Bimber_S Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów czy robicie starter do blendów drożdży z brettami, dodawanych na dluugą cichą. Chodzi mi głównie o te które są w małych saszetkach/fiolkach bez pożywki jak w Wyeast'ach. Wyczytałem bodajże na opakowaniu the yeast bay ze starter jest nie wskazany ponieważ zmienia proporcje między drożdżami i bakteriami, jednak trochę mam obawy czy taka mała paczka wystarczy aby dobrze "zakwasić" piwo podczas klilkumiesiecznej fermentacji. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Na "cichą" nie ma potrzeby, przynajmniej ja nie robiłem. edit: " blendów drożdży z brettami " nie zawierają bakterii więc nie zakwaszą Ci piwa. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Jak na cichą to nie. Paczka wystarczy, oczywiście o ile zawiera bakterie a nie tylko blend brettów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber_S Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Przepraszam, nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodzi mi o blendy typu Wyeast Roselare Blend, lub White Labs Belgian Sour Mix1, które są mieszankami drożdży i bakterii. Dopytuję, ponieważ mam w balonie flandersa na wyeast'ach wspomnianych i po ponad 10 m-cach nie jest niestety kwaśny. Do kolejnego chcialbym spróbować innych drożdży np. White labs i ciekawi mnie czy zawartość 1 saszetki da radęWysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Może za dużo chmielu nawaliłeś i się nie zakisiło, a reszty flandrowych aromatów też nie ma ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber_S Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ma. Mocno winny aromat, czuć lekko bretty i do tego bardzo ładnie dębem przeszedł od kostki. Kwasowości jednak słaba. Może rzeczywiście za dużo chmielu - dzięki za podpowiedź, będę uważał na to przy kolejnym. Jest to mój ulubiony gatunek więc będę walczył dalej, szkoda że tak długo trzeba czekać na wynikiWysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się