mich321 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 hej, będe robił zaraz pierwsze piwo, z brewkitu jak co, i chciałbym się zapytać czy konieczne jest butelkowanie czy kegowanie, a nie można zostawić w fermentorze i tam dodać cukru czy jakiś inny sposób? :D Tak, wiem, że głupie szczeniackie pytanie, przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Jak dodasz cukru do fermentatora, to drożdże jego zjedzą, a dwutlenek węgla ucieknie. Musisz albo kegować albo refermentować w szczelnym zamknięciu, żeby nagazować piwo Nie wiem, jakie ciśnienie w butelce zakapslowanej panuje. Wydaje mi się, że zakręcenie piwa w plastikowych butelkach też by mogło być. Butelki plastikowe chyba wytrzymają takie ciśnienie. Z tym, że musisz je trzymać bez dostępu słońca, bo otrzymasz potężnego skunksa zamiast piwa Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 A daj podpowiedź, skąd takie pytanie? Być może, kombinujesz naokoło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 W fermentorze takim plastikowym nie nagazujesz, ponieważ pojemnik musi być szczelny żeby co2 się mogło rozpuścić. Wiadro nawet jak uszczelnisz to najprawdopodobniej ciśnienie je zniszczy. Po za tym po otworzeniu wygazowało by się jak otwarta butelka. O temacie lepiej zapomnij. Jak nie chce ci się butelkować to możesz nalać w pety po gazowanych napojach, oczywiście umytych i zdezynfekowanych. Ma to swoje wady, ale koszt tyle co umyć, a napełnić kilka butelek pet to chwila. Z tym że nie jest to rozwiązanie na długie leżakowanie piwa, raczej do szybkiego spożycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Nie trzeba, można wypić nienagazowane prosto z wiadra. overstack i ksiegarz5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Nie trzeba, można wypić nienagazowane prosto z wiadra. )) dobre! Ubawiłem się na wieczór Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 1 godzinę temu, mich321 napisał: czy jakiś inny sposób Sprawdź polypin - on imituje nieudolnie cask. Ja tak zrobiłem jedno lekkie piwo i bardzo mi podeszła ta forma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overstack Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Dla leniwych są do dyspozycji 5L "party" butelki po mineralce. Kiedyś rozlałem mini warkę w 2 szklane 5L gąsiorki z zamknięciem patentowym, to był najszybszy rozlew, nawet szybszy niż w kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 15 godzin temu, overstack napisał: Dla leniwych są do dyspozycji 5L "party" butelki po mineralce. Kiedyś rozlałem mini warkę w 2 szklane 5L gąsiorki z zamknięciem patentowym, to był najszybszy rozlew, nawet szybszy niż w kegi Tyle że taki sposób ma zasadniczą wadę. 20 litrów piwa musisz wypić na cztery razy ;) Jak już komuś na prawdę wybitnie się nie chce babrać ze szklanymi butelkami i kapslowaniem, to najprostszym wyjściem jest zebranie pustych petów (0,5-1,5 litra) i rozlew. Przy czym takiego piwa bym dłużej jak dwa miesiące nie trzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overstack Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Wiadomo że lenistwo przy rozlewie daje złe rezultaty. Pisałem o pięciolitrowych szklanych gąsiorkach w kontekście testowej mini warki. Plastikowe butelki 1,5 L mogę być czasem pomocne przy testach z wysyceniem. Wystarczy kupić mosiężne zaworki samochodowe, końcówkę do pompowania na wężyk i gotowe. Przyda się też czasami przy rozlewie do butelek, gdy zostaje niewielka ilość która jest na normalną butelkę 0,5 za mała, wtedy przelewam do małej plastikowej, zakręcam zakrętką z zaworkiem i mam szybką próbkę nagazowanego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi