Jump to content

Fermentacja w niskich temperaturach


Recommended Posts

Wykonałem metodą zacierania pierwsza Warkę ESB-14 BLG Drożdże S-04 napisane jest w instrukcji fermentacja w temperaturze.19-20 C fermentor stoi obecnie w piwnicy gdzie temperatura wynosi 17C . Pytanie czy fermentacja w niższej temperaturze przebiegnie prawidłowo,  czy targac kubeł do domu do temperatury 21-22 C

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam ?

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Piotr Piotr napisał:

fermentor stoi obecnie w piwnicy gdzie temperatura wynosi 17C . Pytanie czy fermentacja w niższej temperaturze przebiegnie prawidłowo

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

W dniu 6.12.2018 o 22:04, zasada napisał:

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Piotr Piotr napisał:

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Ja bym nie przelewał. Co ma ci dofermentowac to piwo, jak oddzielisz piwo od (większości) drożdży?

Link to comment
Share on other sites

Dziekuje wam wszystkim za cenne podpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam ?

W dniu 6.12.2018 o 22:04, zasada napisał:

Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać.

Po drugie 17°C to nie jest niska T.

Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony..

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Piotr Piotr napisał:

Dziekuje wam wszystkim za cenne podpowiedzi i pomoc

Pozdrawiam ?

Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą :)

Fermentacja cicha zajdzie niezaleznie czy piwo bedzie w piwnicy czy w domu. 

Dla drozdzy najlepiej bedzie jak nic nie bedziesz przelewal tylko przeniesiesz do domu po 2 tygodniach na dofermentowanie i sprzatanie po sobie.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam Wszystkich 

Mam pytanie odnośnie fermentacji piwa Przenicznego.

Chciałbym się poradzić w jakich temperaturach przeprowadzić fermętacje aby uzyskać posmaki goździków i bananów. 

Po fermentacji piwo będę przelewał do kega i sztucznie nagazowywał.

Drożdże - Danstar Munich Classic 

Plan mam taki: 7 dni piwnica temp. 17-18 C następnie mieszkanie temp. 21-23 C bez przelewania na cichą

Proszę o opinię i rady 

Pozdrawiam ?

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.