Piotr Piotr Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Witam wszystkich Mam takie pytanie odnośnie temperatury fermentacji brzeczki Mianowicie u mnie w piwnicy termometr wskazuje temperaturę otoczenia 19C Lecz na frmentorze termometr wskazuje 16-17C czyli temperaturę brzeczki Pytanie jaką brać pod uwagę temperaturę jeśli chodzi o zalecenia temperatury dotyczacej fermentacji podawanej w przepisie danego stylu piwa. Czy powinienem przenieść fermentora do cieplejszego pomieszczenia aby wskazania temperatury na fermentorze ( brzeczki ) odpowiadały temperaturze fermentacji zlecanej w przepisie danego stylu piwa. Czy temperatura fermentacji dotycząca danego stylu piwa odnosi się do temperatury otoczenia w której powinien znajdować się fermentor. Pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 4 minuty temu, Piotr Piotr napisał: Witam wszystkich Mam takie pytanie odnośnie temperatury fermentacji brzeczki Mianowicie u mnie w piwnicy termometr wskazuje temperaturę otoczenia 19C Lecz na frmentorze termometr wskazuje 16-17C czyli temperaturę brzeczki Pytanie jaką brać pod uwagę temperaturę jeśli chodzi o zalecenia temperatury dotyczacej fermentacji podawanej w przepisie danego stylu piwa. Czy powinienem przenieść fermentora do cieplejszego pomieszczenia aby wskazania temperatury na fermentorze ( brzeczki ) odpowiadały temperaturze fermentacji zlecanej w przepisie danego stylu piwa. Czy temperatura fermentacji dotycząca danego stylu piwa odnosi się do temperatury otoczenia w której powinien znajdować się fermentor. Pozdrawiam ? CO to za drożdże które obniżają temp podczas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 7 minut temu, anteks napisał: CO to za drożdże które obniżają temp podczas fermentacji? S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Któryś z termometrów (albo obydwa) przekłamuje temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Czyli wypieprze ten termometr co mi wskazuje temperaturę otoczenia w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 jeżeli fermentor stoi na ziemi, a termometr w piwnicy wisi pod sufitem to możesz mieć różne wskazania temperatury, przy ziemi będziesz miał chłodniej. Ja tym krystalicznym termometrom nie ufam, mierze temperaturę otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 34 minuty temu, DonBeer napisał: jeżeli fermentor stoi na ziemi, a termometr w piwnicy wisi pod sufitem to możesz mieć różne wskazania temperatury, przy ziemi będziesz miał chłodniej. Ja tym krystalicznym termometrom nie ufam, mierze temperaturę otoczenia. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 @DonBeer Dlaczego im nie ufasz i jaką bierzesz poprawkę na temperaturę fermentacji w stosunku do temperatury otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 zakładam że temperatura w fermentorze podczas pierwszych dni fermentacji jest wyższa od otoczenia o 2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ja też nie ufam tym przylepianym termometrom, kładę termometr szklany na wieczku wiadra i sprawdzam temp otoczenia. Przy 19C bardziej skłaniałbym się na poprawce temperatury fermentacji nawet do +3/4C wewnątrz wiadra. Co innego w przypadku fermentacji w temp otoczenia 16C, drożdże w niższych temperaturach spokojniej prowadzą proces fermentacji, a co za tym idzie wydzielają mniej ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, drakon napisał: Co innego w przypadku fermentacji w temp otoczenia 16C, drożdże w niższych temperaturach spokojniej prowadzą proces fermentacji, a co za tym idzie wydzielają mniej ciepła. @drakon wybacz czepialstwo, ale nie jest to prawda. Drożdże wydzielą bardzo podobną ilość ciepła niezależnie od temperatury fermentacji, pod warunkiem, że ta zachodzi w miarę rozsądnych warunkach. Ilość energii uzyskana z fermentacji zależny od ilości zjedzonych cukrów. W przypadku zdrowej fermentacji drożdże spędzają w tej ścieżce około 99%, pozostałe 1% to charakter szczepu (jak przeczytałem to pierwszy raz to byłem zdziwiony). Temperatura fermentacji w zależności od szczepu może zacząć faworyzować inne ścieżki metaboliczne. Np jak drożdże mają za ciepło to zaczynają produkować alkohole wyższych rzędów i zaczyna pachnieć rozpuszczalnikiem. Mogą też spędzać więcej czasu w innej ścieżce. W tym przypadku ilość wydzielanej energii będzie zapewne inna. Jednakże, nadal zdecydowana większość będzie pochodziła właśnie z fermentacji i czas spędzony w innych ścieżkach nie wpłynie znacznie na proporcje, tym samym na ilość wydzielonego ciepła. Zapewne miałeś na myśli to, że w niższej temperaturze fermentacja potrwa dłużej i wydzielane ciepło rozłoży się w czasie. Również nie będzie tak raptownego wzrostu temperatury w początkowej fazie. To pozwoli łatwiej kontrolować temperaturę. Drożdże nie będą miały ochoty na więcej podziałów jak to konieczne a to wyprodukuje bardziej czysty profil piwa, mniej estrów. Już się zamykam, jakby co to możesz sprawdzić to tu oraz tu. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez Daniel() drakon i kirst74 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Reasumując Panowie to jak z tą różnicą temperatur brzeczki i otoczenia Rozumiem że podana temperatura fermentacji drożdży w przepisie danego stylu odnosi się do temperatury otoczenia w jakiej stoi fermentor. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fexor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 3 minuty temu, Piotr Piotr napisał: Rozumiem że podana temperatura fermentacji drożdży w przepisie danego stylu odnosi się do temperatury otoczenia w jakiej stoi fermentor. ? Nie. Podana temperatura odnosi się do temperatury fermentacji czyli tej wewnątrz fermentora. Wszystko zależy od szczepu drożdży, ich kondycji, panujących warunków ale ja zawsze zakładam że temperatura wewnątrz fermentora jest wyższa o 2-3 stopnie niż otoczenia (przez pierwsze kilka dni) dla górnej fermentacji oraz 1 stopień więcej dla piw dolnej fermentacji. Wiem że to tylko założenie i czasami może okazać się błędne ale zawsze bliższe prawdy niż poleganie tylko na temperaturze otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 4 godziny temu, Daniel() napisał: Zapewne miałeś na myśli to, że w niższej temperaturze fermentacja potrwa dłużej i wydzielane ciepło rozłoży się w czasie. Dokładnie to miałem na myśli, dzięki za linki. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 22 minuty temu, Fexor napisał: Nie. Podana temperatura odnosi się do temperatury fermentacji czyli tej wewnątrz fermentora. Wszystko zależy od szczepu drożdży, ich kondycji, panujących warunków ale ja zawsze zakładam że temperatura wewnątrz fermentora jest wyższa o 2-3 stopnie niż otoczenia (przez pierwsze kilka dni) dla górnej fermentacji oraz 1 stopień więcej dla piw dolnej fermentacji. Wiem że to tylko założenie i czasami może okazać się błędne ale zawsze bliższe prawdy niż poleganie tylko na temperaturze otoczenia. Tylko że u mnie sytuacja jest odwrotna Temperatura otoczenia to 19 C a Temperatura brzeczki to 16-17 C zgodnie ze wskazaniami termometru naklejonego na fermentor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fexor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ja robię tak samo jak napisał drakon parę postów wyżej, czyli kładę termometr ten którego używam do zacierania obok fermentora lub na jego pokrywę. Te ciekłokrystaliczne już też zauważyłem że pokazują jakieś dziwne wartości. Ważne żeby termometr był na tej samej wysokości co fermentor tak jak pisał wcześniej DonBeer. Nie wiem gdzie trzymasz fermentor ale ja u siebie zauważyłem że termometr postawiony wysoko na półce wskazywał o 2oC wyżej niż przy samej ziemi a to już jest spora różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 6 minut temu, Fexor napisał: Ja robię tak samo jak napisał drakon parę postów wyżej, czyli kładę termometr ten którego używam do zacierania obok fermentora lub na jego pokrywę. Te ciekłokrystaliczne już też zauważyłem że pokazują jakieś dziwne wartości. Ważne żeby termometr był na tej samej wysokości co fermentor tak jak pisał wcześniej DonBeer. Nie wiem gdzie trzymasz fermentor ale ja u siebie zauważyłem że termometr postawiony wysoko na półce wskazywał o 2oC wyżej niż przy samej ziemi a to już jest spora różnica. 8?faktycznie u mnie termometr jest wyżej niż fermentor stoi muszę to skorygować Pozdrawiam dzięki za pomocne komentarze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Termometr który mierzył temperaturę otoczenia w piwnicy wywaliłem do śmieci Nowy termometr pokazuje prawie taką sama temperaturę otoczenia jak i termometr na fermentor. Dziękuję wszystkim za dyskusję i pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się