coder Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 (edytowane) Stan Hieronymus, autor Brew like a Monk wydał nową książkę o roli pszenicy w warzeniu, zanosi się na ciekawą pozycję: http://www.amazon.com/gp/product/0937381950?ie=UTF8&tag=basicbrewing-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0937381950 wysłuchałem wywiadu z autorem: http://www.basicbrewing.com/index.php?page=radio mówi o paru ciekawostkach jakie można znaleźć w książce: np.: - najlepsze zmętnienie uzyskujemy dodając 20% pszenicy, a nie 50%. - na zmętnienie wpływa dodatnio przerwa białkowa i/lub kleikowanie - każde zmętnienie piw pszenicznych w końcu się klaruje z czasem, piwa pszeniczne trzeba pić młode - jak zmaksymalizować aromat goździkowy - w słodzie pszenicznym jest więcej kwasu ferulikowego niż w jęczmiennym - tradycyjne piwa pszeniczne, szczególnie belgijskie prawdopodobnie były zainfekowane, stąd ich ciekawa kwaskowatość - wspomina o północnoniemieckich piwach pszenicznych: berliner weisse, gose i grodziskie Edytowane 11 Maja 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 - jak zmaksymalizować aromat goździkowy - w słodzie pszenicznym jest więcej kwasu ferulikowego niż w jęczmiennym Ciekawe .... Właśnie skończyłem czytac "German Wheat Beer" Erica Warnera (absolwenta Uniwersytetu Weihenstephan) i można tam znaleźc następujące informację na temat aromatu goździkowego: - jest on związany z 4-vinylo guaiacol'em którego ilośc w piwie może wynosic od 0 do 4000 ppm. Poziom od którego zaczyna się go wyczuwac to 800 ppm. Najlepsze oceny dostają piwa w zakresie 1500 - 2500 ppm. Większe ilości mogą wskazywac na infekcje. - na jego ilośc wpływa przede wszystkim rodzaj użytych drożdzy, temperatura (im wyższa tym więcej) oraz kształt zbiornika fermentacyjnego (otwarte kadzie faworyzują powstanie aromatu goździkowego i bananowego) - udział słodu pszenicznego w zsypie ma niewielki wpływ na ostateczną ilośc 4-vinylo guaiacolu. Istotnie w słodzie jęczmiennym jest mniej prekursorów 4-vinylo guaiacolu niż w słodzie pszenicznym ale ilośc ta w pełni wystarcza do uzyskania bardzo dużej ilości goździków. Z badań wynika, że najwyższa ilośc 4 - vinylo guaiacolu została uzyskana przy 30 % udziale słodu pszenicznego w zsypie. - można by rzec, że rozbieżne teorie (niestety mam zbyt małą praktykę aby spróbowac to rozsądzic ) Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 No, no, okazuje się, że Stan Hieronymus będzie jurorem w Żywcu. http://pspd.org.pl/pagesnews/stan-hieronymus-gosciem-festiwalu-birofilia-2012-i-jurorem-x-kpd Chętnie bym teraz kupił ta książke, żey dostac jego autograf, nie wiecie, gdzie można by ją dostać w przeciągu miesiąca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 No, no, okazuje się, że Stan Hieronymus będzie jurorem w Żywcu. http://pspd.org.pl/pagesnews/stan-hieronymus-gosciem-festiwalu-birofilia-2012-i-jurorem-x-kpd Chętnie bym teraz kupił ta książke, żey dostac jego autograf, nie wiecie, gdzie można by ją dostać w przeciągu miesiąca? Na brytyjskim Amazonie. Powinna dojechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Na brytyjskim Amazonie. Powinna dojechać. z Niemiec będzie miała bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Autor będzie gościem i jurorem KPDFB2012 http://www.pspd.org.pl/pagesnews/stan-hieronymus-gosciem-festiwalu-birofilia-2012-i-jurorem-x-kpd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Jakby ktoś chciał to będę zamawiać. Na brytyjskim Amazonie jest po 11.39 funtów. Gdyby jeszcze 2 osoby zamówiły, to wysyłka jest za darmo. Dostawa zajmuje zwykle kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Tu jest darmowa przesyłka: http://www.bookdepository.com/Brewing-with-Wheat-Stan-Hieronymus/9780937381953 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 O fajny link, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Fajnie, że będzie okazja dostać autograf. Szczególnie, że obie pozycje Stana fajnie się czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się