majlosz Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 Jak w temacie, używał ktoś kurkumy w postaci korzenia albo proszku? Mam american wita na cichej i myślałem aby dodać dla koloru tylko zastanawiam się w jakiej postaci to zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 Jak dla mnie kurkuma wnosi posmak kurzu (jakkolwiek to brzmi ) i nie wiem czy to dobry pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted December 18, 2018 Author Share Posted December 18, 2018 Zasadniczo wydaje mi się że jest dość neutralna, citra i zest z cytryny powinny ją przykryć :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 Używałem tartego kłącza kurkumy w kilku piwach. Dla mnie wnosi smak i aromat "porzeczkopodobny" (czarna porzeczka). W ilości 80g/10min gotowania potrafi przykryć wszystko z chmieli, więc stosuj z umiarem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted December 18, 2018 Author Share Posted December 18, 2018 5 minut temu, Joosto napisał: Używałem tartego kłącza kurkumy w kilku piwach. Dla mnie wnosi smak i aromat "porzeczkopodobny" (czarna porzeczka). W ilości 80g/10min gotowania potrafi przykryć wszystko z chmieli, więc stosuj z umiarem. co z kolorem? na tym mi najbardziej zależy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 (edited) Nie mam doświadczenia z kolorem od kurkumy w piwie, podejrzewam, że będzie niewielki wpływ. Jak chcesz się bawić w kolor to może sok z aronii lub barwnik z czarnej marchwi. Edited December 18, 2018 by Joosto Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted December 18, 2018 Author Share Posted December 18, 2018 Chodzi bardziej o wzmocnienie "żółci". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 Kurkuma nie jest gorzka, można do woli barwić wszystko na żółto, stąd zastępuje szafran. Kurkumina czyli naturalna żółcień zawarta w kurkumie daje kolor już w wodzie, a szafran potrzebuje trochę alkoholu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 Jak fermentujesz w plastiku, koloru z wiadra się nie pozbędziesz już nigdy. Marynowałem mięso w wiadrze z Castoramy i czym bym nie mył, jest pomarańczowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted December 18, 2018 Author Share Posted December 18, 2018 26 minut temu, Jankasper napisał: Jak fermentujesz w plastiku, koloru z wiadra się nie pozbędziesz już nigdy. Marynowałem mięso w wiadrze z Castoramy i czym bym nie mył, jest pomarańczowe. Słuszna uwaga, próbowałeś NaOH? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 15 minutes ago, majlosz said: Słuszna uwaga, próbowałeś NaOH? Pewnie. Oxi, domestos, zmywarka, parownica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeslaw Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 Spróbuj chromianki, tj. roztworu dichromianu sodu w kwasie siarkowym. Na początek rozcieńczony. Plastiku nie powinno to ruszyć, brud tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted December 19, 2018 Share Posted December 19, 2018 Bardziej się opłaca nowe wiadro kupic:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeslaw Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 (edited) No co Ty? Kwas siarkowy 15 zł / l, dichromian jakieś grosze za kilogram. Za cenę wiadra masz ilość roztworu, która by wymyła z tysiąc takich wiader. Inna sprawa, że nie mam stuprocentowej pewności, czy taka mikstura nie naruszyłaby powłoki wiadra. Jeśli tak, to przygotowujemy w ten sposób wymarzone siedlisko dla przetrwalników bakterii. Edited December 21, 2018 by Czeslaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted December 23, 2018 Author Share Posted December 23, 2018 Dałem 10g na cichą na dwa dni, fermentor zmienił delikatnie kolor ale to nie problem, gorzej że w piwie nie dało pożądanego efektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted December 23, 2018 Share Posted December 23, 2018 6 minutes ago, majlosz said: Dałem 10g na cichą na dwa dni, fermentor zmienił delikatnie kolor ale to nie problem, gorzej że w piwie nie dało pożądanego efektu A jaki dało? Bo w sumie pszeniczniak z kurkuma i jałowcem na lato by mi pasował Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted December 24, 2018 Author Share Posted December 24, 2018 13 godzin temu, Jankasper napisał: A jaki dało? Bo w sumie pszeniczniak z kurkuma i jałowcem na lato by mi pasował Piwo jest pomarańczowe poza tym czuć tak na finiszu w gardle takie wysuszanie, takie typowe jak się za dużo jakiejś przyprawy. Myślę, że 5g na gotowanie byłoby lepsze Jankasper 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostrzynski Posted September 11, 2020 Share Posted September 11, 2020 Ja troszkę odkopię temat ale mam pytanie co do kurkumy. Czy ktoś z was kupował kiedyś coś takiego: https://apteka.bonifratrzy.pl/klacze-kurkumy-50g.html Pierwszy raz spotkałem się z tym, że w aptece mogę kupić przyprawę. Dlatego zastanawiam się czy ona jest jakiejś lepszej jakości. Czy po prostu droższa? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted September 11, 2020 Share Posted September 11, 2020 Kup sobie świeże kłącze kurkumy, która bywa w Lidlu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts