Jump to content

Kurkuma


majlosz

Recommended Posts

Jak w temacie, używał ktoś kurkumy w postaci korzenia albo proszku? Mam american wita na cichej i myślałem aby dodać dla koloru tylko zastanawiam się w jakiej postaci to zrobić.

Link to comment
Share on other sites

Używałem tartego kłącza kurkumy w kilku piwach. Dla mnie wnosi smak i aromat "porzeczkopodobny" (czarna porzeczka). W ilości 80g/10min gotowania potrafi przykryć wszystko z chmieli, więc stosuj z umiarem.

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Joosto napisał:

Używałem tartego kłącza kurkumy w kilku piwach. Dla mnie wnosi smak i aromat "porzeczkopodobny" (czarna porzeczka). W ilości 80g/10min gotowania potrafi przykryć wszystko z chmieli, więc stosuj z umiarem.

co z kolorem? na tym mi najbardziej zależy

Link to comment
Share on other sites

Nie mam doświadczenia z kolorem od kurkumy w piwie, podejrzewam, że będzie niewielki wpływ. Jak chcesz się bawić w kolor to może sok z aronii lub barwnik z czarnej marchwi.

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

Kurkuma nie jest gorzka, można do woli barwić wszystko na żółto, stąd zastępuje szafran. Kurkumina czyli naturalna żółcień zawarta w kurkumie daje kolor już  w wodzie, a szafran potrzebuje trochę alkoholu.

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, Jankasper napisał:

Jak fermentujesz w plastiku,  koloru z wiadra się nie pozbędziesz już nigdy. 

Marynowałem mięso w wiadrze z Castoramy i czym bym nie mył,  jest pomarańczowe. 

Słuszna uwaga, próbowałeś NaOH?

Link to comment
Share on other sites

No co Ty? :D Kwas siarkowy 15 zł / l, dichromian jakieś grosze za kilogram. Za cenę wiadra masz ilość roztworu, która by wymyła z tysiąc takich wiader.

 

Inna sprawa, że nie mam stuprocentowej pewności, czy taka mikstura nie naruszyłaby powłoki wiadra. Jeśli tak, to przygotowujemy w ten sposób wymarzone siedlisko dla przetrwalników bakterii.

Edited by Czeslaw
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, majlosz said:

Dałem 10g na cichą na dwa dni, fermentor zmienił delikatnie kolor ale to nie problem, gorzej że w piwie nie dało pożądanego efektu :)

A jaki dało? Bo w sumie pszeniczniak z kurkuma i jałowcem na lato by mi pasował :) 

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Jankasper napisał:

A jaki dało? Bo w sumie pszeniczniak z kurkuma i jałowcem na lato by mi pasował :) 

Piwo jest pomarańczowe :D poza tym czuć tak na finiszu w gardle takie wysuszanie, takie typowe jak się za dużo jakiejś przyprawy. Myślę, że 5g na gotowanie byłoby lepsze

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.