zegancio Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Czy w temp. 10°C jest możliwa fermentacja drożdży np M84 Mangrove Jack's w pierwszej kolejności "Tropical lager" a następnie na jego gęstwie portera bałtyckiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Producent podaje przedział 10-15C więc zdaje się że fermentacja przebiegnie prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) Tak czytałem trochę o tych drożdżach i są mieszane opinie. Jedni chwalą, drudzy narzekają że przy 10°C lubią usnąć. Tak naprawdę to będzie pierwszy mój dolniak. Tropical lagera raczej robię pod portera dla zdobycia solidnej gęstwy. Niestety na ten moment nie dysponuje lodówką więc ciężko coś przefermentować w stabilnej niskiej temperaturze. Czy do fermentacji w/w lagera 12°Blg ~18l nie robiąc startera (brak sprzętu) zadawać jedną saszetkę czy dwie? Edytowane 21 Listopada 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 3 godziny temu, zegancio napisał: Tak czytałem trochę o tych drożdżach i są mieszane opinie. Jedni chwalą, drudzy narzekają że przy 10°C lubią usnąć. Tak naprawdę to będzie pierwszy mój dolniak. Tropical lagera raczej robię pod portera dla zdobycia solidnej gęstwy. Niestety na ten moment nie dysponuje lodówką więc ciężko coś przefermentować w stabilnej niskiej temperaturze. Czy do fermentacji w/w lagera 12°Blg ~18l nie robiąc startera (brak sprzętu) zadawać jedną saszetkę czy dwie? Dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Podepne się pod temat. Czy nie lepiej fermentować górniakami przy 10C otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Na gorniaki to nieco za malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Godzinę temu, Hanys93 napisał: Na gorniaki to nieco za malo. Mi się udalo kilka warek na gęstwie Notków w takim otoczeniu zrobić. Teraz próbuje na S-04, zobaczymy. Jasne, 12°C byłoby bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 22 godziny temu, zasada napisał: Mi się udalo kilka warek na gęstwie Notków w takim otoczeniu zrobić. Teraz próbuje na S-04, zobaczymy. Jasne, 12°C byłoby bezpieczniej. Sprobowac zawsze idzie, ja kiedys US-05 w 12 stopniach testowalem, ale byly dosyc senne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się