Juniorek Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Panowie poszukałem receptur na portera z tym co aktualnie mam w domu, znalazłem coś takiego, prosiłbym o uwagi sugestie itp Słód pilzneński 5,2kg Słód Monachijski I 2,0kg Słód Monachijski II 1,0kg Słód karmelowy 300 500g Słód karmelowy 600 300g Słód barwiący 1400EBC 100g Zacierani 50°C zasyp 55°C 5min 62°C 30min 72* 50min 76°C 10min + zasyp słodu barwiącego Marynka 35g 60min Lubelski 60g 10min czas gotowania 2h Drożdze jakich bym użył to gęstwa w34/70 po lekkim Pilsie Edytowane 19 Marca 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Według mnie zdecydowanie za mało słodu barwiącego. Dałbym 300 - 500 gram pod koniec ostatniej przerwy, tak, żeby z 20 minut był w zacierze - trochę posmaków palonych jest w porterze pożądane. Rozważ też zrobienie z niego Cold Brew. Nie bój się, to nie za dużo - robiłem ostatnio stouta 18,5 BLG, na 12 litrów dałem pół kilo jęczmienia prażonego cold brew na ostatnie 15 minut zacierania i wyszedł naprawdę spoko. Wygrzew w 78 Stopniach jeśli ma spełnić swoją funkcję. Reszta OK. Edytowane 22 Marca 2019 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Może się przyda. Przesłałem przepisy na Robust Portery. Na samego portera akurat nie posiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Akurat porter nie powinien być czarny ani mocno palony. To nie stout czy ris. Słod karmelowy 600 też wnosi palone posmaki. Palony jęczmień nie jest tradycyjnym dodatkiem do lagerów. Przepis kolegi Juniorka wygląda na dobry. Ale niektórzy lubią czarne, palone portery i wtedy porady TomXa są dobre, choć takim porterem konkursu raczej by nie wygrał. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Czyli warzenie dotyczy porteru bałtyckiego jednak? Daleki byłbym od kategoryczności w mówieniu, że porter to nie stout czy ris, zwłaszcza że ten ostatni tak naprawdę nazywał się Imperial Stout Porter, (przypominam, że gwarancja carska DOPIERO pod koniec XIX-go wieku dodała do imperial stout porterów browaru Barclay and Perkins przedrostek "Russian") który po dodaniu drożdży fermentacji dolnej, stał się właśnie porterem bałtyckim i jako takie jest trawestacją mocnych angielskich porterów (tzw. stout porters). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 23 minuty temu, Bogi napisał: Czyli warzenie dotyczy porteru bałtyckiego jednak? Daleki byłbym od kategoryczności w mówieniu, że porter to nie stout czy ris, zwłaszcza że ten ostatni tak naprawdę nazywał się Imperial Stout Porter, (przypominam, że gwarancja carska DOPIERO pod koniec XIX-go wieku dodała do imperial stout porterów browaru Barclay and Perkins przedrostek "Russian") który po dodaniu drożdży fermentacji dolnej, stał się właśnie porterem bałtyckim i jako takie jest trawestacją mocnych angielskich porterów (tzw. stout porters). Na W34/70 górnej fermentacji się raczej nie zrobi. A kategorii nie wymyśliłem sam. Ja lubię ciemne, palone portery, ale z konkursu mi taki wyrzucili, za zbyt ostrą paloność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Czyli Juniorek chce warzyć bałtycki porter, a taki wymaga fermentacji dolnej, ale zasypem nie powinien się różnić od stout porterów fermentacji górnej. Dużo kategorii wymyślili ludzie nie biorący pod uwagę wykładni historycznej, którą łatwo przedstawić, porter-stout porters-porter bałtycki. Zwykła kolej rzeczy; piwo, które przyjęło się na danym obszarze, bierze z tego obszaru cechy charakterystyczne dla innych piw, więc następuje zmiana na drożdże fermentacji dolnej. My już nic tu więcej nie wymyślimy. Bo też i takie mają być, i ciemne-no raczej i z odpowiednim dodatkiem paloności (tożsamość między palonym jęczmieniem w bałtykach, a czarnym słodem w porterach angielskich). Edytowane 23 Marca 2019 przez Bogi Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 (edytowane) Dzięki wszystkim bardzo za odpowiedzi jako ze miałem wolna chwile to zrealizowałem recepturę, jednak slod zamówiłem barwiący a dostałem czekoladowy 1000ebc dlatego dałem 200g i wymoczyłem go w wodzie do wyslodzenia przed podgrzaniem po czym resztę słodu wsypałem do kadzi. Niestety lub stety ale uzyskałem ~20blg chociaż liczyłem na więcej. Trudno następnym razem sprobuje coś zmienić w recepturze i użyć słodu barwiącego. Ale najpierw muszę zrobić coś ponownie lekkiego aby zebrać gęstwę ps. Nie wiem co mnie skłoniło ale dałem 300g płatków owsianych Edytowane 24 Marca 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 3 godziny temu, Juniorek napisał: Nie wiem co mnie skłoniło ale dałem 300g płatków owsianych Raczej zginą w tłumie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 8 godzin temu, Juniorek napisał: Dzięki wszystkim bardzo za odpowiedzi jako ze miałem wolna chwile to zrealizowałem recepturę, jednak slod zamówiłem barwiący a dostałem czekoladowy 1000ebc dlatego dałem 200g i wymoczyłem go w wodzie do wyslodzenia przed podgrzaniem po czym resztę słodu wsypałem do kadzi. Niestety lub stety ale uzyskałem ~20blg chociaż liczyłem na więcej. Trudno następnym razem sprobuje coś zmienić w recepturze i użyć słodu barwiącego. Ale najpierw muszę zrobić coś ponownie lekkiego aby zebrać gęstwę ps. Nie wiem co mnie skłoniło ale dałem 300g płatków owsianych Przy dużych piwach wydajność jest mniejsza niż normalnie. Następnym razem warto uwzględnić. Ale 20blg to dobra gęstość. Teraz tylko cierpliwości przy fermentacji i będzie z tego bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Fermentacje przeprowadzam e lodowce, spieszyć się kompletnie nie spieszę mam zamiar leżakować go zasada ilość tygodni=ilość ekstraktu. Ponadto Mam jeszcze pytanie czy można podbić chociaż trochę kolor? Narazie jest taki przejrzysty trochę, leczy bym wolał ciemniejszej, czy mogę zrobić cis na zasadzie ze zatre slod barwiący ostudze i dodam na cicha? Czy lepiej użyć ekstrakt barwiący WES? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Porter pracuje w 10°C przez ponad tydzień aktualne 12BLG. Grzybki zjadły średnio 1blg na jeden dzień, myśle ze jeszcze z tydzień i pora zlewać na cicha, no nic zobaczymy co z niego będzie Aktualnie narodził mi się w głowie single hop, co myślicie jakiś polecany chmiel? Myślałem o jakimś amerykańcu i drożdżach us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 W dniu 23.03.2019 o 11:48, Bogi napisał: Daleki byłbym od kategoryczności w mówieniu, że porter to nie stout czy ris, zwłaszcza że ten ostatni tak naprawdę nazywał się Imperial Stout Porter, (przypominam, że gwarancja carska DOPIERO pod koniec XIX-go wieku dodała do imperial stout porterów browaru Barclay and Perkins przedrostek "Russian") który po dodaniu drożdży fermentacji dolnej, stał się właśnie porterem bałtyckim i jako takie jest trawestacją mocnych angielskich porterów (tzw. stout porters). Tak, a w tym samym czasie Brown Porter był robiony w 100% ze słodu Brown, który był słodem enzymatycznie aktywnym i wędzonym. Jednak tutaj nie chodzi, jak mniemam, o style historyczne, a obecne Portery Bałtyckie robi się często na samym słodzie bazowym i karmelowym. Zdaję sobie sprawę że niektórzy jutuberzy i przedstawiciele tzw. kraftu sądzą że Porter Bałtycki to powinien być RIS na dolnych drożdżach, ale to nie ma za wiele wspólnego z obecną definicją stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Przelałem na cicha, smak wręcz cudowny, bardzo mi smakuje, jednak jego barwa mi się nie podoba. Następny będzie lepszy mam nadzieje, bo jak na pierwszy Warkę portera jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Porter przerósł moje oczekiwania, jest świetny w smaku zastanawiam się czy jest już czas aby jego butelkowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Podepnę się do tematu. Zrobiłem ostatnio portera imperialnego. Dziś poszedł na cichą z 250g Suski sechlońskiej. Pytania do znawców. 1 czy taka ilość śliwki na 19l będzie optymalna i wyczuwalna? Jak długo to trzymać w piwie? 2 na opakowaniu pisze że zawartość cukrów w 250g śliwki to ok 170g co podbije ekstrakt o prawie 1 blg przy założeniu że cały cukier przejdzie do piwa. Ile może tych cukrów przez 2-3 tyg przejść do piwa. Pytam bo alko już jest na poziomie przeżywalności drożdży a jak jeszcze one cukier ze śliwek przerobią to popełnią niechybnie samobójstwo. 3 czy z takiej śliwki może zrobić się dużo farfocli? W czarnym piwie ich nie zauważe a jak pójdzie ono w butelki to gushing gwarantowany. Czyli pytanie czy filtrować to przy rozlewie? Z góry dzięki za merytoryczne wskazówki. Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Lubliniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Właśnie degustuje portera po około 18tygodniach leżakowania, jak dla mnie super. W drugim planie gorzka czekolada i kawa, ma pierwszy czuć jeszcze alkohol i wytrawność, karmel i lekko śliwkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Chyba nadszedł czas na portery. ja również jestem po degustacji bałtyckiego którego butelkowałem w styczniu jak dla mnie świetny aromaty kawy i gorzkiej czekolady dość wyraziste ,a alkohol mimo 8% słabo wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Chcesz podrzucić recepturę? W tygodniu mam zamiar warzyć portera bo gestwa w34/70 czeka i szkoda aby się popsuła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Po jakim czasie butelkowałeś portera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Łączny czas fermentacji wyniósł jak dobrze pamiętam około 6tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi