majlosz Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Jak w temacie, używał ktoś kurkumy w postaci korzenia albo proszku? Mam american wita na cichej i myślałem aby dodać dla koloru tylko zastanawiam się w jakiej postaci to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Jak dla mnie kurkuma wnosi posmak kurzu (jakkolwiek to brzmi ) i nie wiem czy to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zasadniczo wydaje mi się że jest dość neutralna, citra i zest z cytryny powinny ją przykryć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Używałem tartego kłącza kurkumy w kilku piwach. Dla mnie wnosi smak i aromat "porzeczkopodobny" (czarna porzeczka). W ilości 80g/10min gotowania potrafi przykryć wszystko z chmieli, więc stosuj z umiarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 5 minut temu, Joosto napisał: Używałem tartego kłącza kurkumy w kilku piwach. Dla mnie wnosi smak i aromat "porzeczkopodobny" (czarna porzeczka). W ilości 80g/10min gotowania potrafi przykryć wszystko z chmieli, więc stosuj z umiarem. co z kolorem? na tym mi najbardziej zależy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Nie mam doświadczenia z kolorem od kurkumy w piwie, podejrzewam, że będzie niewielki wpływ. Jak chcesz się bawić w kolor to może sok z aronii lub barwnik z czarnej marchwi. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Chodzi bardziej o wzmocnienie "żółci". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Kurkuma nie jest gorzka, można do woli barwić wszystko na żółto, stąd zastępuje szafran. Kurkumina czyli naturalna żółcień zawarta w kurkumie daje kolor już w wodzie, a szafran potrzebuje trochę alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Jak fermentujesz w plastiku, koloru z wiadra się nie pozbędziesz już nigdy. Marynowałem mięso w wiadrze z Castoramy i czym bym nie mył, jest pomarańczowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 26 minut temu, Jankasper napisał: Jak fermentujesz w plastiku, koloru z wiadra się nie pozbędziesz już nigdy. Marynowałem mięso w wiadrze z Castoramy i czym bym nie mył, jest pomarańczowe. Słuszna uwaga, próbowałeś NaOH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 15 minutes ago, majlosz said: Słuszna uwaga, próbowałeś NaOH? Pewnie. Oxi, domestos, zmywarka, parownica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Spróbuj chromianki, tj. roztworu dichromianu sodu w kwasie siarkowym. Na początek rozcieńczony. Plastiku nie powinno to ruszyć, brud tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Bardziej się opłaca nowe wiadro kupic:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 (edytowane) No co Ty? Kwas siarkowy 15 zł / l, dichromian jakieś grosze za kilogram. Za cenę wiadra masz ilość roztworu, która by wymyła z tysiąc takich wiader. Inna sprawa, że nie mam stuprocentowej pewności, czy taka mikstura nie naruszyłaby powłoki wiadra. Jeśli tak, to przygotowujemy w ten sposób wymarzone siedlisko dla przetrwalników bakterii. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez Czeslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Dałem 10g na cichą na dwa dni, fermentor zmienił delikatnie kolor ale to nie problem, gorzej że w piwie nie dało pożądanego efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 6 minutes ago, majlosz said: Dałem 10g na cichą na dwa dni, fermentor zmienił delikatnie kolor ale to nie problem, gorzej że w piwie nie dało pożądanego efektu A jaki dało? Bo w sumie pszeniczniak z kurkuma i jałowcem na lato by mi pasował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 13 godzin temu, Jankasper napisał: A jaki dało? Bo w sumie pszeniczniak z kurkuma i jałowcem na lato by mi pasował Piwo jest pomarańczowe poza tym czuć tak na finiszu w gardle takie wysuszanie, takie typowe jak się za dużo jakiejś przyprawy. Myślę, że 5g na gotowanie byłoby lepsze Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostrzynski Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Ja troszkę odkopię temat ale mam pytanie co do kurkumy. Czy ktoś z was kupował kiedyś coś takiego: https://apteka.bonifratrzy.pl/klacze-kurkumy-50g.html Pierwszy raz spotkałem się z tym, że w aptece mogę kupić przyprawę. Dlatego zastanawiam się czy ona jest jakiejś lepszej jakości. Czy po prostu droższa? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Kup sobie świeże kłącze kurkumy, która bywa w Lidlu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się