smaky78 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Sprawa ma się tak, że trzymam pilsa w piwnicy przez cały czas w temp. 13 st. po trzech tygodniach zlałem go na cichą do pojemnika bez rurki i łącznie po 44 dniach fermentacji dekiel robi się cały czas napięty, a jest to fermentor z browamatora, więc upuszczam gaz co dzień i wychodzi na to że cały czas drożdże pracują. Czy to jest czas żeby sprawdzić balling i po dwóch dniach znowu? Nie chcę za często mieszać w fermentorze. A może przenieść go z piwnicy do mieszkania żeby dofermentował. Drożdżę to W34/70 i to jest mój pierwszy pils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Dekiel napina się nie tylko od pracy drożdży. Skoro fermentuje 44 dni spokojnie możesz sprawdzić. A czemu bez rurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Bo tutaj na forum pisali, że rurka na cichej niepotrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Na burzliwej można niedomknac pokrywy ale na cichej już z rurka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Na przyszłość się zastosuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Robert87 napisał: Na burzliwej można niedomknac pokrywy ale na cichej już z rurka Ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Bo w fermentorze jest już mniej dwutlenku węgla który "chroni" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Albo poprostu calkowicie domknac pokrywe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 6 godzin temu, Robert87 napisał: Bo w fermentorze jest już mniej dwutlenku węgla który "chroni" Zamykasz dekiel i czekasz na rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Moja tez sie podnosila, ale jak zostawilem to ani nie wystrzeliła w sufit, ani nie napuchła mocniej. blg było 2.5 przed zlaniem, przed rozlewem też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się