Skocz do zawartości

Nowa książka Stan Hieronymus - Brewing with Wheat


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Stan Hieronymus, autor Brew like a Monk wydał nową książkę o roli pszenicy w warzeniu, zanosi się na ciekawą pozycję:

 

http://www.amazon.com/gp/product/0937381950?ie=UTF8&tag=basicbrewing-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0937381950

 

wysłuchałem wywiadu z autorem:

 

http://www.basicbrewing.com/index.php?page=radio

 

mówi o paru ciekawostkach jakie można znaleźć w książce: np.:

- najlepsze zmętnienie uzyskujemy dodając 20% pszenicy, a nie 50%.

- na zmętnienie wpływa dodatnio przerwa białkowa i/lub kleikowanie

- każde zmętnienie piw pszenicznych w końcu się klaruje z czasem, piwa pszeniczne trzeba pić młode

- jak zmaksymalizować aromat goździkowy - w słodzie pszenicznym jest więcej kwasu ferulikowego niż w jęczmiennym

- tradycyjne piwa pszeniczne, szczególnie belgijskie prawdopodobnie były zainfekowane, stąd ich ciekawa kwaskowatość

- wspomina o północnoniemieckich piwach pszenicznych: berliner weisse, gose i grodziskie :smilies:

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- jak zmaksymalizować aromat goździkowy - w słodzie pszenicznym jest więcej kwasu ferulikowego niż w jęczmiennym

Ciekawe ....

Właśnie skończyłem czytac "German Wheat Beer" Erica Warnera (absolwenta Uniwersytetu Weihenstephan) i można tam znaleźc następujące informację na temat aromatu goździkowego:

 

- jest on związany z 4-vinylo guaiacol'em którego ilośc w piwie może wynosic od 0 do 4000 ppm. Poziom od którego zaczyna się go wyczuwac to 800 ppm. Najlepsze oceny dostają piwa w zakresie 1500 - 2500 ppm. Większe ilości mogą wskazywac na infekcje.

 

- na jego ilośc wpływa przede wszystkim rodzaj użytych drożdzy, temperatura (im wyższa tym więcej) oraz kształt zbiornika fermentacyjnego (otwarte kadzie faworyzują powstanie aromatu goździkowego i bananowego)

 

- udział słodu pszenicznego w zsypie ma niewielki wpływ na ostateczną ilośc 4-vinylo guaiacolu. Istotnie w słodzie jęczmiennym jest mniej prekursorów 4-vinylo guaiacolu niż w słodzie pszenicznym ale ilośc ta w pełni wystarcza do uzyskania bardzo dużej ilości goździków. Z badań wynika, że najwyższa ilośc 4 - vinylo guaiacolu została uzyskana przy 30 % udziale słodu pszenicznego w zsypie. - można by rzec, że rozbieżne teorie (niestety mam zbyt małą praktykę aby spróbowac to rozsądzic :beer: )

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

No, no, okazuje się, że Stan Hieronymus będzie jurorem w Żywcu.

 

http://pspd.org.pl/pagesnews/stan-hieronymus-gosciem-festiwalu-birofilia-2012-i-jurorem-x-kpd

 

Chętnie bym teraz kupił ta książke, żey dostac jego autograf, nie wiecie, gdzie można by ją dostać w przeciągu miesiąca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, no, okazuje się, że Stan Hieronymus będzie jurorem w Żywcu.

 

http://pspd.org.pl/pagesnews/stan-hieronymus-gosciem-festiwalu-birofilia-2012-i-jurorem-x-kpd

 

Chętnie bym teraz kupił ta książke, żey dostac jego autograf, nie wiecie, gdzie można by ją dostać w przeciągu miesiąca?

 

Na brytyjskim Amazonie. Powinna dojechać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.