Seikcoo Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zacznę od tego że jestem kompletnym debilem - tak żeby nikt już nie musiał tego pisać. Otóż zabrałem się dzisiaj za warzenie piwa zapominając o tym że moje obydwa fermentory z kranikiem są zajęte. W obu(planowo do jutra) miała leżeć ipa(a właściwie dwie jej wersje). Zostały mi same bez kranika. W związku z tym zostałem z zacierem w garze i brakiem możliwości przeprowadzenia wysładzania. Czy mogę zacier przelać do fermentora i poczekać do jutra? Coś może się stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ewentualnie możesz z jakiegoś wężyka zrobić przedłużkę do wysładzania, podłączyć długi wężyk do sraczwezyka (czy czym tam wysładzasz,no może poza fałszywym dnem) i wysłodzić normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ja bym zostawił w garnku, niektórzy zacierają przez noc, więc jak w garze zostawisz zacier na powiedzmy 24 godziny to nic się nie stanie - tak myślę. Tylko nie rozumiem po co zacier przelewać do fermentora, jeszcze bez kranika, tylko więcej roboty i mycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seikcoo Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) A czy coś się stanie jak temperatura zacieru spadnie do temperatury pokojowej? No bo jeżeli ma przez to nie wyjść to mogę poświęcić 1 dzień chmielenia na zimno i szybko zabutelkować jeden z fermentorów Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Seikcoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 A ile dni juz chmielisz na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seikcoo Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Przedwczoraj i wczoraj wrzuciłem chmiel na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Duzo zalezy tez od ilosci jaka wrzuciles. Mi osobiscie podchodzi chmielenie na zimno gdzies na 3-4 dzien z tym ze wrzucam z reguly ok. 2 gramy na litr. No musisz sam zdecydowac, ja osobiscie wolalbym "dokonczyc dzielo", czyli dluzej chmielony fermentor zabutelkowac i skonczyc warzenie ktore juz dzis zaczales. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Spokojnie możesz butelkować już to, gdzie chmiel wrzuciłeś przedwczoraj. Z zostawieniem zacieru na dobe może różnie być, jest małe ryzyko, że zacznie się zakwaszać. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się