Seikcoo Posted April 13, 2019 Share Posted April 13, 2019 Zacznę od tego że jestem kompletnym debilem - tak żeby nikt już nie musiał tego pisać. Otóż zabrałem się dzisiaj za warzenie piwa zapominając o tym że moje obydwa fermentory z kranikiem są zajęte. W obu(planowo do jutra) miała leżeć ipa(a właściwie dwie jej wersje). Zostały mi same bez kranika. W związku z tym zostałem z zacierem w garze i brakiem możliwości przeprowadzenia wysładzania. Czy mogę zacier przelać do fermentora i poczekać do jutra? Coś może się stać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 13, 2019 Share Posted April 13, 2019 Ewentualnie możesz z jakiegoś wężyka zrobić przedłużkę do wysładzania, podłączyć długi wężyk do sraczwezyka (czy czym tam wysładzasz,no może poza fałszywym dnem) i wysłodzić normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowa Posted April 13, 2019 Share Posted April 13, 2019 Ja bym zostawił w garnku, niektórzy zacierają przez noc, więc jak w garze zostawisz zacier na powiedzmy 24 godziny to nic się nie stanie - tak myślę. Tylko nie rozumiem po co zacier przelewać do fermentora, jeszcze bez kranika, tylko więcej roboty i mycia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seikcoo Posted April 13, 2019 Author Share Posted April 13, 2019 (edited) A czy coś się stanie jak temperatura zacieru spadnie do temperatury pokojowej? No bo jeżeli ma przez to nie wyjść to mogę poświęcić 1 dzień chmielenia na zimno i szybko zabutelkować jeden z fermentorów Edited April 13, 2019 by Seikcoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted April 13, 2019 Share Posted April 13, 2019 A ile dni juz chmielisz na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seikcoo Posted April 13, 2019 Author Share Posted April 13, 2019 Przedwczoraj i wczoraj wrzuciłem chmiel na cichą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted April 13, 2019 Share Posted April 13, 2019 Duzo zalezy tez od ilosci jaka wrzuciles. Mi osobiscie podchodzi chmielenie na zimno gdzies na 3-4 dzien z tym ze wrzucam z reguly ok. 2 gramy na litr. No musisz sam zdecydowac, ja osobiscie wolalbym "dokonczyc dzielo", czyli dluzej chmielony fermentor zabutelkowac i skonczyc warzenie ktore juz dzis zaczales. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 13, 2019 Share Posted April 13, 2019 (edited) Spokojnie możesz butelkować już to, gdzie chmiel wrzuciłeś przedwczoraj. Z zostawieniem zacieru na dobe może różnie być, jest małe ryzyko, że zacznie się zakwaszać. Edited April 13, 2019 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now