Piotr Piotr Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Wykonałem metodą zacierania pierwsza Warkę ESB-14 BLG Drożdże S-04 napisane jest w instrukcji fermentacja w temperaturze.19-20 C fermentor stoi obecnie w piwnicy gdzie temperatura wynosi 17C . Pytanie czy fermentacja w niższej temperaturze przebiegnie prawidłowo, czy targac kubeł do domu do temperatury 21-22 C Z góry dziękuję za podpowiedzi Pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Cześć. Zostaw tam gdzie jest. Piotr Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 12 minut temu, bielok napisał: Cześć. Zostaw tam gdzie jest. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 3 godziny temu, Piotr Piotr napisał: czy targac kubeł do domu do temperatury 21-22 C Nawet się nie waż ! Piotr Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Temperatura piwnicy to jedno, ale temperatura brzeczki jest ważniejsza. Jak drożdże ruszą to i tak pewnie podbiją temperaturę brzeczki do ~19-20'C. Postawiłbym od razu fermentor na ziemi, żeby odebrało ciepło wytworzone przez drożdże. Piotr Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Piotr Piotr napisał: fermentor stoi obecnie w piwnicy gdzie temperatura wynosi 17C . Pytanie czy fermentacja w niższej temperaturze przebiegnie prawidłowo Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać. Po drugie 17°C to nie jest niska T. Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony.. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez zasada Robert87 i Piotr Piotr 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 W dniu 6.12.2018 o 22:04, zasada napisał: Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać. Po drugie 17°C to nie jest niska T. Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony.. Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Jak chcesz pozyskać drożdże to przelej na cichą, jak nie to możesz zostawić w fermentorze tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Godzinę temu, Piotr Piotr napisał: Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą Ja bym nie przelewał. Co ma ci dofermentowac to piwo, jak oddzielisz piwo od (większości) drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Dziekuje wam wszystkim za cenne podpowiedzi i pomoc Pozdrawiam ? W dniu 6.12.2018 o 22:04, zasada napisał: Po pierwsze tak jak mówią koledzy - przebiegnie prawidłowo i nie masz się o co obawiać. Po drugie 17°C to nie jest niska T. Po trzecie - po dwóch tygodniach zatargaj na górę na kolejny tydzień dla bezpiecznego dofermentowania i będziesz Pan zadowolony.. Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 2 godziny temu, Piotr Piotr napisał: Dziekuje wam wszystkim za cenne podpowiedzi i pomoc Pozdrawiam ? Ale cały czas trzymać na burzliwej, czy do domu na cichą Fermentacja cicha zajdzie niezaleznie czy piwo bedzie w piwnicy czy w domu. Dla drozdzy najlepiej bedzie jak nic nie bedziesz przelewal tylko przeniesiesz do domu po 2 tygodniach na dofermentowanie i sprzatanie po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Witam Wszystkich Mam pytanie odnośnie fermentacji piwa Przenicznego. Chciałbym się poradzić w jakich temperaturach przeprowadzić fermętacje aby uzyskać posmaki goździków i bananów. Po fermentacji piwo będę przelewał do kega i sztucznie nagazowywał. Drożdże - Danstar Munich Classic Plan mam taki: 7 dni piwnica temp. 17-18 C następnie mieszkanie temp. 21-23 C bez przelewania na cichą Proszę o opinię i rady Pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się