nitro2311 Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 51 minut temu, Wuuu napisał: Kiedyś tez używałem oxi ale od kilkunastu warek jadę na Starsanie. Nigdy nie miałem infekcji. Też mam kocioł automatyczny tylko Grainfathera i robię tak, że po zacieraniu i wysładzaniu filtruję pierwszy raz przez siatkę nylonową do fermentora, czyszczę GF, zmieniam standardowy filtr na hop stoper i przelewam brzeczkę spowrotem. Hop stoper świetnie wyłapuje praktycznie wszystkir chmieliny po gotowaniu, ale zawsze tez przy spuszczaniu na wężyk zakladam raz jeszcze tę siatkę (też ma chyba ok 100 micronów). Tej samej siatki używam też do chmielenia na zimno, więc po 3-4 dniach wyciągam woreczek z chmielem i też praktycznie nic nie pływa w piwie. Cold crash w 4C na 48h i przy rozlewie leci klarowne piwo. Co tam się dostanie to z drożdżami osiądzie jeszcze na dnie butelek, ale nigdy gushingu też nie miałem przy standardowych piwach bez fikuśnych dodatków. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Może również zainwestuje w hopstopper. A jak wygląda ten Twój hopstopper do Grainfathera ? Jest jakiś dedykowany ? A taką siatkę, którą zakładasz na wężyk i używasz (100 mikronów) do chmielenia to gdzie kupiłeś ? Widzę, na allegro tylko 300 mikronów: https://allegro.pl/oferta/siatka-inox-filtr-300-mikron-piwo-chmiel-20x20cm-7828385957 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Zrób jakieś słodowe piwo z minimalną ilością chmielu. Jeśli robisz w kołko tylko IPA chmielone na zimno to wcale nie musi być to infekcja. Jak Ci takie piwo wyjdzie też z takim posmakiem to będziesz miał pewność, że pewnie jakaś infekcja. A jak nie, to źle odfiltrowujesz chmieliny po chmieleniu na zimno. Sama pończocha się słabo sprawdza. Spróbuj z druciakiem na drugim końcu węża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Chyba na tą chwilę kupię nowy zestaw pojemników, bo trochę zaczęła mnie przerażać konieczność używania NaOH, kwasu fosforowego itp... Mam jeszcze kilka pytań: 1. Gdzie kupujecie Starsan ? Przelewacie to potem do jakiegoś "psikacza"? Ja wszędzie widzę pojemniki bez rozpylacza, a podobno tym się spryskuje raczej. Chociaż teraz znalazłem taki opis: " Może być nanoszony atomizerem, gąbką lub stosowany poprzez płukanie." Jak tego używacie? Przecież nie będę gąbką jechał, a atomizerem spryskać wszystko dokładnie z zakamarkami to też musi być niezła jazda. 2. Wspominaliście, żeby zaopatrzyć się w hop stopera, ja w swoim kotle mam coś takiego: Dość niewielka powierzchnia, ale w zasadzie nie mam problemów z filtracją, jednak pewnie oczka zbyt grube ? Może lepiej do kotła podczas warzenia wrzucić dodatkowo hopspidera: https://allegro.pl/oferta/hop-spider-10x25cm-filtr-do-chmielu-piwo-domowe-7807973509 Co myślicie ? 3. Dodatkowa siatka filtrująca na wężyk zamiast pończochy - ja znalazłem tylko coś takiego: https://allegro.pl/oferta/siatka-inox-filtr-300-mikron-piwo-chmiel-20x20cm-7828385957 ale to ma 300 mikronów. Czego używacie ? Możecie mi dać namiar na jakiś fajny filtr/siatkę na wężyk ? Edytowane 14 Marca 2019 przez nitro2311 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Co do Starsanu to ja kupuje na Amazonie tylko ze jest dosyc drogi bo malutka buteleczka kosztuje prawie 20€, ale na moje potrzeby starcza mi na dlugo. W Polsce to z tego co widzialem na forum sa zbierane zamowienia zbiorowe, wiec wystarczy sie zapisac i przelac na konto osobie zamawiajacej, wychodzi to bardzo tanio - musisz poszukac tego watku. Jesli chodzi o Hop Spidera to bym jeszcze dalej poszukal bo ten dosyc drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Ja starsan dorwałem w Wawie w piwnym krafcie, miał go od ręki gościu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 18 godzin temu, kaingorn napisał: Ja starsan dorwałem w Wawie w piwnym krafcie, miał go od ręki gościu Starsan jest do kupienia w sklepach piwowarskich bez problemu - butelka 118 ml to jakies 35 zł lub mniej - niespełna pół litra za 70 zł można bez problemu kupić. A ta ilość do końca świata wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 23 godziny temu, nitro2311 napisał: Przecież nie będę gąbką jechał, a atomizerem spryskać wszystko dokładnie z zakamarkami to też musi być niezła jazda. Właśnie na tym polega skuteczność Starsanu, że specjalnie jest on tak zaprojektowany, żeby się pienić i przez to lepiej dochodzić w te zakamarki. Ta piana jest nieszkodliwa, można prosto na nią lać piwo bez obaw o smak i zdrowie Pomyślano go tak, że PH brzeczki neutralizuje działanie Starsanu, także w piwie go praktycznie nie ma, bo jest zneutralizowany i rozłożony na łopatki Ja sam żałuję, że nie kupiłem od razu Starsanu, tylko zamówiłem 5 kg OXY Ale jak je przerobię, to na bank zamawiam Starsan, bo jak czytałem, to środek wymyślony specjalnie dla branży piwowarskiej i faktycznie literatura mnie przekonuje, że to prawda a najlepsze jest w nim właśnie to, że można nim po prostu spryskiwać sprzęt i wystarczy krótki czas kontaktu, żeby się pozbyć wszelkich niechcianych form życia z naszej aparatury A póki co mam 5 kg OXY i 5 litrów Desprej'a Także wchodzę do kuchni, jak Billy Kid do Saloon'u Nikt nie ma szans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Może również zainwestuje w hopstopper. A jak wygląda ten Twój hopstopper do Grainfathera ? Jest jakiś dedykowany ? A taką siatkę, którą zakładasz na wężyk i używasz (100 mikronów) do chmielenia to gdzie kupiłeś ? Widzę, na allegro tylko 300 mikronów: https://allegro.pl/oferta/siatka-inox-filtr-300-mikron-piwo-chmiel-20x20cm-7828385957Tak, dedykowany. Na stronie twojbrowar.pl znajdziesz też taki z gwintem 3/4 bodajże i te siatki nylonowe. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Mam worek 100mikronów do filtrowania, ale dość duży 40x30cm Przy dekantowaniu brzeczki do fermentora wkladałem go do pojemnika, przelewałem przez niego brzeczkę, po czym wyciągałem worek. Brzeczka pozostawała klarowna. Teraz uzywam mniejszych (15x10cm), worków 150mikronów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 5 godzin temu, DevilNoOne napisał: Starsan jest do kupienia w sklepach piwowarskich bez problemu - butelka 118 ml to jakies 35 zł lub mniej - niespełna pół litra za 70 zł można bez problemu kupić. A ta ilość do końca świata wystarczy Dlatego mnie dziwi ta nagonka na kupno i zbiórki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 3 godziny temu, kaingorn napisał: Dlatego mnie dziwi ta nagonka na kupno i zbiórki Starsan w TB - 55 zł za 236ml Starsan na zrzucie ostatniej - 25 zł za 250ml Ja się wcale się nie dziwie, choć sam kupiłem w sklepie (ale to z lenistwa) Co do tematu - wymiana pojemników i wszystkie sprawy dotyczące dezynfekcji - jak najbardziej, ale i tak obstawiam, że trawa wynika z tego, że za długo chmielisz na zimno, a gushing ze słabej filtracji. Daj znać, czy się uporałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 W dniu 16.03.2019 o 01:14, PawelW napisał: Starsan w TB - 55 zł za 236ml Starsan na zrzucie ostatniej - 25 zł za 250ml Ja się wcale się nie dziwie, choć sam kupiłem w sklepie (ale to z lenistwa) Się dziwię bo właśnie też jestem leń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Kupiłem w końcu i Starsan, chłodnicę, nowy fermentor i worek do chmielenia i filtrowania (nazywany hop spiderem), może w końcu pozbędę się niechcianego posmaku i gushingu, a jak nie to się chyba poddam... Ogólnie gość w TB mi powiedział, że nie powinno się do fermentacji używać pojemnika z kranikiem bo tam jest największa szansa na rozwinięcie się jakiegoś syfu. Wziąłem więc zwykły i będę to potem zlewał rurką, aczkolwiek wtedy znowu jest kontakt z ustami - jakoś to muszę zassać a nie znam tajemnych technik. To chyba jednak i tak bezpieczniejsza opcja, niż kranik ? Mam jeszcze problem z chłodnicą. Założyłem wężyki i podpiąłem, ale nie mogę uzyskać szczelności wykorzystując zestaw zacisków. Jak bym mocno ich nie przykręcił na rurce, to i tak lekko z obu kapie. Tak powiedzmy jedna kropla na 10 sekund. Powiedzmy, że będę chłodził brzeczkę z 20 min, to 120 kropelek mi wpadnie do piwa. Czy to może być problem ? Woda niby chlorowana, chłodnica i tak idzie do gotowania wcześniej, więc teoretycznie chyba nie powinno to stanowić jakiegoś wielkiego problemu ? .... i jeszcze odnośnie tego "hop spidera" To jest po prostu taki niemały worek, którego nie mam jednak jak rozpiąć na garnku, bo chyba było trzeba dokupić jakąś specjalną konstrukcję o której nie pomyślałem. Powinno to wyglądać tak: Nie wiem skąd to wziąć i nie mam potrzebnych materiałów i umiejętności, żeby zbudować tak jak wyżej, więc oprawie to w kółko od halogena i jakoś umieszczę na środku gara, tylko wtedy to będzie jakby taka skarpeta (niezbyt duża średnica) zwisająca do kotła. Mam nadzieję, że taka nieduża powierzchnia styku chmielu z wodą jednak wystarczy ? Może się to rozejdzie w tym garze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 19 godzin temu, nitro2311 napisał: Ogólnie gość w TB mi powiedział, że nie powinno się do fermentacji używać pojemnika z kranikiem bo tam jest największa szansa na rozwinięcie się jakiegoś syfu. Wziąłem więc zwykły i będę to potem zlewał rurką, aczkolwiek wtedy znowu jest kontakt z ustami - jakoś to muszę zassać a nie znam tajemnych technik. To chyba jednak i tak bezpieczniejsza opcja, niż kranik ? No niby tak, ja osobiscie nigdy przez kranik infekcji nie mialem ale czytalem o takich przypadkach. Ja do fermentorow bez kranika mam specjalna pompke ktora podpinasz pod wezyk, raz zaciagniesz i leci sobie. Dodatkowo nie zasysa od spodu tylko z boku wiec nawet jak spuszczasz praktycznie do zera trzymajac pomke w osadzie to ci syfu nie naciagnie. Musisz sie rozejrzec za nimi - jest to lepsze i wygodniejsze niz zasysanie ustami. 19 godzin temu, nitro2311 napisał: Mam jeszcze problem z chłodnicą. Założyłem wężyki i podpiąłem, ale nie mogę uzyskać szczelności wykorzystując zestaw zacisków. Jak bym mocno ich nie przykręcił na rurce, to i tak lekko z obu kapie. Tak powiedzmy jedna kropla na 10 sekund. Powiedzmy, że będę chłodził brzeczkę z 20 min, to 120 kropelek mi wpadnie do piwa. Czy to może być problem ? Woda niby chlorowana, chłodnica i tak idzie do gotowania wcześniej, więc teoretycznie chyba nie powinno to stanowić jakiegoś wielkiego problemu ? Widocznie nie masz odpowiej srednicy weza. Ja mam na chlodnicy wyjscia 12 mm, dokupilem dokladnie z taka sama srednice wewnetrzna wezyk i nie mam zadnego problemu, nawet nie uzywajac zaciskow. 19 godzin temu, nitro2311 napisał: .... i jeszcze odnośnie tego "hop spidera" To jest po prostu taki niemały worek, którego nie mam jednak jak rozpiąć na garnku, bo chyba było trzeba dokupić jakąś specjalną konstrukcję o której nie pomyślałem. Powinno to wyglądać tak: Jak dla mnie nie wyglada to jak Hop Spider tylko jak worek do BIAB. Ale zwal jak zwal, wazne zeby swoja role pelnilo. Metalowy Hop Spider bylby duzo wygodniejszy do uzytkowania i do czyszczenia. Do tego nie musialbys budowac jakichkolwiek konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Jednak ten worek się sprawdził, tak mi się przynajmniej wydaje. Od razu po gotowaniu wyciągnąłem cały chmiel w kilka sekund. Ten metalowy, który widziałem w TB wydawał mi się malutki, ale może to tylko takie wrażenie, bo nie wyciągałem z opakowania. Ewentualne resztki wyłapał drugi filtr na kraniku. ...aktualnie piwko już ostro bulgocze i w końcu czuję łady zapach z rurki. Trochę przeszkadza brak kranika w fermentorze, bo żeby pobrać próbkę do pomiarów blg, będę musiał otwierać wieko i jakąś chochlą nabierać, mam jednak nadzieję na przełomowe piwko, bez infekcji, gushingu i niechcianego posmaku PS. Teraz nawet na przezroczystym fermentorze widzę, że osad chmielowy (tam gdzie sięga piana) to taki cieniutki, minimalnie zauważalny paseczek. Poprzednio był to pas grubości 2 cm, tak że ciężko to było nawet później domyć. Na razie jest dobrze Edytowane 22 Marca 2019 przez nitro2311 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 7 minut temu, nitro2311 napisał: ...aktualnie piwko już ostro bulgocze i w końcu czuję łady zapach z rurki. Trochę przeszkadza brak kranika w fermentorze, bo żeby pobrać próbkę do pomiarów blg, będę musiał otwierać wieko i jakąś chochlą nabierać, mam jednak nadzieję na przełomowe piwko, bez infekcji, gushingu i niechcianego posmaku Jesli robisz pomiar refraktometrem to wystarczy mala pipeta - zazwyczaj sa dolaczone w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Akurat takiego sprzętu nie posiadam, ale teraz widzę, że można poniżej 100 kupić: https://allegro.pl/oferta/refraktometr-cukromierz-balingometr-atc-alc-brix-7875739319 Takie lepsze to nawet koło 400. Jest sens kupować taki jak wyżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Akurat takiego sprzętu nie posiadam, ale teraz widzę, że można poniżej 100 kupić:https://allegro.pl/oferta/refraktometr-cukromierz-balingometr-atc-alc-brix-7875739319 Takie lepsze to nawet koło 400. Jest sens kupować taki jak wyżej ?To jest sprzęt z aliexpresu. Tam jest taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Ja mam tez chinski z tego ATC do mierzenia Brix. Sprawdza sie w miare dobrze. Na aliexpres kupisz najtaniej, ja zaplacilem na amazonie posrednikowi nieco wiecej ale przesylke mialem w ciagu kilku dni. Zamawiajac z Ali musisz sie liczyc ze dostawa moze nieco potrwac, ale zaoszczedzisz nieco kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro2311 Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 No to może się zaopatrzę, pomiary będą prostsze i przyjemniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 4 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Witam! Mam podobny problem co kolega z pierwszymi 2 warkami zacieranymi. Do tej pory warzyłem z ekstraktów i piwko wychodziło fajne (robię również głównie IPA) Pierwsza warka WHITE IPA zatarła mi się raczej na wytrawnie (parę błędów było) nie dawałem żadnych przypraw tylko sporo chmielu i po pierwszych próbach piwko pijalne ale kurcze trawa, łodyga i takie tam. W porównaniu do IPA z ekstraktów to nie ma nawet co stawiać. Nagazowanie natomiast ok. Przepis https://brewness.com/pl/recipe/rice-white-ipa-leon-browar-w-trakcie-opracowania/view Również chmieliłem 7 dni oraz nie usuwałem chmielu przed chłodzeniem ? Ale moje pytanie jest następujące czemu przy ekstraktach to w zasadzie nie miało znaczenia (chmielone nawet i 9 dni na zimno) i o żadnej trawie nie ma mowy??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Nie ma znaczenia czy jest z ekstraktu czy z zacieraniem. Musiałeś gdzieś indziej popełnić błąd, którego wtedy nie popełniłeś, albo teraz dostałeś słabej jakości chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 W kolejnej warce Ipa gdzie zastosowałem częściowe zacieranie również wyczuwalne nuty trawiaste, łodygowe ale już dużo słabsze, akceptowalne. https://brewness.com/pl/recipe/leos-aipa-partial-mash-1/view Podobnie chmiel był dany 7 dni na zimną może za długo rzeczywiście. W obu przypadkach użyty amarillo oraz cascade z tej samej dostawy, więc jeśli chmiel to któryś z tych jest winowajcą Dziwi mnie tylko że wcześniejsze warki na ekstraktach z użyciem tych chmieli (inne partie) nie dawały takich efektów, a trzymałem na zimnej 7 i więcej dni z chmielem. Ale już kolejna warka Hafe- weizen pełne zacieranie i o trawie nie ma mowy. Są goździki i banany ? choć na razie to tylko nienagazowana brzeczka tak smakuje. Oczywiście w tym piwie są śladowe ilości chmielu więc chyba to chmiel winny Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 6 hours ago, Leon11 said: Dziwi mnie tylko że wcześniejsze warki na ekstraktach z użyciem tych chmieli (inne partie) nie dawały takich efektów, a trzymałem na zimnej 7 i więcej dni z chmielem Może wysładzasz zbyt gorącą wodą (np. wrzątkiem) albo zbyt dużą ilością wody i wypłukujesz ze słodu garbniki, które podbijają trawę i łodygę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Leon11 napisał: Dziwi mnie tylko że wcześniejsze warki na ekstraktach z użyciem tych chmieli (inne partie) nie dawały takich efektów, a trzymałem na zimnej 7 i więcej dni z chmielem. Potrafią być ogromne różnice w chmielach pomiędzy partiami, a niestety w sklepach w Polsce często nowofalowe odmiany pozostawiają sporo do życzenia. Najgorsze, że trafi się taki jeden trawiasty/łodygowy w mieszance kilku i już masz cały profil zepsuty. Kiedyś zrobiłem APA na 5 chmielach, wyszło trawiaste i kiepskie. Powąchałem porządnie te chmiele na sucho, wytypowałem 2, które mi nie do końca pasowały (choć to było oczywiście mocno intuicyjnie, bo bardzo ciężko to wyczuć na sucho). Zrobiłem Imperial IPA na pozostałych 3 i wyszło rewelacyjne bez żadnej trawy. Edytowane 5 Maja 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się