pawcio Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Cześć! Z drugiej warki zostanie mi gęstwa którą chcę wykorzystać. Czy myślicie że gęstwa z drożdzy T-58 będzie pasować np do prostego Witbiera? I teraz pytanie o recepturę. Jako że to moja trzecia warka, natomiast pierwsza z samodzielnym zacieraniem, chciałbym skorzystać z możliwie prostej receptury. Znalazłem coś takiego: http://blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/ Czy wg. Was wygląda dobrze? powinienem coś zmodyfikować (oprócz drożdzy których chce użyć?) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Drożdże powinieneś zmodyfikować. Z suchych Mauribrew Weiss. Jednak spróbuj na płynnych Wyeast 3944 lub 3463. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) A jest jakieś styl piwa do którego pasują T58? Edytowane 1 Grudnia 2018 przez pawcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Godzinę temu, pawcio napisał: A jest jakieś styl piwa do którego pasują T58? Belgian blonde? tripel? christmas ale, ginger beer, piwa specjalne, przyprawowe, może gruit bym spróbował. Jak chcesz iść w stronę belgijskich piw to nie baw się w suchary, tylko użyj płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Tak jak pisze gawron. Do belgijskich nie ma co się bawić z suchymi bo to właśnie drożdże i kontrola temperatury ma największy wpływ efekt końcowy. Słody i chmiele mają drugorzędne znaczenie. Zastanów się czy masz wystarczającą kontrolę temperatury, jak zaczniesz fermentacje zbyt ciepło potrafi wyjść niezła perfumeria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 W dniu 1.12.2018 o 19:59, Joosto napisał: Drożdże powinieneś zmodyfikować. Z suchych Mauribrew Weiss. Jednak spróbuj na płynnych Wyeast 3944 lub 3463. Mauribrew Weiss to są przecież drożdże do weizenów. Do wita się nie nadadzą. Z suchych podobno na Brewferm Blanche jako tako wychodzi, ale sam ich nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Potwierdzam - na Brewfermach wychodzi przyzwoicie, z tym ze cuchna jak sam sk... - ale to przy belgach raczej zadna siupryza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidien37 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 3 minuty temu, sredstvom napisał: Potwierdzam - na Brewfermach wychodzi przyzwoicie, z tym ze cuchna jak sam sk... - ale to przy belgach raczej zadna siupryza. cuchną ale jak dodasz miedzi na cichą to kanaliza znika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Szkoda miedzi. Cierpliwosc poplaca, po ok. 2 tygodniach po zbuku ani sladu, a piwo smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się