyjście na pompę/mieszadło. I teraz najlepsze: sterownik ma zegar RTC więc po utracie zasilania lub restarcie sterownik będzie kończył program. W przypadku dłuższej przerwy w zasilaniu i większym spadku temperatury trzeba będzie samemu zdecydować co robić dalej, czy sterownik będzie miał kończyć program czy ustawiamy coś awaryjnie. Reszta oparta o mój soft ze sterownika do lodówki, więc raczej sprawdzone rozwiązanie. Prototyp nr 3 sterownika zacierania poszedł do produkcji płytek więc mogę podać trochę więcej szczegółów. Dopiero po testach na prototypie nr 3 do produkcji pójdzie wersja finalna. Docelowo będą dwa wyjścia na grzałki i jedno na pompę/mieszadło. Wyjścia będą konfigurowalne, tzn albo 5V do wysterowania SSRa albo przekaźniki. Jakiś buzzer do sygnalizowania końca zacierania, końca warzenia jak i do sygnalizowania potrzeby dodania chmielu. Ciekawostką u mnie może być możliwość zainstalowania zintegrowanej przetwornicy 230V->5V. Wyświetlacz dalej będzie opcją chociaż będą dwa do wyboru czyli dwuliniowy jak i czteroliniowy wyświetlacz, podejrzewam że docelowo zostawię tylko 4 liniowe. Zegar RTC będzie odpowiedzialny za pilnowanie czasu procesu jak i podtrzymanie procesu w przypadku restartu. Zegarem jest dość drogi ale bardzo fajny układ DS3231SN. Aha i tak jak w przypadku sterownika lodówki tak i tutaj nie będzie żadnych fizycznych przycisków. Jak dla mnie to plus chociaż wiem, że są zwolennicy przycisków. No i obiecane screeny. Strona główna: Karta ustawień programu: Ubiegając pytanie po co temperatura gotowania. Nie zawsze wynosi ona 100°C dlatego można to konfigurować chociażby aby obniżyć moc potrzebną do utrzymania tej temperatury. Zgodnie z sugestią jednego z forumowiczów dodałem możliwość nazywania receptur aby prościej odnaleźć w spisie receptur. Ustawienia współczynników dla PID, nic specjalnego: Ustawienia ThingSpeaka powędrowały do ustawień systemowych (zakładka WiFi), dodane ustawienie zegara (można tylko pobrać aktualny czas z serwera NTP), cała reszta została zaimplementowana ze sterownika lodówki: Po naciśnięciu przycisku START rusza program zacierania, uruchamia się pompa/mieszadło i obserwujemy jak kolejno pojawiają się "ptaszki" przy aktualnie trwającym kroku. Ja temperaturę podnosiłem grzejąc czujnik ręką dlatego temperatura mi wyskoczyła trochę za wysoko. Przy gotowaniu na razie pokazuje czas do następnego wrzucenia chmielu ale pracuję już nad poprawieniem błędu. Teraz to co pewno większość interesuje czyli koszty: Sterownik będzie sprzedawany w podobnym modelu jak sterownik lodówki czyli cena będzie zależeć od wyposażenia, podstawowa wersja z wyjściami na SSRy będzie kosztować 200zł. Zmiana wyjść na przekaźnikowe to będzie koszt przekaźnika (10zł), czujniki dalej po 15zł (jeden w zestawie, max 3). Instrukcja obsługi jest pod adresem: https://www.malinowy.eu/Sterownik/instrukcjaZ.pdf Pozdrawiam: Grzesiek Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Malinowy Hobbysta, zielony07 i kafarix 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Chciałbym dostać sterownik pod choinkę. Dasz radę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Jak testy prototypu 3 przejdą pomyślnie to pierwsze sterowniki powinny być przed 10 grudnia. Nie wiem na ile starczy mojego magazynu bo ostatnio nie nastarczam zamawiać części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Pompa/mieszadło działa cały czas, czy możliwe jest zaprogramowanie interwałów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Na razie działa tak, że jest załączane przy uruchomieniu programu i wyłączane podczas filtracji, po filtracji uruchamia się znowu i tak do końca gotowania. W każdej chwili można ręcznie włączyć lub wyłączyć pompę/mieszadło. Nie wiem czy dawanie interwałów ma jakiś sens, ale jeśli potrafisz to jakoś obronić to mogę to dorobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Jest możliwość zamówić wszystkie elementy w postaci kitu DIY? Lubię lutować i stąd to pytanieWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Pewnie, że się da;) jak dasz radę lutować elementy SMD w obudowach 0805 i SOT23 to może to być ciekawe doświadczenie dla nas obojga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Hmm challenge accepted raczej nierealne w domowych warunkachWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Jak najbardziej realne, ja już wymieniałem elementy w obudowie 0603 to to dopiero jest maleństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fort29 Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 20.11.2018 o 17:47, Malinowy napisał: Na razie działa tak, że jest załączane przy uruchomieniu programu i wyłączane podczas filtracji, po filtracji uruchamia się znowu i tak do końca gotowania. W każdej chwili można ręcznie włączyć lub wyłączyć pompę/mieszadło. Nie wiem czy dawanie interwałów ma jakiś sens, ale jeśli potrafisz to jakoś obronić to mogę to dorobić Jak korzystałem z mieszadła to wyłączałem podczas przerw. Teoretycznie jak się miesza to i napowietrza a to chyba nie wskazane. Nie powinno się też wyłączać od razu, bo grzałki są gorące jeszcze chwile i może się przypalić. Wskazane jest też chyba aby podczas przerwy zamieszać właśnie w interwałach. A przed filtracją ja wyciągałem mieszadło. Jak napisałeś można ręcznie, ale nie oto w tym chyba chodzi. Malinowy, sylwester się zbliża to myślę że dasz radę. Edytowane 30 Listopada 2018 przez fort29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Powinno się mieszać cały czas żeby temperatura była wyrównana w całej kadzi...Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Ja w sumie mieszam cały czas i tylko na filtrację przerywam dlatego też tak to optogramowałem. Mogę dorobić drugi tryb pracy mieszadła z interwałami ale ja bym nie chciał aby mi przerwało mieszanie akurat w momencie dogrzewania zacieru. Co do wyłączenia po zakończeniu gotowania to w sumie całkiem dobry pomysł, mieszanie może się wyłączyć po minucie czy dwóch od zakończenia programu. Druga sprawa to testuję właśnie prototyp nr 3 i wydaje mi się, że elektrycznie jest już wszystko OK więc w przyszłym tygodniu mogę mieć pierwsze działające wersje finalne;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Jakie wyjście przewidujesz na mieszadło? Chodzi mi o to że w mieszadle mam silnik 24V i nie wiem jak realizujesz to:) Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Będą dwie opcje albo wyjście 5V do SSRa albo przekaźnikowe, tak samo jak z grzałkami. Czyli da radę podłączyć co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Pierwszy sterownik jest już gotowy, ma on wyjścia na SSR więc nie ma przekaźników. Najgorsze jest to, że instrukcja się dopiero pisze i nie wiem kiedy ją skończę. Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Masz na to czas. Jak listonosz będzie dygał z sterownikiem w torbie.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Jak będziesz już sprzedawał te cudeńka, to ja jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 3 godziny temu, Hobbysta napisał: Jak będziesz już sprzedawał te cudeńka, to ja jestem zainteresowany Zaraz Ci wszystko opiszę w PW. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Cześć. Teraz, Malinowy napisał: Zaraz Ci wszystko opiszę w PW. Wyślij kopie tez do mnie Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Ja też poproszęWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 31 minut temu, bielok napisał: Cześć. Wyślij kopie tez do mnie 30 minut temu, Robert87 napisał: Ja też poproszę Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Poszło Miłej lektury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Też jestem zainteresowany wersją produkcyjną tego sterownika. Jak będzie dostępny to chętnie nabędę drogą kupna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 20.11.2018 o 12:57, Malinowy napisał: To ja też poproszę instrukcje, co mam zrobić żeby stać się posiadaczem tego sterownika ? Edytowane 16 Stycznia 2019 przez bajker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 17 godzin temu, bajker napisał: To ja też poproszę instrukcje, co mam zrobić żeby stać się posiadaczem tego sterownika ? Już wysyłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 również prosiłbym o info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi